Vraagbaak scheikunde
Indirecte titratie
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Buiten de categorieën
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 9 maanden geleden door Siebe Lekanne Deprez.
-
AuteurBerichten
-
RandyGast
Dag,
ik heb voor een PO de volgende opdracht gekregen :
Leidingwater bevat onder andere waterstofcarbonaationen (HCO3-).
Je gaat van leidingwater het gehalte aan waterstofcarbonaationen (in gram per liter) zo nauwkeurig
mogelijk bepalen door middel van een indirecte titratie.
Bij de bepaling ga je achtereenvolgens:
– aan een afgemeten hoeveelheid leidingwater een bekende overmaat zoutzuur
toevoegen en de aldus ontstane oplossing koken;
– de overgebleven hoeveelheid zuur titreren met natronloog.Nu heb ik volgends deze gekregen werkwijze de proef gedaan
Meet in de maatkolf 100,0 ml leidingwater af en breng deze 100,0 ml in een
erlenmeyer van 250 ml.
• Pipetteer bij het leidingwater in de erlenmeyer 25,00 ml 0,05000 M zoutzuur.
Voeg vervolgens aan de inhoud van de erlenmeyer enkele kooksteentjes toe en
kook de inhoud gedurende ongeveer twee minuten.
• Laat de erlenmeyer afkoelen totdat je hem beet kunt pakken. Voeg dan enkele
druppels methylroodoplossing toe.
• Titreer de inhoud van de erlenmeyer met 0,1000 M natronloog.
• Voer deze titratie in triplo uit.Bij de titratie heb ik 11,7 ml NaOh moeten gebruiken tot de kleuromslag plaatsvond
Hoe kan ik in dit geval berekenen hoeveel gram waterstofcarbonaationen er in een liter leidingwater zitten ?
En hoe kan ik berekenen hoe groot de overmaat HCl is?Alvast bedankt!
Siebe Lekanne DeprezExpertHoi Randy,
Bedankt voor je vragen en het lijkt me uitdagend en interessant PO dat je uitvoert.
Het belangrijkste bij een indirecte titratie is dat je rekening houdt met wat weg reageert . In dit geval wil je meten hoeveel waterstofcarbonaationen er in het leidingwater zit, maar dat kan je niet direct meten door middel van een normale titratie. Dus wat er gedaan wordt, is een tussenstof toevoegen – zoutzuur – die een reactie aangaat met de waterstofcarbonaationen.
De situatie is dus: een deel van het zoutzuur zal reageren met de waterstofcarbonaationen en dit zal leiden tot H2O en CO2, twee producten die niet te meten zijn tijdens deze titratie. Het overgebleven deel van het zoutzuur zal reageren met natronloog. Doordat je een methylroodoplossing toevoegt, weet je wanneer het omslagpunt is bereikt en al het zoutzuur heeft gereageerd. De hoeveelheid natronloog dat hiervoor nodig is, heb je zelf bepaald: 11.7 mL 0.1 M NaOH.
Ik behandel eerst jouw tweede vraag : je weet hoeveel zoutzuur je hebt toegevoegd (25 mL 0,05 M) en je weet hoeveel ermee heeft gereageerd met natronloog, namelijk 11.7 mL 0.1000 M natronloog (beide moet je even omrekenen naar # mol). Hierdoor weet je dus ook de overmaat zoutzuur want de hoeveelheid zoutzuur die met natronloog heeft gereageerd, is de hoeveelheid die overgebleven is nadat de alle waterstofcarbonaationen hebben gereageerd met het zuur. Zover ik weet zou een antwoord in # mol zoutzuur voldoende moeten zijn, maar dat weet ik niet zeker.
Vervolgens kan de eerste vraag beantwoord worden: nu je weet hoeveel zoutzuur was overgebleven (in mol), kan je ook bepalen hoeveel zoutzuur gereageerd heeft met de waterstofcarbonaationen, namelijk de totale toegevoegde hoeveelheid zoutzuur (25 mL 0.05 M = … mol) minus de overgebleven hoeveelheid zoutzuur (… mol). Nu hoef je alleen nog maar de molaire massa van waterstofcarbonaationen op te zoeken/berekenen en dit te vermenigvuldigen met de hoeveelheid zoutzuur dat gereageerd heeft met de HCO3-. Let op dat je wel het antwoord op deze vraag in g/L geeft en niet g/100 mL.
Ik hoop dat dit heeft geholpen. Een kortere versie van dit stappenplan is te vinden in de laatste alinea van deze site: http://www.daanvanalten.nl/scheikunde/trefwoorden/terugtitratie.html
Groetjes,
Siebe
RandyGastHeel erg bedankt voor u tijd!
Ik heb ergens een klein foutje gemaakt waardoor ik er al dagen mee vastliep, en nu klopt het helemaal.
Dus nogmaals bedankt!Siebe Lekanne DeprezExpertGraag gedaan en succes nog verder!
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens