eindproef
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

eindproef

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
  • Auteur
    Berichten
  • #1703 Reageer
    timmy
    Gast

    Beste ik moet tegen het einde van volgend schooljaar een eindproef doen. Ik zou iets willen doen rond chemie. Ik heb nog niet echt een idee maar ik wil iets speciaals doen. Ik hoop dat jullie ideeën kunnen geven. A.u.b. het zou echt helpen.

    Met vriendelijke Groeten
    T

    #1704 Reageer

    Hallo Timmy,

    Kun je iets meer informatie geven; wat houdt die eindproef in en aan welke voorwaarden moet hij voldoen.

    Groet,

    Jan Wim Peters

    #1705 Reageer
    timmy
    Gast

    We moeten een prototype bouwen. Het moet een probleem zijn dat je oplost. Het mag niet zomaar wat onderzoeken zijn.

    #1706 Reageer

    Is dat alle informatie die je hebt gekregen voor de opdracht? Je moet dus een probleem oplossen met een eigen ontwerp van een apparaat/proef?

    #1707 Reageer
    timmy
    Gast

    Ja we moeten al een idee hebben tegen eind juli . Verdere informatie krijgen we in september. Een onderwerp zou zijn de ontzilting van zout water tot drinkbaar water. Maar jullie hebben waarschijnlijk betere onderwerpen

    #1708 Reageer

    Het genoemde onderwerp is niet chemisch. Of is dit een algemeen voorbeeld?

    #1709 Reageer
    timmy
    Gast

    Dit is een algemeen voorbeeld.

    #1710 Reageer

    Je zou kunnen denken aan het zoutgehalte in voedingsmiddelen(1) of de voedingswaarde (in kJ / 100 gram)(2)

    1- via titratie met zilver-ionen en m.b.v. geleidbaarheid
    2- via een redoxtitratie en door verbranding en opvangen reactiewarmte.

    Maar ik weet niet of je dit in je chemie-opleiding hebt gehad. Zijn dit wel geschikte voorstellen?
    Je mag een gekozen onderwerp best nog een keer voorleggen.

    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

    #1711 Reageer
    timmy
    Gast

    Redoxtitratie zien we pas in het 6e. Heb je ook idee voor een onderwerp met chemie waar ook wat programmeren aan te pas komt?

    #1712 Reageer

    Hallo Timmy,

    Helaas , van programmeren weet ik te weinig. Wacht een andere reactie van experts af.

    Groet,

    Jan Wim Peters

    #1713 Reageer

    Hoi Timmy,

    Wellicht iets op het gebied van reactiesnelheid-monitoring? Dan kun je het één en ander ‘programmeren’ in bijvoorbeeld Coach. Dan komt er ook nog dataverwerking bij aan de pas…
    Is dat een idee?

    #1714 Reageer
    Rob Hooft
    Expert

    Hoi Timmy!

    Ik heb zelf heel veel in de chemie geprogrammeerd, maar nu is het voor ons hier heel moeilijk om in te schatten welke chemie jij al hebt gehad, en hoeveel ervaring je hebt met programmeren!

    Ik kan me van mezelf herinneren dat ik het leuk vond toen ik een opdracht kreeg waarin ik moest proberen om in een reactievat de reactiesnelheid van een reactie te berekenen aan de hand van de concentraties van verschillende stoffen die erin zitten, en dan te kijken hoe de samenstelling van het mengsel in de tijd verandert. Zou zoiets wat voor je zijn? Je kunt dan een industriële synthese (bijvoorbeeld ammoniak maken?) proberen te modelleren, en kijken of je kunt verzinnen hoe die het beste kan lopen.

    Dit kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt als je bijvoorbeeld een evenwicht neemt waar je ook de teruggaande reactie moet meenemen, of nevenreacties. En je kunt ook denken over de weergave van de resultaten in grafische vorm als daar meer je interesse ligt.

    #1715 Reageer
    timmy
    Gast

    Fantastisch idee. Welke reactie zou ik dan moeten doen?

    #1716 Reageer

    Hoi Timmy,

    Dat maakt in feit niet uit, als je de reactie maar meetbaar is op een of andere manier.
    Dus ik zou zeggen, wees creatief…. zoek eens wat op internet of kijk welke stof/materiaal in het dagelijks leven je interesse heeft.
    Tip daarbij:
    Beslis eerst of je liever iets biochemisch doet, bijvoorbeeld met eiwitten, iets in de polymeerchemie zoals plastic, iets in de hoek van medicijnen of een andere synthese. En ga dan eens kijken bijvoorbeeld op internet of daar iets tussen zit wat je interessant vindt.
    Wellicht kun je wat inspiratie opdoen bij de eerdere winnaars van de “Van Melsen prijs”?

    Wanneer je een idee hebt van hetgeen je zou willen onderzoeken is het belangrijk om een haalbaarheidsonderzoek te doen. Kun je deze proef uitvoeren op jouw school? Of misschien kun je op een vervolgopleiding zoals de universiteit als ‘gast’ wel de proef uitvoeren? Veel bedrijven willen enthousiaste leerlingen ook wel helpen, is er dus een bedrijf bij jou in de buurt waar je dit onderzoek zou kunnen doen? Hoe zou je de reactie willen meten? Etc….
    Je zult snel ontdekken dat veel opties afvallen vanwege de veiligheidsrisico’s en/of kostenbeperkingen… We kunnen wel suggesties doen, maar het is natuurlijk veel leuker om iets te doen wat JOUW interesse heeft!

    Als we je kunnen helpen met het vinden van de benodigde informatie voor je haalbaarheidsonderzoek dan kun je dat natuurlijk ook laten weten.

    Heel veel succes!

    #1717 Reageer
    timmy
    Gast

    Zou ik bijvoorbeeld iets kunnen laten werken op een zoutoplossing? Dan maak je het zout eerst en het vormen van een zout is ook een reactie waarvan ik de snelheid kan meten?

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 24)
Reageer op: eindproef
Je informatie:



vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts