Help, ik snap niks van mijn vakken!
leertip Alle leertips

Leertip

Help, ik snap niks van mijn vakken!

Superirritant, je docent heeft het al twee keer uitgelegd, maar je hebt geen idee wat er wordt bedoeld. Zelfs na het lezen van het boek en het proberen van de opgaven komt het nog steeds niet binnen. Je snapt dit vak echt niet, maar wat nu?

Ten eerste, maak je geen zorgen, er zijn veel stappen die je kunt ondernemen om die voldoende te halen. Iedereen snapt er wel eens niks van, neem de tijd om de stof te begrijpen en je komt er vanzelf.

Belangrijk om te weten is dat iets niet snappen meestal niet aan jou ligt. Grote kans dat de uitleg uit het boek niet past bij hoe jij leert of de docent legt het uit op een manier die alleen maar meer verwarring oplevert. Hierdoor krijgen emoties zoals “ik kan dit niet” of “ik ben er niet goed in” de overhand, terwijl dat helemaal niet het geval hoeft te zijn.

Gebruik daarom de volgende 8 tips. Deze zullen je helpen om het vak beter te begrijpen.

  1. Lees de stof aandachtig en identificeer wat je niet snapt
    Positioneer jezelf in een rustige omgeving en lees de stof die je niet snapt rustig en goed door. Misschien klikt het opeens. Terwijl je leest, maak je aantekeningen van wat je niet snapt. Zo heb je aan het einde een overzicht van wat je nog niet begrijpt.
     
  2. Stel vragen
    Nu je weet wat je niet snapt is het tijd om uitleg te vragen. Leg eerst uit wat je niet snapt en vraag daarna om verduidelijking. Wees specifiek en blijf vragen stellen. Vraag ook of ze dezelfde stof op een andere manier kunnen uitleggen. Zo heb je de grootste kans dat je de uitleg aangeboden krijgt op een manier die bij jou past.
     
    Er zijn twee belangrijke punten om rekening mee te houden als je vragen stelt. De eerste is het stellen van de juiste vragen. Zeggen “ik snap het niet, kun je het uitleggen” is vaak niet specifiek genoeg. Om de juiste vraag te stellen helpt het om na te denken over wat je wilt kunnen na de uitleg. Als je dat weet kun je een gerichte vraag stellen en zal de uitleg een stuk nuttiger zijn.
     
    Het tweede is stel de vraag aan de juiste persoon of personen. Je kunt altijd eerst proberen het aan jouw docent te vragen, maar de kans is groot dat je ook de tweede keer haar of zijn uitleg niet begrijpt. Daarom is het beter om het aan een andere docent te vragen.
     
    Een andere optie is om hulp te vragen aan je vrienden, maar het beste zou zijn om het aan een klas- of schoolgenoot te vragen waarvan je weet dat zij of hij heel goed in het vak is.
     
    Bij de vraagbaak scheikunde kun je jouw vragen te stellen aan experts in het vak scheikunde.
     
  3. Leer op de juiste momenten
    Als je iets echt niet snapt kost het veel energie en tijd om eraan te werken. Daarom is het enorm belangrijk om te leren op momenten wanneer je daar de ‘headspace’ voor hebt. Wanneer jij het beste leert is voor iedereen persoonlijk, maar momenten waarop je moe, lui of afgeleid bent moet je vermijden.
     
  4. Niet stampen maar begrijpen
    Leer de stof niet alleen uit je hoofd, maar probeer het echt te begrijpen. Als je de leerstof alleen exact kan reproduceren loop je in de problemen als de vraag op de toets net iets anders is. Het is bijvoorbeeld niet genoeg om alleen de formule uit je hoofd te leren en waar de symbolen voor staan. Je moet snappen hoe je de formule gebruikt en wat je dan uitrekent.
     
  5. Zoek extra uitleg op
    Het internet staat vol met hulp. Youtube heeft een goudmijn aan uitlegfilmpjes. Zo leggen de Sisters in Science gratis scheikunde uit in duidelijke taal en vind je op Khan Academy, weliswaar in het Engels, kosteloos uitleg voor alle vakken. Mocht je wat geld uit kunnen geven aan uitleg dan zijn er ook enorm veel betaalde websites die extra hulp aanbieden.
     
  6. Ga niet uitzichtloos oefenen
    Hoewel oefenen met opgaven een goede manier is om de stof tot je te nemen, heeft het weinig zin om dat te doen als je er niks van snapt. Sterker nog, het werkt alleen maar demotiverend als je vraag na vraag leest en geen idee hebt wat je moet doen.
     
    Als je toch graag wilt oefenen met opgaven, en vele docenten zullen mij tegenspreken, kun je door de oefenopgaven heenlopen met de antwoorden. Het bestuderen van de uitwerkingen doet vaak licht schijnen op hoe de stof in elkaar zit.
     
    Let op, dat betekent niet de vraag lezen en dan het antwoord overschrijven, daar leer je niks van. Maar loop rustig door de stappen van het antwoord heen om zo echt te begrijpen wat er gebeurt.
     
  7. Maak samen huiswerk
    Spreek samen met vrienden af om jullie huiswerk te maken of te leren voor een toets. Zoals de uitdrukking gaat: meer handen maken licht werk. Je hebt een grotere kans om iets te snappen als meerdere van jouw vrienden je helpen en het is ook nog eens gezellig.
     
    Ook kun je kijken of jouw school huiswerkklassen heeft of zelf een huiswerkgroep oprichten.
     
  8. Neem bijles
    Als je moeite blijft hebben met een vak, dan is het waardevol om na te denken over bijles. Tijdens bijles is de tutor er volledig op gefocust om jou te helpen en is het zelfs mogelijk dat de tutor zich van tevoren voorbereid op de stof die jij moet leren.
     
    Een tutor kan je niet alleen helpen met de leerstof, maar heeft vaak ook tips en tricks voor het oefenen en leren van de stof. Zo begrijp je niet alleen jouw vak beter, maar leer je ook meteen hoe je in de toekomst makkelijk door de stof heen komt.
     
    Bijles kost vaak wel geld, wat betekent dat jouw ouders moeten helpen. Een professioneel bureau loopt al snel op in de kosten, maar misschien heb je wel een nicht of neef die kan helpen voor een vriendenprijsje.

Als je één of meerdere van deze tips volgt, zul je zien dat jouw gedachtes van al snel van “ik kan dit niet” naar “ik kan dit oplossen” en “ik snap het!” veranderen.

Zet ‘m op!

Bekijk ook eens

studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Hoe leer je voor een toets of proefwerk?
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Hoe leer je voor een toets of proefwerk?
Met deze tips haal je gegarandeerd een goed cijfer.
Bekijk de tip
studiehulp icoon De formule voor een goede samenvatting
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
De formule voor een goede samenvatting
Volg deze stappen voor de perfecte samenvatting.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Hoe ga ik om met (school)stress?
Meerdere niveaus
Leertip
Hoe ga ik om met (school)stress?
Met deze tips ben jij de rust zelve.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Presentatie voorbereiden?!
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Presentatie voorbereiden?!
Ga jij met zelfvertrouwen je presentatie in?
Bekijk de tip
studiehulp icoon Scoor punten op je examens met deze 20 tips
Vmbo | Havo | Vwo | 4 | 5 | 6
Leertip
Scoor punten op je examens met deze 20 tips
Hoe scoor je in de examenzaal zo hoog mogelijk?
Bekijk de tip
studiehulp icoon Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Biologie | Natuurkunde | Scheikunde | Wiskunde | Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Je kunt terecht bij alle bèta universiteiten in Nederland.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Scheikundeformules oefenen
Vmbo | Havo | Wo
Leertip
Scheikundeformules oefenen
Interactief scheikunde formules oefenen!
Bekijk de tip
studiehulp icoon Profielwerkstuk, waar begin ik?
Scheikunde | Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Profielwerkstuk, waar begin ik?
Met deze onderwerpen wordt jouw pws een succes!
Bekijk de tip
studiehulp icoon Khan Academy – Gratis bijles achter je computer
Biologie | Natuurkunde | Scheikunde | Wiskunde | Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Khan Academy – Gratis bijles achter je computer
 Khan Academy: een online platform met uitlegfilmpjes.
Bekijk de tip