Diploma (bijna) gehaald en nu!?
studieorientatie Alle studiekeuze items

Studie

Diploma (bijna) gehaald en nu!?

Naam: Femke
Geboortejaar: 2000
Opleidingstraject:
2010 – 2016: vwo
2020 – huidig: BSc Chemie bij Hogeschool Rotterdam

Steeds maar die vraag: wat wil je gaan doen als je je diploma hebt gehaald? Een hele lastige vraag omdat je hiermee een grote beslissing maakt over je toekomst. Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je ook goed weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Dat is best lastig als je nog zo jong bent en er nog zoveel te ontdekken en te proberen valt.

Mijn studiekeuzeproces

Mijn naam is Femke en ik studeer Chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik wil jullie graag vertellen over hoe ik bij deze studie ben beland. Dat ging zeker niet zonder hobbels maar de weg ernaar toe heb ik veel over mezelf geleerd. Zo weet ik beter wat ik wel en niet wil, wat ik leuk vind en waar ik goed en minder goed in ben.

Ik wist niet goed wat ik wilde gaan studeren toen ik op de middelbare school zat. Een bètastudie of iets in de technische richting leek voor de hand te liggen, omdat ik een natuur- en techniekprofiel had op het vwo. Ik was goed in de bètavakken maar had geen idee welke studie mij echt wat leek. Er zijn ook zo veel studies te kiezen!

Momenteel zit ik in het derde studie jaar van de hbo-opleiding Chemie aan de Hogeschool Rotterdam. Ik heb hier mijn draai gevonden en sta achter mijn studiekeuze. Dat vond ik best een lastig proces, zo’n studiekeuze.

Omdat ik vwo deed, leek het een logische keuze om naar de universiteit te gaan. Ik heb veel open dagen bezocht en heb ook een universitaire studie geprobeerd. Ik kwam er al snel achter dat het niet bij mij paste. Ik vond universitaire studies heel erg breed en de universiteit was veel minder gestructureerd dan de middelbare school. Nee, ik kwam hier niet goed tot mijn recht.

Geen universiteit maar het hbo

Daarom ben ik gaan kijken bij hbo-studies en heb ik meeloopdagen gevolgd. Ik vond de sfeer op het hbo gelijk veel fijner dan op de universiteit. Op het hbo krijg je wat meer begeleiding en het lijkt soms een beetje op de middelbare school. Ook word je vaak opgeleid tot een bepaald beroep of is het heel duidelijk wat je kunt worden met de studie.

Op de universiteit word je meestal niet opgeleid tot een bepaald beroep maar is het heel breed wat je er later mee kunt.

Wat ik ook fijn vind aan het hbo is dat het wat meer gestructureerd is en ook wat meer praktijk heeft. Ik vind het leuk om met mijn hoofd in de boeken te zitten maar wil ook mijn kennis kunnen toepassen.

De opleiding Chemie

Uiteindelijk ben ik bij de studie Chemie terecht gekomen. Ik vond het nog steeds lastig om iets te kiezen wat ik echt leuk vond. Daarom heb ik ook gekeken naar waar ik goed in ben. Ik was altijd al goed in scheikunde, wiskunde en natuurkunde.

De overgang van de middelbare school naar het hbo vond ik heel goed te doen. Er veranderde wel een hoop! Je krijgt meer verantwoordelijkheid maar wordt hierin goed begeleid. Qua niveau vond ik het wel meevallen. De eerste periode was vooral veel herhaling van de stof die ik op de middelbare school had. Daarna ging de stof steeds wat dieper en kwamen er nieuwe onderwerpen bij.

In het eerste jaar van de opleiding hadden we elke onderwijsperiode een project. Dat kon gaan over zelf wijn maken tot het maken van pijnstillers. Tijdens de projecten moet je veel samenwerken en elkaar feedback geven. Dit is iets wat ik ook zeker kan gebruiken in mijn toekomstige baan!

Ook stond ik voor het eerst op een echt laboratorium. Bij de opleiding chemie is veiligheid heel belangrijk omdat je soms werkt met gevaarlijke stoffen. Aan het begin van de studie moet je daarom een veiligheidstoets doen om op het lab te mogen werken. De experimenten en onderzoeken die je op het lab moet doen brengen de theorie uit de lessen tot leven.

Studeren aan een hogeschool of universiteit bestaat niet alleen maar uit met je neus in de boeken zitten. Het is belangrijk dat je ook tijd besteed aan iets dat je leuk vindt of dat je ontspanning geeft. In het begin vond ik het lastig om hierin een balans te vinden. Maar na een tijdje ben je gewend aan je nieuwe studie en kun je beter je tijd indelen.

Maar hoe maak je nou een keuze?

Een studie kiezen is zeker niet makkelijk. Het kan helpen om hier vroeg mee te beginnen door bijvoorbeeld na te gaan wat je leuk vindt en wat niet. Schrijf op waar je goed in bent en waar je minder goed in bent.

Ook kan het helpen om te praten met mensen uit je omgeving. Misschien kan iemand anders zijn verhaal vertellen over de studie die hij of zij gevolgd heeft. Bezoek ook open dagen en meeloopdagen om zo te ervaren hoe het is om rond te lopen op een hogeschool of universiteit. Daarnaast kun je ook gebruik maken van studiekeuze tests of handige apps.

Een studiekeuze is natuurlijk heel wat maar geef het ook niet te veel lading. Stel de studie die je hebt gekozen valt uiteindelijk tegen, dan weet je beter wat je niet leuk vindt. Daar kun je veel van leren en dit kan je verder brengen naar wat wel goed bij je past. Durf te kiezen en durf te proberen, maar durf vooral jezelf te ontdekken.

Studiekeuzetest

Welke opleiding past bij jou? Swipe jouw antwoorden in onze studiekeuzetest, geschikt voor scholieren van alle niveaus.
Lees meer

Prapp!

Welke Applied Science opleiding past bij mij?

Lees meer

Bekijk meer

studieorientatie icoon Een Applied Science-opleiding aan de hogeschool
Hbo | Onderzoek & Wetenschap
Studie
Een Applied Science-opleiding aan de hogeschool
Maak kennis met de hbo-opleidingen die onder Applied Science vallen.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
Hbo | Chemie
Studie
Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
De wereld van chemie is groter dan je denkt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Foute keuzes bestaan niet
Hbo | Chemie
Studie
Foute keuzes bestaan niet
Judesha vertelt over haar studiekeuze proces.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Hbo | Chemie
Studie
Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Ze doet onderzoek naar een speciale camera.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Stella onderzocht sporen bij de politie
Hbo | Chemie
Studie | Stage
Stella onderzocht sporen bij de politie
Stella liep stage bij Politie-eenheid Midden Nederland.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Meelopen met een student Forensisch onderzoek Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Meelopen met een student Forensisch onderzoek
Sander laat je alles zien en beantwoordt vragen.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Praktijklessen vind ik leuk om te doen Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Praktijklessen vind ik leuk om te doen
Nighel studeert Chemie, bekijk zijn filmpje!
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Goed persoonlijk contact met docenten Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Goed persoonlijk contact met docenten
Matthew koos na het mbo voor de opleiding Chemie.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Jij en chemie? Dat geloof ik niet Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Jij en chemie? Dat geloof ik niet
Elisa is nu vierdejaarsstudent Chemie in Amsterdam.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Je hoeft geen nerd of slimbo te zijn Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Je hoeft geen nerd of slimbo te zijn
Proef de sfeer bij de opleiding Chemie in Rotterdam.
Bekijk het filmpje