Lactose vrije yoghurt
Over de vraagbaak

Vraagbaakscheikunde.nl

Lactose vrije yoghurt

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
  • Auteur
    Berichten
  • #1925 Reageer
    Fleur
    Gast

    Hoe komt het dat lactose vrije melk toch kan worden omgezet in yoghurt? Ik heb een experiment gedaan door yoghurt te maken van lactose vrije melk en yoghurt te maken van volle melk. Beide hebben ze dezelfde pH en dezelfde viscositeit. Hoe gaat dit in zijn werk bij lactose vrije melk? Want bij lactose vrije melk is de lactose al omgezet in glucose en galactose, waar halen de bacterien hun voedsel vandaan?

    #1926 Reageer
    AnneJ
    Expert

    Hallo Fleur!

    Wat een interessant onderwerp 🙂
    Zo ver ik weet word de lactase (het enzym dat lactose afbreekt) pas aan de yoghurt toegevoegd op het laatste moment.
    En zo word de yoghurt dus niet van lactose vrij melk gemaakt maar van ‘gewone’ melk.

    Maar misschien begrijp ik je vraag verkeerd en is de vraag waarom er uberhaupt yoghurt kan worden gevormd van lactose vrije melk?
    In dat geval: lactose word afgebroken door lactase en zoals je al schreef zijn de eindproducten glucose en galactose.
    Dit zijn allebei suikers….. en daar zijn bacterien over het algemeen blij mee.
    Het is afhankelijk van het soort bacterie wat er met de suikers gebeurd.
    Ik vond (geen grondig onderzoek maar even op Google, dus sorry als het niet helemaal juist is) dat de bacterien voor yoghurt fermentatie de volgende zijn: Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus en Streptococcus thermophilus

    Waarschijnlijk kun je de ‘pathways’ vinden die deze bacterien gebruiken om suikers te verteren (tip: zoek op ‘lactose pathway lactobacillus’)
    Zijn de bacterien ook blij met glucose en galactose? Komt dit voor in hun pathway? Welk product heb je nodig om van melk naar yoghurt te gaan? En komt dat voor in die pathway?

    Helpt dit je naar een antwoord op je vraag?

    Als je nog vragen hebt hoor ik ze graag! 🙂

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Lactose vrije yoghurt
Mijn informatie:



vraagbaak icoon vraag 17 2002 tijdvak 1
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
vraag 17 2002 tijdvak 1
In mijn scheikunde boek kwam een oud examen opgave van 2002 tijdvak 1 vraag 17. Ik snap er dus helemaal niks van. Zouden jullie mij kunnen helpen met hoe je dit soort vragen beantwoord en hoe zei op het antwoord kwamen?
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Molariteit havo 4
Scheikunde | Havo | 4
Oefentoets
Molariteit havo 4
Oefentoets havo 4 over molariteit
Bekijk de toets
studiehulp icoon Bindingen havo 4
Scheikunde | Havo | 4
Oefentoets
Bindingen havo 4
Oefentoets bindingen (atoom, vanderwaals etc) havo 4
Bekijk de toets
vraagbaak icoon Rekenen zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Rekenen zuren en basen
Goedenavond, Ik had een vraag waar ik niet helemaal uitkwam met betrekking tot chemisch rekenen aan zuren en basen. Hopelijk zou iemand mij op weg kunnen helpen. De vraag luidt als volgt: Je hebt een oplossing van natriumcarbonaat met een pH van 11,70 (T=298 K). Aan 50 mL van deze oplossing wordt 10 mL 0,10 […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Druk in een vat
Vraag
Druk in een vat
Stel dat ik een drukvat/buffervat heb van b.v. 1.000 liter lucht met een uitgangsdruk van 1 bar. Wat gebeurt er als ik daar met een compressor 1.000 liter lucht (of een hoeveelheid 'N') bij in pomp? Mijn uitgangspunt is de ideale gaswet: P x V / N x T = constant. Dus als ik N […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Katalysator in evenwichtsreactie
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Katalysator in evenwichtsreactie
Mijn vraag is simpel Beïnvloedt een katalysator in een reactie met ingesteld evenwicht beide reactiesnelheden (reactie links en rechts) met dezelfde toename of afname? Ik begrijp niet dat een katalysator voor twee verschillende reacties dezelfde invloed kan hebben.
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon polair/apolair
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
polair/apolair
Malonzuur lost prima op in water. Toch zou ik zeggen dat door de symmetrie van het molecuul, moleculen malonzuur geen dipoolmoment hebben. De partiele dipoolmomenten heffen elkaar op. En dus is het een apolaire stof. Net zoals CO2 dat ook niet goed oplost in water. Toch heeft malonzuur OH-groepen die H-bruggen met watermoleculen kunnen vormen. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon scheikunde zuren
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
scheikunde zuren
de opdracht uit het boek: Methaanzuur is een organisch zuur. Geef de reactievergelijking in molecuulformules van de reactie die verloopt bij het oplossen van methaanzuur in water. hoe/waar kan ik vinden wat de formule van methaanzuur is, staat het ergens in de binas of moet ik dit leren?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH berekenen
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
pH berekenen
Bereken de pH na samenvoegen van: 100,0 ml zoutzuur (pH=2,70) en 100,0 ml KOH (pH=11,50) Ik heb de concentratie H3O+ en de concentratie OH- kunnen betekenen, maar ik weet niet hoe ik verder zou moeten.
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts