corrosie
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

corrosie

 • Dit onderwerp is leeg.
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #155798 Reageer
  Elise
  Gast

  goedemiddag,

  mijn vraag gaat over corrosie. In mijn boek heb ik gelezen dat edele metalen de enige zijn die in de natuur voorkomen en de rest in bindingen en uiteindelijk in ertsen. Dan lees ik dat corrosie ervoor zorgt dat metalen in de natuur ertsen worden. betekent dit dan dat alle metalen ertsen kunnen worden? en dan edele metalen door currossie? ik ben gewoon een beetje in de war, want vlak eronder staat weer dat onedele metalen corrosie gevoelig zijn. Gaat dit dan over nadat ze zijn geproduceerd door ons mensen?

  Volgens mij is het niet zo ingewikkeld, maar vooral verwarrend. Hopelijk begrijpt u de vragen en kunt u het wat verduidelijken. Alvast dankuwel voor uw moeite om mijn vraag te lezen.

   

  mvg Elise Frijters

  #155800 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Elise

  (Ik ben ’n expert)

  Omdat ik niet zeker weet of corrosie helder voor je is, eerst maar iets over corrosie.

  Corrosie is een verzamelnaam voor redoxreacties tussen metalen en stoffen die in de natuur voorkomen bijv water, zuurstof, koolstofdioxide of combinaties daarvan.

  Het bekendste voorbeeld van corrosie is het roesten van ijzer: De reactie tussen ijzer en zuurstof en water.

  Andere metalen  kunnen ook dergelijke redoxreacties vertonen. Je hebt bijvoorbeeld vast wel een keer magnesiumlint zien branden of magnesium langzaam zien reageren met water. Op het magnesiumlint zie je dan kleine gasbelletjes: waterstof.

  Alle onedele metalen vertonen dit soort reacties.

  Deze soort metalen tref je dus niet als metaal in de aardkorst aan, want er is altijd wel zuurstof en water aanwezig.

  Zo kun je bijvoorbeeld ijzer niet als metaal ijzer in de bodem aantreffen, maar wel als ijzerverbindingen bijv ijzeroxide of ijzerhydroxide of ijzerfosfaat of………….

  Als de “grond” voldoende van dit soort ijzerverbindingen bevat spreek je van ijzererts.

  Uit dit ijzererts wordt in hoogovens dan door chemische reacties ijzer gemaakt.

   

  Dit geld ook voor andere onedele metalen. Koper maak je uit kopererts, chroom uit chroomerts enz.

   

  Metalen die niet met water en zuurstof (ook niet bij hoge temperatuur) kunnen reageren, kunnen in de aardkorst als metaal voorkomen. Het bekendste voorbeeld is goud. Denk maar aan de goudzoekers. Je zou in theorie met een pincet de goudkorreltjes uit de grond kunnen verzamelen.

   

  Laat me weten of dit voldoende uitleg is of dat je nog vragen hebt

   

  Groet

  MUI

   

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: corrosie
Je informatie:vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts