Kalk
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Kalk

  • Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 jaren geleden door Klaasje de Jong.
14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
  • Auteur
    Berichten
  • #1871 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Hallo,
    Hoe kun je CaCO3 scheiden van eierschalen? Zodat je niet meer al die andere metalen erin hebt zitten.

    Groetjes,
    Klaasje de Jong

    #1872 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Ik gok dat jij samenwerkt met Kaoutar aan het Ca 2+ gehalte in eierschalen. Ik geloof niet dat er veel andere “metalen” in eierkalk zitten. Dus daar moet je je niet druk overmaken. Wel moet je handmatig het vliesje aan de binnenkant van de schaal van het gekookte ei weg halen. Dat zou problemen kunnen geven tijdens de reactie met zoutzuur.
    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

    #69499 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Dankuwel voor uw antwoord!
    We moeten de kalkgehalte bepalen in eierschalen. Dit doen wij door met ca2+ Te werken. Alleen zijn wij er dus achter gekomen dat er ook bv. Magnesium etc. In eierschalen zitten. Dus wij weten niet precies hoe we alleen CaCO3 uit eierschalen moeten krijgen zodat tijdens de complexvorming EDTA niet opeens ook gaat binden aan magnesium.

    Kunnen wij de andere metalen in eierschalen gewoon verwaarlozen of is er nog een manier om alleen kalk uit eierschalen te halen. Wij dachten eventueel aan OH- toevoegen, hierdoor ontstaat er een neerslag met magnesium en dan kunnen we dat gewoon filtreren.

    Groetjes,
    Klaasje

    #1878 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Een neerslag maken van magnesiumhydroxide, zonder dat er ook calciumhydroxide neerslaat is lastig. De hoeveelheid calciumionen in een schaal is veel groter dan die van de magnesiumionen. Ik zou er vanuit gaan dat de hoeveel magnesiumionen verwaarloosbaar klein is t.o.v. die van de calciumionen. Het volgende artikeltje geeft mij hierin gelijk.
    http://www.ovocal.be/gebruik-van-eierschalen.html

    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

    • Deze reactie is gewijzigd 4 maanden, 3 weken geleden door Jan Wim Peters.
    #1889 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Heel erg bedankt!
    De opdracht is dus kalkgehalte in eierschalen. Maar als we de andere stoffen dus verwaarlozen dan is eigenlijk de gehalte van kalk in eierschalen 100%?

    Begrijpt u wat ik bedoel?

    #1890 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Ik begrijp het. Maar er zitten ook stoffen in, die niet met EDTA reageren, dus dan kom je lager uit dan 100%. Aan de andere kant, als er een behoorlijk percentage Mg in zit en je verwaarloost dat, kan het berekende percentage CaCO3 boven 100% uit komen. Begrijp je dat? Maar, omdat het Mg-percentage zo klein is, verwacht ik dat laatste niet. Dit soort overwegingen moeten zeker in een verslag besproken worden. (Tip!).

    Succes verder en groet,

    Jan Wim Peters

    #1891 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Heel erg bedankt! Het is nu veel duidelijker allemaal.
    Raad u aan om het eitje te koken of kunnen we het gewoon rauw doen?

    Groet,
    Klaasje

    #1892 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    En in de oven of hoeft dat niet?

    #1901 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Hallo,
    We zijn weer een paar stapjes verder en nu moeten we de hoeveelheden gaan bepalen van de eierschalen, zoutzuur ( en de concentratie) en dat soort dingen. We hebben hier al over nagedacht maar we komen niet heel ver. Kunt u ons misschien helpen hoe we verder kunnen?

    #1902 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Je bent nogal vaag in je hulpvraag. Een paar stapjes, niet heel ver. Wat weet je al wel? Wat wil je precies weten? Weet je al hoe je de schalen met zoutzuur gaat laten reageren? Vertel me dat eerst, dan kan ik je verder helpen. Je heb nog niet bevestigd of ontkend of je samenwerkt met Kaoutar, maar die heb ik een voorschrift gestuurd.
    Ik verwacht je antwoord,

    Groet,

    Jan Wim Peters

    #1908 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Oh mijn excuus, ik dacht dat u er al vanuit ging dat ik met Kaoutar werk. We koken eerst de eieren dan maken we de schalen goed schoon en vermalen we dit tot een poeder. Vervolgens doen we een bepaalde hoeveelheid gram eierschalen in een erlenmeyer en hier voegen we zoutzuur aan toe, we wachten even tot het bruist en dan voegen we eer een paar druppels indicator aan toe (die krijgen we van school) en dan via een buret voegen we de EDTA toe (in een basische omgeving) en we wachten totdat de kleur veranderd. Nu moeten wij ook nog zelf de hoeveelheden bepalen. Dus bv. Hoeveel ml zoutzuur en in welke concentratie en hoeveel gram eierschalen. We hebben alleen geen idee hoe we dit moeten doen.

    Groet,
    Klaasje

    #1910 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Ga er maar vanuit dat eierschalen voor 100 massa% uit CaCO3 bestaan; later vind je het echte percentage. De EDTA-oplossing is vast al klaar. De molariteit is bekend( bijv. 0,1289 M). Je zorgt ervoor dat de Ca 2+ concentratie ongeveer even groot wordt( dus ook ongeveer 0,1 M). Dus als je 100 mL oplossing maakt(maatkolf) moet je ook de juiste massa eierschaal in de maatkolf doen, zodat je de juiste concentratie krijgt. Voordeel is dat je dan ongeveer evenveel EDTA oplossing als Ca 2+ oplossing bij elkaar voegt(handig titreren). Je laat de schalen reageren met een klein volume, maar wel een overmaat, zoutzuur met behoorlijk grote molariteit. Daarna vul je natuurlijk aan met water tot 100 mL. In de proefbeschrijving staat dat je een hoeveelheid buffer oplossing toevoegt bij iedere bepaling met als doel een bepaalde pH. Dus niet basisch, maar bijv. pH = 10!
    Nou, maak hier eens een gedetailleerd werkplan van.

    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

    #1912 Reageer
    Klaasje de Jong
    Gast

    Hallo,
    Bedankt voor uw antwoord!
    Ik begrijp het alleen nog niet zo goed. Over de pH-waarde moeten wij ons geen zorgen maken want daar heeft school al iets voor geregeld. Maar we weten niet hoe we bv. de massa van eierschalen moeten bepalen en van zoutzuur.

    Met vriendelijke groet,
    Klaasje

    #1913 Reageer

    Hallo Klaasje,

    Ik zou zorgen voor 250 mL oplosing. Met een molariteit van rond 0,1 M. Dan moet je 25 mmol CaCO3 gebruiken, dat zou ongeveer 2,5 gram zijn. Neem iets meer, bijv. 3 gram eierschaal. Dat moet je in de maatkolf laten reageren met een overmaat 4 M zoutzuur, dan is ongeveer 12,5 mL nodig. Neem wat meer, bijv. 20 mL. Als alles is uitgreageerd, vul je aan met water. Zo heb je een behoorlijk hoeveelheid om veel bepalingen te doen.
    Succes en groet,

    Jan Wim Peters

    • Deze reactie is gewijzigd 4 maanden, 3 weken geleden door Jan Wim Peters.
14 berichten aan het bekijken - 1 tot 14 (van in totaal 14)
Reageer op: Kalk
Mijn informatie:



vraagbaak icoon Reactiemechanismen
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Reactiemechanismen
Ik kom niet uit het ionair reactiemechanisme van dibroom en broommethaan waarbij dibroommethaan ontstaat.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Organische chemie - naamgeving
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Organische chemie - naamgeving
Oefentoets over organische chemie - naamgeving voor vwo 4.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Molariteit
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Molariteit
Oefentoets over molariteit.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Gehaltes
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Gehaltes
Oefentoets over rekenen aan volume, massa, dichtheid en ppm.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Energie
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Energie
Deze oefentoets bestaat uit drie vragen over het onderwerp energie. De uitwerking vind je na het openen van alle hints. Let op, als er geen ‘Controleer antwoord’ knop staat, moet je zelf je antwoord controleren met behulp van de hints en uitwerking.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Evenwichten
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Evenwichten
Oefentoets over evenwichtsreacties.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Bindingen
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Bindingen
Oefentoets over bindingen (atoom, vanderwaals, etc).
Bekijk de toets
studiehulp icoon Atoombouw
Scheikunde | Vwo | 4
Oefentoets
Atoombouw
Oefentoets over atoombouw en isotopen.
Bekijk de toets
studiehulp icoon Zuren-basen
Scheikunde | Havo | 5
Oefentoets
Zuren-basen
Oefentoets over zuur-basereacties en pH berekenen.
Bekijk de toets

Inloggen voor experts