Een studie kiezen is niet niks. Er zijn zoveel opties en zoveel verschillende meningen. En heb je dan eindelijk een idee van wat je wilt studeren, dan moet je vaak nog kiezen in welke stad je dat wilt gaan doen. Een hoop keuzes dus en die leveren vaak druk op.
Om tot een keuze te komen kan het helpen om open dagen te bezoeken, mee te doen aan meeloopdagen of in gesprek te gaan met studenten van een opleiding die jou leuk lijkt. Iedereen heeft andere interesses en heeft andere motivaties om een bepaalde studie te kiezen.
Toch kunnen de ervaringen van anderen je een beter beeld geven van een opleiding. Daarom gingen wij het gesprek aan met Jordi van Schooten en Emiel van Putten. Zij zijn allebei vierdejaars Chemie studenten aan de Hogeschool Rotterdam. Ze doen dus allebei dezelfde studie maar de weg ernaar toe en de beleving van deze studie is voor beide anders. Lees hier wat zij te vertellen hebben.
Kunnen jullie kort iets vertellen over jullie vooropleiding?
Emiel: Ik heb eerst vier jaar vwo gedaan. Daar heb ik in het vierde jaar een Natuur en Techniek profiel gekozen. Dit heb ik niet gehaald dus ben ik naar 4 havo afgezakt. Daar heb ik een combi profiel van Natuur en Techniek samen met Natuur en Gezondheid gedaan en uiteindelijk mijn havodiploma gehaald.
Jordi: Ik heb als vooropleiding havo gedaan. Hier heb ik het N&T-vakkenpakket gekozen met M&O (bedrijfseconomie) als extra keuzevak.
Waarom hebben jullie voor de studie Chemie gekozen?
Emiel: Ik was eerst een beetje onzeker over wat ik wilde maar ik was erg sterk in wiskunde en redelijk goed in scheikunde. Chemie leek mij in eerste instantie een mix daarvan.
Jordi: Ik heb voor de opleiding Chemie gekozen omdat ik op de middelbare school altijd erg goed was in scheikunde. En daardoor was op de middelbare school mijn toekomstplan om docent scheikunde te worden, en als je chemie los studeert (ten opzichte van een opleiding tot scheikunde docent) betekent dit dat je ook op het hoger onderwijs les zou kunnen geven.
Waarom hebben jullie voor de Hogeschool Rotterdam gekozen en wat speelde een belangrijke rol in deze keuze?
Emiel: Hogeschool Rotterdam was het meest dichtbij voor Chemie.
Jordi: Ik heb bij twee verschillende Chemie opleidingen gekeken, het Fontys in Eindhoven en de Hogeschool Rotterdam. Uiteindelijk heb ik voor de Hogeschool Rotterdam gekozen omdat dit voor mij dichterbij was, en omdat (zover ik begreep) hier de opleiding breder was.
Chemie
Hoe vonden jullie de overgang van scholier naar student? Was het bijvoorbeeld lastig met reizen, ben je op kamers gegaan of had je moeite met het niveau?
Emiel: Mijn reistijd was verdubbeld maar ik heb verder geen moeite gehad met de overgang naar het hbo.
Jordi: Ik vond de overgang van scholier naar student niet heel groot. De reistijd is voor mij niet lang, ik ben niet op kamers gaan wonen en het niveau is erg goed te doen. Wel moet je op het hoger onderwijs meer zelf achter dingen aangaan. Het is bijvoorbeeld niet gek dat als je iets aan een docent vraagt dat ze simpelweg naar de website van de school verwijzen.
Wat houdt de studie Chemie precies in en wat moet je allemaal doen?
Emiel: Chemie aan de Hogeschool Rotterdam is een brede opleiding in de branche omdat je analytisch, organisch, biochemisch en fysisch bezig bent. Je leert veel theorie en daarnaast ook hoe je op een laboratorium te werk gaat. Je kan uiteindelijk kiezen of je biochemie wilt laten vallen.
Jordi: Zoals ik al eerder zei; de opleiding is erg breed. In het eerste jaar ben je vooral bezig met een goede basis in je scheikundige kennis te leggen en om te leren hoe je veilig op een laboratorium experimenten en onderzoeken kan uitvoeren.
In het tweede jaar ga je jouw kennis nog meer verdiepen in onder andere analytische, biochemische en organische chemie. Ook leer je hoe je echt een onderzoek gaat uitzoeken, plannen, uitvoeren en hoe je met je resultaten verder kan gaan.
In het derde jaar heb je een stage waar je aan de slag kan gaan met je eigen onderzoek en om je een blik in de “echte wereld” te geven.
En dan uiteindelijk heb je je afstudeerjaar waar je begint met je minor. Deze kan je bij de opleiding Chemie zelf doen, of je kan net als ik een externe minor volgen. Zo heb ik de minor Sales & Accountmanagement gedaan, zo kan je jezelf nog meer verbreden als je dat zou willen.
Wat vinden jullie het leukste en het minst leuke aan de studie?
Emiel: Ik vind zelf alle vakken met wiskunde interessant. Ik vind het minst leuke dat je superlang vastzit aan vakken die je niet wilt volgen. Als fan van de analytische chemie is de laatste toets alsnog bio-organisch en dat behoort niet tot mijn favorieten.
Jordi: Voor mij is het minst leuke aan de opleiding het verrichten van onderzoek op het lab. Hier ben ik alleen wel een beetje een buitenbeentje in want de meeste mensen vinden op het lab werken juist het leukste aan heel de opleiding. Wat ik aan de opleiding het leukste vind is dat je echt een hele nieuwe wereld in komt. En op de opleiding zal je ook merken hoe bizar groot de wereld van chemie is. Maar dat iedereen toch wel redelijk dezelfde soort interesses heeft en met elkaar overweg kan.
Wat zouden jullie willen doen na de studie Chemie?
Emiel: Ik ben van plan om een master te doen in de analytische chemie.
Jordi: Ik ben van plan om na mijn opleiding te gaan werken. Omdat ik later niet op het lab wil werken en onderzoeken niet leuk vindt, ga ik niet doorstuderen. Ik hoop mijn opleiding Chemie en een minor in de sales te combineren om daarmee een mooie baan te krijgen waarin die combinatie terugkomt.
Komt de studie overeen met wat jullie verwacht hadden?
Emiel: In grote lijnen komt het wel overeen met wat ik verwachtte. Ik had wel eerst gedacht dat er meer wiskunde zou zijn, dat wordt in jaar twee al veel minder.
Jordi: De opleiding komt goed overeen met wat ik er van tevoren van verwacht had. Ik had alleen wat minder onderzoek verwacht en wat meer theoretische kennis. Maar al het onderzoek dat je doet wordt altijd ondersteund door theoretische lessen.
Welke tip zouden jullie geven aan scholieren die nog moeten kiezen voor een opleiding en waarom zouden ze voor Chemie moeten kiezen?
Emiel: Ben jij iemand die scheikunde leuk vindt en goed is in wiskunde? Ben jij niet bang voor een flinke uitdaging? Ben jij bereid om te leren omgaan met veel werkdruk? Dan is Chemie iets voor jou!
Jordi: Mijn tip voor het kiezen van een opleiding is: kijk vooral naar wat je buiten school leuk vindt. Kijk naar bijvoorbeeld je bijbaan, werk je daar graag met andere mensen of werk je liever alleen? Zou je een leidinggevende rol willen of vind je voor een baas werken fijner? En als je dat soort dingen echt allemaal niet weet, kies vooral een gerichte maar wel brede opleiding. Zoals met deze opleiding, je studeert Chemie in zijn geheel en dan kan je later voor een specifiek onderdeel binnen de Chemie of iets erbij kiezen wanneer je beter weet wat je wil.
Iedereen heeft dus eigen overwegingen om te kiezen voor een studie. En wat een lievelingsvak is voor de een, kan een struikelblok zijn voor de ander. De een wil graag doorstuderen terwijl de ander graag gelijk het werkveld in wil.
Een keuze maken is lastig en hoeft niet perfect te zijn. Durf vooral te vertrouwen op wat jij leuk vindt, wat je belangrijk vindt en wat jij wilt bereiken. Je kent jezelf het beste en je mag best een keuze durven maken. Emiel en Jordi hebben een aantal jaren terug ook voor deze keuze gestaan en zijn inmiddels bijna klaar met hun opleiding aan de hogeschool. Wie weet waar jij over een paar jaar staat!
Mocht jij na het lezen van dit interview nieuwsgierig geworden zijn naar de studie chemie, ben je benieuwd naar andere studies of weet je nog niet wat je wilt studeren? Neem dan een kijkje bij onderstaande sites en opleidingen.