Welk molecuul kan dit zijn
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Welk molecuul kan dit zijn

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
  • Auteur
    Berichten
  • #1414 Reageer
    Erik Jan
    Gast

    Ik ben op zoek naar het molecuul dat dit plaatje moet voorstellen:
    https://i.gyazo.com/440e28a1bb8cad584c084b33180e26f8.png
    Vraag me wel af waarom de twee buitenste bolletjes niet gekoppeld zitten, of dit nou wel een bestaand molecuul is, of meer een artistieke weergave van eentje (maar van welke?)

    #1415 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Erik Jan, kan je meer uitleggen waar het plaatje vandaan komt? Komt het van een chemisch gerelateerde site? Je kan er wel een molecuul inzien en creatief er iets van maken maar dit is zeker geen normale weergave. Zonder meer info is het lastig om gerichter commentaar te geven.

    #1416 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Misschien alvast een hint:
    Het zal best een scheikundige verbinding zijn maar geen molecuul. Dan is misschien ook beter te snappen waarom er in deze artistieke weergave geen koppeling (“atoombinding”) is tussen het middengedeelte en die 2 bollen maar een ander soort koppeling. Succes!

    #1428 Reageer
    Erik Jan
    Gast

    Het is van een puzzelsite die verder helemaal niet over scheikunde gaat, met in de puzzel ook heel andere icoontjes waarvan ik wel weet waar ze vandaan komen, maar van deze niet. Ik hoopte achter de naam van de verbinding te komen om verder te komen met de puzzel. Ik heb dus alleen dit plaatje en verder niks.
    Zit nu zelf te denken aan diwaterstofcarbonaat, https://nl.wikipedia.org/wiki/Diwaterstofcarbonaat#/media/Bestand:Carbonic-acid-2D.png

    #1430 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hoi Erik Jan,
    allereerst ben ik ben wel geïnteresseerd in de puzzelsite om zelf eens te puzzelen.
    ik (en andere experts die de vraagbaak bemannen) kwamen tot dezelfde conclusie dat het centrale deel het meest lijkt op (CO3)2-.
    Daarna hadden we nog wat ideeën wat de betekenis kan zijn van de buitenste twee bollen. Deze zijn aanzienlijk groter dan de overige 4 en we wisten niet of dit een extra aanwijzing zou kunnen zijn.
    Ikzelf zat ook op H2CO3 in eerste instantie, maar dan zouden de buitenste bollen veel kleiner moeten zijn dan de binnenste 4.
    Michael reageerde juist door te stellen dat deze 2 bollen niet verbonden zijn aan het centrale deel met bindingsstreepjes (atoombindingen). Dan zouden dit weleens geen atoombindingen kunnen zijn. Andere bindingen die we kennen in de scheikunde zijn ionbindingen. Dat zou betekenen dat het ook een weergave van een zout kan zijn. De grootte van de twee buitenste bollen zouden grotere atomen kunnen vertegenwoordigen. Een andere collega van de vraagbaak kwam tot een conclusie dat het het zout kaliumcarbonaat zou kunnen voorstellen.
    Hopelijk heb je hier wat aan.

    #1438 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    ik denk dat ze een carbonaat zout bedoelen. meest logisch is natriumcarbonaat, oftewel soda.

    #1436 Reageer
    Erik Jan
    Gast

    Dank jullie wel voor de informatie. Helaas ben ik nog niet echt verder gekomen met de puzzel, maar ik houd de moed erin!

    Patrick, als je echt de uitdaging aan wilt gaan… dit is de puzzelsite: https://satoshistreasure.xyz/
    Ik wil je dan ‘The Aesop Key’ aanraden om op te lossen: https://satoshistreasure.xyz/images/k9.jpg
    De puzzels hebben meerdere stappen, ook deze. De oplossing van deze puzzel is op internet te vinden, maar het is natuurlijk het leukste om het zelf uit te vinden.
    Ik wil wel zeggen dat je bij de eindoplossing bent als je een (tekst)sleutel ziet die met “ST-0” begint…

    Om hier niet verder offtopic te gaan, zal ik het hier bij laten, maar mijn e-mailadres is bekend neem ik aan, dus daar ben ik uiteraard op te bereiken voor een eventueel vervolg. Ik zal hier ook nog wel even lezen. Ik wens je succes voor als je de uitdaging aangaat.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Welk molecuul kan dit zijn
Je informatie:



vraagbaak icoon Zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-basereacties
Beste, In een opdracht van een van jullie oefentoetsen stellen ze de zuur-basereactie op van natriumsulfide en zoutzuur: S2– + 2 H3O+ ⟶ H2S + 2 H2O Ik snap niet waarom ze uit zoutzuur, HCl, opeens H3O+ maken. Waarom pakken ze het H+ deeltje in HCl als het zuur in de reactie en hoe kan het dat […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Aminozuren
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Aminozuren
Er staat een aminozuureenheid een nummer kan hebben. Waar kan ik die nummers vinden (BiNas) en wat staan die nummers ook, wat is het betekenis erachter.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Meerwaardige zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Meerwaardige zuren en basen
Ik vind het moeilijk om een meerwaardige zuur of base te herkennen. Is er een manier om dit te kunnen herkennen?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ en OH^-aan de linkerkant van de pijl. Ik snap niet waarom Ba2+ daar staat. Barietwater = Ba(OH)2–> Ba^2+  + 2 OH^-. Bij de meeste gevallen zoals bij natronloog gebruik je de OH^- in de zuurbase reactie en negeer […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur-basereacties
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
zuur-basereacties
<span data-teams="true"><span class="ui-provider a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z ab ac ae af ag ah ai aj ak" dir="ltr">Bij een reactie van Barietwater en verdund zwavelzuur (opgave 38, blz:60, 5vwo boek chemieoveral ) staat Ba^2+ […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
redoxreactie
Hallo, ik snap bij de oefentoets deze vraag niet helemaal. Ik moet de reactie opstellen van Natriumjodide-oplossing en een aangezuurde kaliumdichromaat-oplossing. Dit is het antwoord: OX: Cr2O72- + 14 H+ + 6 e– → 2 Cr3+ + 7 H2O RED: 2 I– → I2 + 2 e– TOTAAL: Cr2O72- + 14 H+ + 6 I– […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon meerwaardig zuur
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
meerwaardig zuur
zwavelzuur is een sterk zuur, en kan 2 H+ afstaan fosforzuur is een zwak zuur, en kan in principe 3 H+ afstaan, alleen het is een zwak zuur dus het kan niet alle 3 H+ afstaan toch of wel? mijn vraag is dus kan fosforzuur, ondanks dat het een zwakke zuur alle 3 H+ afstaan of maar 1?, […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon groote proteine poeder
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
groote proteine poeder
Beste scheikundige, Voor mijn profielwerkstuk ben ik bezig met het maken van eiwitpoeder uit koemelk. In mijn proces scheid ik de caseïne van de wei (whey) met behulp van microbieel stremsel. Mijn doel is om de overgebleven wei zo ver te zuiveren dat ik alleen hoogwaardige eiwitten overhoud. Het stappenplan dat ik op dit moment […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Newman projections
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
Newman projections
Hoi, Waarom is de 3e Newman projectie juist?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon zuur en base
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
zuur en base
Hallo, ik snap volgende reactie ook niet: een overmaat van een oplossing van mierenzuur reageert met vast calciumcarbonaat. het antwoord is: 2 HCOOH + CaCO3 -> H2O + CO2 + 2 HCOO-  Ik snap niet hoe het kan dat er links wel Ca staat, maar rechts niet. ik had zelf namelijk 2 HCOOH + CaCO3 […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts