Hoe leer je voor een toets of proefwerk?
leertip Alle leertips

Leertip

Hoe leer je voor een toets of proefwerk?

Binnenkort komt dat ene proefwerk eraan en ook nog eens die toets. Je handen worden al klam bij de gedachte. Hoe zorg jij nou dat je goede cijfers haalt? Lees al onze tips voor een goede voorbereiding en ga zo stressvrij al je toetsen tegemoet! Je vindt hier:

  • Algemene tips
  • Tips om je planning te maken
  • Tips voor het leren
  • Tips voor tijdens het maken van je toets of proefwerk

Een goed begin is het halve werk

We hebben het allemaal wel eens gedaan, leren uitgesteld tot het allerlaatste moment. Nu ga je zeker weten geen voldoende meer halen. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen, maar ook om goed gebruik te maken van die tijd. Als je de onderstaande punten volgt, moet het goedkomen:

  1. Breng in kaart hoeveel stof je moet leren
    Dit geeft inzicht in hoeveel tijd het kost om alle stof goed tot je te nemen. Een kleine toets bereid je voor in drie tot vijf dagen. Voor een groot proefwerk kun je beter één tot twee weken de tijd nemen.
     
  2. Plan de momenten in wanneer je wat gaat leren en hoe
    Als je weet wanneer je gaat leren en hebt bedacht hoe je dat gaat doen, is het veel makkelijker om aan het leren te beginnen. Je hebt dan geen excuus meer om het leren uit te stellen want je hebt het ingepland én je weet ook op welke manier je wilt gaan leren. En het allerbelangrijkst, zorg dat jouw planning realistisch is. Als je iedere dag vijf uur aan leren in gaat plannen, lukt dat waarschijnlijk niet. Dat zorgt alleen maar voor teleurstelling en verlies van motivatie.
     
  3. Zorg dat je een rustige omgeving hebt om in te leren
    Denk bijvoorbeeld aan je bureau, in het kantoor van jouw ouders, op zolder of misschien zelfs in de bibliotheek of mediatheek op school. Leg alles wat voor afleiding kan zorgen weg, leg je mobiel op een afstandje en open geen websites of programma’s die je niet nodig hebt. Als je graag muziek luistert, kies dan niet je favoriete muziek, maar iets dat lekker op de achtergrond aan kan staan.
     
  4. Leer alleen leren als je uitgerust bent
    Slaap dus goed! Doodmoe leren heeft weinig zin en leidt alleen maar tot frustratie. Scan dan alleen even over de stof heen en accepteer de dag als verloren. Het is effectiever om de verloren tijd de volgende dag uitgeslapen in te halen.
     
  5. Leer zoveel mogelijk op momenten waarop jij je goed kunt concentreren
    De ene leert makkelijker in de ochtend terwijl de ander zich beter kan concentreren in de avond. Dit is voor iedereen anders en het kost misschien wat tijd om erachter te komen wat het beste voor jou werkt.
     
  6. Maak goed gebruik van de laatste les voor de toets
    Dit is je laatste kans om nog wat extra uitleg aan je docent te vragen. En met een beetje geluk peuter je ook nog wat toetsinformatie los uit je docent zodat jij je optimaal kan voorbereiden.

Plan die planning

Jouw docent en ouders hebben het vast al honderd keer tegen je gezegd. Maak een planning, dan heb je genoeg tijd om te leren. Maar hoe plan je een toets in? Wat moet je wanneer leren? Volg de onderstaande stappen en het leren wordt niet alleen makkelijker maar ook effectiever.

  1. Blader eerst door alle hoofdstukken heen die je moet leren. Hoeveel pagina’s zijn het? Maar kijk ook naar wat het is. Is het alleen maar informatie leren, of moet je ook weten hoe je formules gebruikt. Informatie uit je hoofd leren gaat vaak wat gemakkelijker, weten hoe je formules gebruikt en ze ook snappen kost meer oefentijd.
  2. Nu je weet hoeveel en wat je moet leren. Hak het leren in stukjes en verdeel het over meerdere dagen. Maak in je eerste paar leerdagen een samenvatting, in de volgende paar dagen ga je de samenvatting uit je hoofd leren en ermee oefenen. Op de laatste dag lees je alles nog één of twee keer aandachtig door waarna je een oefentoets maakt. Heb je tijd (en kracht) over, maak dan nog een oefentoets.
  3. Kijk nu nog eens kritisch naar je planning. Is deze realistisch? Heb je die ene dag wel echt tijd om twee uur te leren na die afspraak met je vrienden. Of is iedere dag een half uur wel echt genoeg? Vraag eventueel aan je vrienden of docent of ze dit een goede planning vinden.

Goed leren is een kunst

Je bureau is leeg, de gezonde snacks en je watertje staan klaar, je mobiel ligt op een veilige afstand in stille modus en je hebt de beste planning ooit gemaakt. Nu begint het echte werk, leren, leren en nog meer leren. Hoe doe je dat eigenlijk?

  1. Hak je leerdag in stukjes
    Leer 25 minuten en neem daarna 5 minuten pauze, of gebruik een ander interval dat jij prettig vindt. En ga in je pauze even een stukje door het huis lopen, je broertje of zusje lastigvallen, iets eten of drinken. Probeer niet op je telefoon te zitten. Hoewel het soms voelt alsof je hersenloos op Insta of TikTok aan het scrollen bent, kost het wel degelijk concentratie. Je bent na het scrollen niet uitgerust en verder leren kost vervolgens alleen maar meer moeite. Het helpt wel om het scrollen als beloning op de horizon te zetten, bijvoorbeeld na een sessie van anderhalf uur leren mag je stoppen en lekker scrollen.
     
  2. Leer alleen wat je nodig hebt voor je toets of proefwerk
    Vaak is het niet nodig om echt alles wat er in jouw (online) boek staat te weten. Een samenvatting schrijven is daarom één van de betere methodes om te leren. In dit artikel leggen we uitgebreid uit hoe je een goede samenvatting schrijft. Je filtert de informatie die belangrijk is, en de rest laat je eruit. Gebruik je aantekeningen om erachter te komen welke informatie belangrijk is, of vraag het aan je docent. Alleen al het maken van een samenvatting helpt alle stof tot je te nemen. Je moet namelijk de informatie lezen, daarna in je hoofd omzetten naar duidelijke en voor jou begrijpbare stukken en dat daarna opschrijven. De informatie is dan al drie keer langsgekomen. En herhaling helpt onthouden.
  3. Oefen, oefen en … oefen!
    Na het leren komt het oefenen. Als je toets alleen maar informatievragen heeft, is overhoren een goede leermethode. Dat kan samen met je ouders, maar veel leuker is natuurlijk met vrienden. En ook nog eens effectiever, want elkaar heen en weer overhoren helpt je dingen te onthouden. Samen ezelsbruggetjes verzinnen helpt ook goed. Als je toets ook veel formules heeft, is nu het moment om oefenopgaves te maken. Maak de opgaves uit je boek, vraag je docent om extra opgaves of oefen met de online oefenopgaves op exactwatjezoekt.nl.
  1. Bekijk uitlegvideo’s
    Samengevat en geoefend maar snap je nog steeds iets niet? Duik dan het web op en kijk uitlegfilmpjes. Zo leggen de Sisters in Science gratis scheikunde uit in duidelijke taal en vind je op Khan Academy, weliswaar in het Engels, kosteloos uitleg voor alle vakken. Ook kun je bij de vraagbaak scheikunde jouw vragen stellen aan experts in het vak scheikunde.
     
  2. Zorg dat je de leerstof niet alleen uit je hoofd kent, maar dat je het ook kunt uitleggen en toepassen
    Voor biologie moet je bijvoorbeeld de formule voor fotosynthese uit je hoofd leren: koolstofdioxide + water + zonlicht à suiker + zuurstof. Maar je moet ook uit kunnen leggen hoe het werkt: een plant haalt koolstofdioxide uit de lucht en water uit de grond en zet deze stoffen met behulp van zonlicht om in suiker en zuurstof. En dan moet je deze kennis ook nog toe kunnen passen: fotosynthese is nuttig voor mens en natuur want de planten halen het broeikasgas koolstofdioxide uit de lucht en zetten dit om in zuurstof, de stof die wij gebruiken om adem te halen, en tegelijkertijd maakt de plant ook nog eens voeding voor zichzelf, suiker. Let er dus op dat je niet alleen feitjes stampt, maar ook weet hoe je het kunt verduidelijken en gebruiken.
     
  3. Sluit het leren af met het maken van een oefentoets
    Vaak heeft je docent wel een oefentoets voor jou om mee te oefenen. Je kunt ook online oefentoetsen en eindexamens maken op exactwatjezoekt.nl om te oefenen met een onderwerp dat je lastig vindt.

Het moment van de waarheid

En dan is het zover, je loopt het klaslokaal in en je ziet het stapeltje toetsen al liggen. Als je aan de volgende punten denkt moet alles goedkomen.

  1. Leg materialen klaar
    Pen, extra pen, potlood, gum, marker, geodriehoek, rekenmachine. Zorg dat alles wat je nodig hebt klaarligt op je bureau. Het is ook altijd fijn om een flesje water te hebben.
     
  2. Vul praktische informatie meteen in
    Schrijf na je naam, meteen eventuele formules op bovenaan je blaadje. Dan kan je die in ieder geval niet meer vergeten tijdens de toets.
     
  3. Lees de vraag goed
    Het is zonde om punten te verliezen omdat je de vraag niet goed hebt begrepen en daardoor een fout antwoord geeft.
     
  4. Controleer of je op het toetsblad mag schrijven
    Vaak mag je op het toetsblad schrijven, maar check dit eerst bij de docent. Als het mag, gebruik dit dan om instructiewoorden te omcirkelen: “beschrijf”, “noem 3 eigenschappen”, “reken uit”. Uit onderzoek blijkt dat dit helpt om de vragen op de juiste manier te beantwoorden en zo haal je dus een hoger cijfer.
     
  5. Werk netjes
    Schrijf duidelijk, leg je antwoorden uit wanneer dit moet en schrijf al je berekeningen op. Zo verlies je niet onnodig punten.
     
  6. Maak de toets op een vlot tempo
    Beantwoord eerst de vragen die je meteen weet, daarna de vragen waar je over twijfelt en pak als laatste de vragen aan die je niet zo goed weet. Zo heb je in ieder geval de punten voor alles wat je wel weet en kun je de rest van de tijd gebruiken om na te denken over de moeilijke vragen.
     
  7. Controleer al je antwoorden als je klaar bent
    Heb je nog tijd over, lees de hele toets, vraag en antwoord, nog één keer helemaal door. Heb je uitleg gegeven waar dat moet? Heb je de juiste eenheden en decimalen gebruikt? Is je handschrift overal leesbaar? Geen vraag overgeslagen aan de achterkant van het toetsblad?

Al deze punten afgewerkt? Dan heb je nagenoeg alles eruit gehaald wat erin zit. Ga met goede moed de toets in en het moet helemaal goedkomen!

Toch is het ook altijd goed om in je achterhoofd te houden dat een beetje stress erbij hoort en dat het echt niet erg is om een onvoldoende te halen. Praat er vooral over met je vrienden, familie en docenten. Ze helpen allemaal graag!

Bekijk ook eens

studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Help, ik snap niks van mijn vakken!
Havo | Vwo | Vmbo
Leertip
Help, ik snap niks van mijn vakken!
Gebruik deze 8 tips om het leren makkelijker te maken.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Hoe ga ik om met (school)stress?
Meerdere niveaus
Leertip
Hoe ga ik om met (school)stress?
Met deze tips ben jij de rust zelve.
Bekijk de tip
studiehulp icoon De formule voor een goede samenvatting
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
De formule voor een goede samenvatting
Volg deze stappen voor de perfecte samenvatting.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Presentatie voorbereiden?!
Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Presentatie voorbereiden?!
Ga jij met zelfvertrouwen je presentatie in?
Bekijk de tip
studiehulp icoon Scoor punten op je examens met deze 20 tips
Vmbo | Havo | Vwo | 6 | 5 | 4
Leertip
Scoor punten op je examens met deze 20 tips
Hoe scoor je in de examenzaal zo hoog mogelijk?
Bekijk de tip
studiehulp icoon Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Biologie | Natuurkunde | Wiskunde | Scheikunde | Havo | Vwo | Vmbo
Leertip
Hulp nodig bij je bèta profielwerkstuk?
Je kunt terecht bij alle bèta universiteiten in Nederland.
Bekijk de tip
studiehulp icoon Scheikundeformules oefenen
Wo | Vmbo | Havo
Leertip
Scheikundeformules oefenen
Interactief scheikunde formules oefenen!
Bekijk de tip
studiehulp icoon Profielwerkstuk, waar begin ik?
Scheikunde | Vwo | Vmbo | Havo
Leertip
Profielwerkstuk, waar begin ik?
Met deze onderwerpen wordt jouw pws een succes!
Bekijk de tip
studiehulp icoon Khan Academy – Gratis bijles achter je computer
Biologie | Natuurkunde | Wiskunde | Scheikunde | Vmbo | Havo | Vwo
Leertip
Khan Academy – Gratis bijles achter je computer
 Khan Academy: een online platform met uitlegfilmpjes.
Bekijk de tip