Witter verf
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Witter verf

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #1445 Reageer
  Rick
  Gast

  Ik heb in de natuur nog nooit een witte tint gezien die zo wit is als witte verf. Hoe wordt deze verf gemaakt? Is dit een niet-natuurlijke kleurstof?

  #1447 Reageer

  Hallo Rick,

  Waarom heeft een stof een kleur? Omdat bepaalde golflengten in het zichtbare licht er door worden geabsorbeerd en dus niet meer teruggekaatst. Wat doet deze superwitte stof stof van jou dus?
  Als je vraagt “hoe wordt deze verf gemaakt?” geef je al al aan dat deze niet-natuurlijk is. Ga nu maar eens zoeken naar een super witte kleurstof. Ik schat in dat je hem snel vindt. Als je er niet uit komt, merk ik het wel, toch?

  Succes,

  Jan Wim Peters

  #1450 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  In witte verf zit meestal titaandioxide. Hier is de wiki pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Titanium_dioxide
  Het komt dus als mineraal voor in de natuur maar wordt ook vaak synthetisch gemaakt.
  De essentie is dat de kleur-deeltjes heel erg klein zijn Daardoor hebben ze een groot oppervlak en hebben ze veel ‘wit-kracht’.
  Is hiermee je vraag voldoende beantwoord?

  #1457 Reageer
  Rick
  Gast

  Hallo Jan Wim,

  Hartelijk dank voor uw antwoord.
  De stof die me nu te binnen schiet is calciumcarbonaat(kalk). Echter heb ik het idee dat er nog grijstinten door deze stof heen zitten. Wordt er nog wat aan toegevoegd dat de kleur zuiverder maakt?

  Nogmaals dank,

  Rick

  #1459 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Beste Rick,

  Verf is een fascinerend product. Door een uitgelezen combinatie van stoffen kan je verf in bijna alle kleuren krijgen. Over het concept kleur in relatie tot deeltjesniveau is al e.e.a. uitgelegd hierboven. Jij hebt een vraag over wit, en titaan(IV) dioxide is een bekende witte kleurstof (jaja wit is geen kleur zeggen sommigen!) die veel in verf gebruikt wordt.
  Calciumcarbonaat is een ander voorbeeld van een witte stof. “zuiver wit” is een reclamekreet. BIj een verfwinkel heb je vaak kleurenwaaiers. Bij wit vind je dan natuurwit, gebroken wit, etc.
  Bedenk overigens dat calciumcarbonaat verschillende verschijningsvormen heeft (kijk maar eens op wikipedia). Calciumcarbonaat is wit. Als er grijstinten in zitten kan het zijn dat het poeder niet 100% uit CaCO3 bestaat. Kleine vervuilingen/verstoren kunnen wijzigingen in de kleur geven.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Witter verf
Je informatie:vraagbaak icoon oefenen chemisch rekenen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
oefenen chemisch rekenen
waar kan ik het beste chemisch rekenen oefenen?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffers bij zuur-base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Buffers bij zuur-base
Hoihoi, Klein vraagje. Wat zorgt er in een buffer precies voor dat de pH niet of nauwelijks verandert bij toevoeging van een beetje extra zuur of base?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon H-bruggen en dipoolbindingen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
H-bruggen en dipoolbindingen
Hey,   Mijn vraag was of H-bruggen een vorm van dipoolbindingen zijn? Want bij H-bruggen bindt toch ook de negatieve pool aan de positieve pool? Groetjes Sam
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen vwo 2023-2 vraag 4
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen vwo 2023-2 vraag 4
Beste, bij vraag 4 moet je noemen welke bindingen bij factor 1 wordt bedoeld, met bijbehorende atoom groepen. Er staat ‘er bestaan interacties binnen het molecuul indigo, waardoor ze minder goed interacties met waterstof aangaan’. Hoezo is het antwoord van de interactie dan waterstofbruggen? Want die gaan ze toch juist niet aan? ik had wel […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur identificeren aan de hand van de pkz waarde
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
Zuur identificeren aan de hand van de pkz waarde
Beste Ik heb een onbekende zwak zuur 0,1 M van de lector gekregen en moet hem identificeren aan de hand van de pkz waarde. De exacte concentratie van NaOH is 0,008927 M. Ik heb het experiment uitgevoerd. Ik moest die 5 oplossingen maken en de pH meten van alle oplossingen. Oplossing 1 volume HZ (ml) 25,00 volume […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Scheikunde vwo examen 2022-3 vraag 2
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Scheikunde vwo examen 2022-3 vraag 2
Beste, ik heb ook een vraag over scheikunde examen 2022-3 vwo vraag 2 ik had opgeschreven dat PCB-126 een platte vorm kan aannemen omdat het voornamelijk Cl heeft in de buitenkant en geen H, want PCB-54 heeft voornamelijk H’s in de buitenkant waardoor het waterstofbruggen vormt (en waardoor het dus geen platte vorm kan aannemen). […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Scheikunde examen VWO 2022-3 vraag 8
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Scheikunde examen VWO 2022-3 vraag 8
Beste,   ik heb een vraag over scheikunde vwo examen 2022-3 vraag 8: het betreft een onderbouwing van de 2 conclusies   ikzelf had opgeschreven: (dat de ph afneemt en dat daardoor de reactie kan plaatsvinden) en dan als 2e conclusie: dat de polyaniline elektrode zorgt voor een toename van het rendement van de omzetting […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon molaire massa gelijk stellen aan gram
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
molaire massa gelijk stellen aan gram
vr17 2022-II. Waarom wordt de molaire massa van ethanol gewoon gelijk gesteld aan gram? Ze rekenen niks om
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Lewisstructuren
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
Lewisstructuren
Hallo, ik had een vraag over het onderwerp lewisstructuren, moet je dit weten voor je examen? Ik heb dit namelijk echt nog nooit voorbij zien komen en ik snap er ook niks van. Zou je het kunnen uitleggen :)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts