eindproef
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

eindproef

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
 • Auteur
  Berichten
 • #1703 Reageer
  timmy
  Gast

  Beste ik moet tegen het einde van volgend schooljaar een eindproef doen. Ik zou iets willen doen rond chemie. Ik heb nog niet echt een idee maar ik wil iets speciaals doen. Ik hoop dat jullie ideeën kunnen geven. A.u.b. het zou echt helpen.

  Met vriendelijke Groeten
  T

  #1704 Reageer

  Hallo Timmy,

  Kun je iets meer informatie geven; wat houdt die eindproef in en aan welke voorwaarden moet hij voldoen.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1705 Reageer
  timmy
  Gast

  We moeten een prototype bouwen. Het moet een probleem zijn dat je oplost. Het mag niet zomaar wat onderzoeken zijn.

  #1706 Reageer

  Is dat alle informatie die je hebt gekregen voor de opdracht? Je moet dus een probleem oplossen met een eigen ontwerp van een apparaat/proef?

  #1707 Reageer
  timmy
  Gast

  Ja we moeten al een idee hebben tegen eind juli . Verdere informatie krijgen we in september. Een onderwerp zou zijn de ontzilting van zout water tot drinkbaar water. Maar jullie hebben waarschijnlijk betere onderwerpen

  #1708 Reageer

  Het genoemde onderwerp is niet chemisch. Of is dit een algemeen voorbeeld?

  #1709 Reageer
  timmy
  Gast

  Dit is een algemeen voorbeeld.

  #1710 Reageer

  Je zou kunnen denken aan het zoutgehalte in voedingsmiddelen(1) of de voedingswaarde (in kJ / 100 gram)(2)

  1- via titratie met zilver-ionen en m.b.v. geleidbaarheid
  2- via een redoxtitratie en door verbranding en opvangen reactiewarmte.

  Maar ik weet niet of je dit in je chemie-opleiding hebt gehad. Zijn dit wel geschikte voorstellen?
  Je mag een gekozen onderwerp best nog een keer voorleggen.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

  #1711 Reageer
  timmy
  Gast

  Redoxtitratie zien we pas in het 6e. Heb je ook idee voor een onderwerp met chemie waar ook wat programmeren aan te pas komt?

  #1712 Reageer

  Hallo Timmy,

  Helaas , van programmeren weet ik te weinig. Wacht een andere reactie van experts af.

  Groet,

  Jan Wim Peters

  #1713 Reageer

  Hoi Timmy,

  Wellicht iets op het gebied van reactiesnelheid-monitoring? Dan kun je het één en ander ‘programmeren’ in bijvoorbeeld Coach. Dan komt er ook nog dataverwerking bij aan de pas…
  Is dat een idee?

  #1714 Reageer
  Rob Hooft
  Expert

  Hoi Timmy!

  Ik heb zelf heel veel in de chemie geprogrammeerd, maar nu is het voor ons hier heel moeilijk om in te schatten welke chemie jij al hebt gehad, en hoeveel ervaring je hebt met programmeren!

  Ik kan me van mezelf herinneren dat ik het leuk vond toen ik een opdracht kreeg waarin ik moest proberen om in een reactievat de reactiesnelheid van een reactie te berekenen aan de hand van de concentraties van verschillende stoffen die erin zitten, en dan te kijken hoe de samenstelling van het mengsel in de tijd verandert. Zou zoiets wat voor je zijn? Je kunt dan een industriële synthese (bijvoorbeeld ammoniak maken?) proberen te modelleren, en kijken of je kunt verzinnen hoe die het beste kan lopen.

  Dit kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt als je bijvoorbeeld een evenwicht neemt waar je ook de teruggaande reactie moet meenemen, of nevenreacties. En je kunt ook denken over de weergave van de resultaten in grafische vorm als daar meer je interesse ligt.

  #1715 Reageer
  timmy
  Gast

  Fantastisch idee. Welke reactie zou ik dan moeten doen?

  #1716 Reageer

  Hoi Timmy,

  Dat maakt in feit niet uit, als je de reactie maar meetbaar is op een of andere manier.
  Dus ik zou zeggen, wees creatief…. zoek eens wat op internet of kijk welke stof/materiaal in het dagelijks leven je interesse heeft.
  Tip daarbij:
  Beslis eerst of je liever iets biochemisch doet, bijvoorbeeld met eiwitten, iets in de polymeerchemie zoals plastic, iets in de hoek van medicijnen of een andere synthese. En ga dan eens kijken bijvoorbeeld op internet of daar iets tussen zit wat je interessant vindt.
  Wellicht kun je wat inspiratie opdoen bij de eerdere winnaars van de “Van Melsen prijs”?

  Wanneer je een idee hebt van hetgeen je zou willen onderzoeken is het belangrijk om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Kun je deze proef uitvoeren op jouw school? Of misschien kun je op een vervolgopleiding zoals de universiteit als ‘gast’ wel de proef uitvoeren? Veel bedrijven willen enthousiaste leerlingen ook wel helpen, is er dus een bedrijf bij jou in de buurt waar je dit onderzoek zou kunnen doen? Hoe zou je de reactie willen meten? Etc….
  Je zult snel ontdekken dat veel opties afvallen vanwege de veiligheidsrisico’s en/of kostenbeperkingen… We kunnen wel suggesties doen, maar het is natuurlijk veel leuker om iets te doen wat JOUW interesse heeft!

  Als we je kunnen helpen met het vinden van de benodigde informatie voor je haalbaarheidsonderzoek dan kun je dat natuurlijk ook laten weten.

  Heel veel succes!

  #1717 Reageer
  timmy
  Gast

  Zou ik bijvoorbeeld iets kunnen laten werken op een zoutoplossing? Dan maak je het zout eerst en het vormen van een zout is ook een reactie waarvan ik de snelheid kan meten?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
Reageer op: eindproef
Je informatie:vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts