zouten en kleur
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

zouten en kleur

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #168488 Reageer
  Esmée
  Gast

  Hallo,

  Met scheikunde leer ik over zouten. In een vraag moet ik uitleggen waarom een zout een kleur krijgt na een reactie, hoe moet ik dat doen?

  Alvast bedankt!

  #168489 Reageer
  wmoene
  Expert

  Beste Esmée,

  Je hebt nu net geleerd over zouten. Dan weet je dus dat we in de scheikunde over een zout spreken als een stof uit ionen bestaat, heel vaak een combinatie van metaalionen en niet-metaalionen.

  Wat mij in jouw vraag niet helemaal duidelijk is wat voor reactie je bedoelt als je vraagt waarom een zout een kleur krijgt na een reactie. Kun je de exacte vraag misschien geven? Want zoals de vraag nu is gesteld is het niet goed mogelijk om die te beantwoorden.

  In het algemeen kun je wel stellen dat stoffen een kleur hebben (of krijgen) als ze van wit licht dat er op valt niet alles terugkaatsen maar een deel van het licht absorberen. Als er wit licht op een blauw zout schijnt reflecteert dat zout alleen blauw licht met specifieke golflengtes. Maar dat is een algemeen natuurkundig verhaal dat je waarschijnlijk al in de 2e klas hebt gehoord.

  Veel ionen die in zouten worden aangetroffen hebben een specifieke kenmerkende kleur, meestal zijn dat de metaalionen. Maar laat me de exacte vraag maar weten, dan kunnen we daar een duidelijker antwoord op proberen te geven.

  Met vriendelijke groet, Wim Moene

  #168490 Reageer
  Esmée
  Gast

  hoi,

  Sorry voor de onduidelijkheid.

  Mijn vraag gaat om een zout die reageert met licht. Ik moet dit proces kunnen uitleggen op micro of macro niveau.

   

  #168491 Reageer
  wmoene
  Expert

  Beste Esmée,

  Dat is nog best een moeilijke vraag. Op microniveau zou je het vermoedelijk als volgt moeten beschrijven:

  Wit licht bestaat uit zichtbaar licht van alle kleuren die je ook in een regenboog kan zien. Als die verschillende kleuren licht hebben andere golflengtes. Zichtbaar licht heeft golflengtes van ongeveer 400 nm (violet licht) tot 750 nm (rood licht). Nu weet je misschien ook dat licht een vorm van energie is. Alle kleuren licht hebben andere hoeveelheden energie, afhankelijk van de golflengte van het licht. Blauw licht heeft meer lichtenergie dan rood licht.

  Wat er op microniveau gebeurt is dat ionen uit het zout de lichtenergie van sommige golflengtes kan absorberen. Dat licht wordt dan niet gereflecteerd, maar de lichtenergie “verdwijnt”, wordt omgezet in andere vormen van energie. Maar het zout kan niet alle golflengtes van het licht absorberen, sommige golflengtes kan het gewoon niet verwerken. Die golflengtes worden dan gereflecteerd.

  Blauw kopersulfaat absorbeert alle golflengtes zichtbaar licht behalve het blauwe licht, dat wordt gereflecteerd en dus is blauw kopersulfaat blauw.

  Zou dit voldoende zijn?

  Wim Moene

  #168492 Reageer
  Esmée
  Gast

  heel erg bedank, ik snap het nu.

  #168493 Reageer
  wmoene
  Expert

  Graag gedaan!

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: zouten en kleur
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts