Vraagbaak scheikunde
groote proteine poeder
Vak
Scheikunde
Niveau
Havo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 1 maand geleden door Jan Wim Peters.
-
AuteurBerichten
-
SamiGast
Beste scheikundige,
Voor mijn profielwerkstuk ben ik bezig met het maken van eiwitpoeder uit koemelk. In mijn proces scheid ik de caseïne van de wei (whey) met behulp van microbieel stremsel. Mijn doel is om de overgebleven wei zo ver te zuiveren dat ik alleen hoogwaardige eiwitten overhoud. Het stappenplan dat ik op dit moment volg, is als volgt (we halen rauwe melk bij de boer die we eerst nog gaat verhitten naar 72 graden en daarna snel aflaten koelen naar 4 graden):
1. Scheiding van caseïne en wei: Dit gebeurt door het toevoegen van microbieel stremsel, waardoor de caseïne stolt en ik deze eenvoudig van de wei kan scheiden.
2. Filtratie van de wei: Ik ben van plan om glasfilters te gebruiken om vetten, mineralen, en mogelijk ook lactase te verwijderen. Mijn vraag hierbij is: Is het mogelijk om met glasfilters ook lactase, vetten en mineralen effectief te verwijderen? Zo ja, welke poriegrootte in micron (µm) zou ik moeten gebruiken om een zo zuiver mogelijk eiwitproduct te verkrijgen?
3. Lactose verwijderen: Ik voeg lactase toe om de lactose af te breken, zodat ik minder ongewenste suikers in het eindproduct heb.
4. Chromatografie: Deze techniek wil ik gebruiken om na te gaan hoeveel van welke stof nog in de oplossing aanwezig is, zodat ik kan bepalen hoe zuiver de eiwitten zijn na de filtratie.
5. Uitdrogen van eiwitten: Na de zuivering droog ik de eiwitten om het uiteindelijke eiwitpoeder te verkrijgen.
Ik vraag me af of er nog andere zuiveringsstappen zijn die nuttig kunnen zijn om te overwegen, en ik hoor graag uw advies over de juiste poriegrootte van glasfilters om vetten, mineralen en lactaat te verwijderen.
Alvast hartelijk dank voor uw hulp
Met vriendelijke groet,
Sami Kocaman, 5 havo Alkwin Kollege
PS: op school heb ik helaas geen toegang tot bijvoorbeeld ion-exchange, membraanfilters etc.
Jan Wim PetersExpertHallo Sami,
Dit is een lastig onderwerp, het is een heel aparte deskundigheid. Als je hier meer over wilt weten, zou je contact kunnen zoeken met universiteiten in jouw omgeving. Wel kan ik de volgende opmerkingen maken:
– Zit er wel lactase, het enzym, in koemelk?
– Als je lactose kwijt wil uit de wei, is daar toch een eenvoudige manier voor……
– Opgeloste mineralen kun je ook eenvoudig verwijderen, lijkt me.
– Vet is weer op een andere manier uit het mengsel te halen. Hoe dan?
– Omdat de caseïne nogal klonterig is, is de poriëngrootte van het glasfilter niet zo belangrijk.
Hopelijk brengt dit je een eind op weg. Als je meer vragen hebt, merken we dat wel.
Groet en succes met je onderzoek,
Jan Wim Peters
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens