Geleiding verschillende 2+ ionen
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Geleiding verschillende 2+ ionen

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
  • Auteur
    Berichten
  • #154292 Reageer
    Tom
    Gast

    Op school een proef moeten doen over verschil in geleidbaarheid van koperchloride-hydraat, magnesiumchloridehydraat en bariumchloridehydraat waarbij het gaat over het verschil in geleidbaarheid van Cu2+, Mg2+ en Ba2+ ionen. Het blijkt dat barium het best geleidt. Weet iemand waarom dit zo is? Barium is wel het grootste ion.

    #154293 Reageer
    Wim Wessel
    Expert

    Hallo Tom,

    De waarde van de geleidbaarheid hangt van meerdere grootheden af. Zoals je zelf aangeeft heeft het bariumion de grootste massa, wat tegenstrijdig lijkt. Wat echter ook meespeelt, is de mate van hydratatie (je noemt alleen de zouten; je zegt niets over de oplossing of oplosmiddel, maar ik neem aan dat je waterige oplossingen gebruikt), de mate waarin een zout in zijn losse ionen splitst (ook een goed oplosbaar zout !!!) en een ioneigenschap, die de molaire iongeleidbaarheid heet. Deze laatste eigenschap zit niet in je examenprogramma, maar je zou het een deeltjeseigenschap kunnen noemen. Als je een tabel met deze molaire iongeleidbaarheden zou opzoeken, zou je zien dat die precies jouw resultaten volgen. Grofweg kan je zeggen dat als je de elementen in een groep van het Periodiek Systeem naar beneden volgt, de molaire iongeleidbaarheid toeneemt.

    Ik wil je wel waarschuwen dat de precieze uitkomst altijd het resultaat is van alle effecten bij elkaar.

    Groeten,

    Wim Wessel

    #154294 Reageer
    Tom
    Gast

    Ontzettend bedankt voor de reactie!! Is zo’n tabel van molaire iongeleidbaarheid ook te vinden in Binas?

    #154295 Reageer
    Tom
    Gast

    We moesten trouwens van alle 3 de hydraten een oplossing van 100ml maken van 0,01M in demiwater en demiwater hebben we als blanco uitgangswaarde genomen.

    #154296 Reageer
    Wim Wessel
    Expert

    Binas heeft inderdaad zo’n tabel. Zoek die op via je register op trefwoord (niet via de inhoudsopgave). Het koperion staat daar overigens niet in. Op internet kan je beste in het Engels zoeken op limiting ion conductivity in water.

    #154297 Reageer
    Tom
    Gast

    Naast de grootte van het ion en eventueel (verschil) in temperatuur(dit is wel constant gehouden) is dus het verschil in molair iongeleidbaarheid dus eigenlijk de belangrijkste verklaring dat barium in dit geval het beste geleidt? Opnieuw ontzettend bedankt voor de heldere uitleg en inzet!

    #154298 Reageer
    Tom
    Gast

    Beste Wim,

    de docente gaf ook aan dat we nog goed moeten kijken naar de zuur-base. Kan het zijn dat barium uit de gehydrateerde watermantel makkelijker een H+ ion kan vrijmaken uit water dan de andere 2 en dat hierdoor de geleiding ook toeneemt?

    alvast heel erg bedankt.

    #154306 Reageer
    Tom
    Gast

    Nog een aanvulling: de opmerking van de docente over de zuur-base geldt voor elk groepje ( er is een groepje die de geleidbaarheid moeten meten tussen 1+ en 2+ ionen en er is een groep die de geleidbaarheid moet meten bij verschil in concentratie). Voor iedereen geldt om ook te kijken naar zuur-base maar dit vind ik lastig want bv een Kz waarde van het gehydrateerde barium-ion staat niet in Binas (wel andere gehydrateerde ionen). Heeft het oa dan ook hiermee te maken dat de een meer een zwak zuur is dan de ander en er H+ ionen vrijkomen?

    #154329 Reageer
    Tom
    Gast

    De docent gaf ook aan dat er gekeken moet worden naar zuur-base en dat sommige zwakke base of zwakke zuren in de oplossing deels opsplitsen en hierbij dan H+ of OH- ionen zullen ontstaan en dat we bij het onderzoek hiermee rekening moeten houden. Ik weet niet hoe baruimchloridehydraat, koperchloridehydraat en magnesiumchloridehydraat bij deze zuur-base reacties betrokken zijn en hoe ze reageren waardoor er meer ionen komen waardoor de geleidbaarheid toeneemt. Vooral blijkbaar geldt dit bij bariumchloridehydraat. Hopelijk heeft iemand een verklaring hiervoor. Alvast erg bedankt.

    #154330 Reageer
    Wim Wessel
    Expert

    Hallo Tom,

    Het lijkt me onwaarschijnlijk dat watermoleculen uit de watermantel rond het bariumion een significante hoeveelheid H+ kunnen afstaan. Niet alleen zijn gehydrateerde ionen zwakke zuren (dus een minimale afsplitsing van H+), maar als je in Binas de zuursterkten van de gehydrateerde ionen vergelijkt, kun je zien dat de sterkste zuren onder de gehydrateerde ionen metaalionen met (relatief) lage atoomnummers zijn en de sterkste rond het midden van het blok ‘overgangsmetalen’ in het Periodiek Systeem liggen. Barium ligt daar ver vanaf, dus waarschijnlijk zijn de gehydrateerde watermoleculen heel zwakke zuren. Ik heb echter geen zuurconstante kunnen vinden om dit ook echt te laten zien.

    Groeten,

    Wim Wessel

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: Geleiding verschillende 2+ ionen
Je informatie:



vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts