Lewis structuren als de covalentie gegeven is.
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Lewis structuren als de covalentie gegeven is.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
  • Auteur
    Berichten
  • #2565 Reageer
    Sandra
    Gast

    Hoi scheikundigen,

    Ik heb een vraag waar ik niet mee uitkom. Het gaat om de volgende vraag;

    Teken de Lewis structuur van SO2. Hierbij is de covalentie van S = 5. Verder is bekend dat S ook 1 elektronenpaar heeft. Daarnaast zijn er ook formele ‘ladingen aanwezig, geef deze aan.

    Ik dacht als eerst aan het berekenen van het aantal valentie-elektronen en daarna hoeveel elektronen nodig zijn voor een octet. Dit is hoe ik normaal begin

    Maar ik kom hier niet uit, hoe moet ik een Lewissteuctuur tekenen als de covalentie bekend is? Andere vragen over Lewissteuctuur lukken mij wel, alleen niet als de covalentie is gegeven. Ik heb geen idee hoe ik dit aanpak, want als ik het bereken hoe ik normaal doe dan kom ik niet uit.

    Heeft iemand enig idee hoe ik dit aanpak? Ik heb wel alvast een ander idee gemaakt:

    normaal gesproken is SO2 =

    O=S=O maar hier heeft S dus een covalentie van 4 ? En als ik zoals in de opgave staat, ook 2 vrije elektronen in moet tekenen dan heeft S 10 elektronen om zich heen.

    Hulp bij aanpak zal fijn zijn!
    Een gestressste 6 VWO’ er

    #2567 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hallo Sandra, docenten hanteren verschillende stappenplannen voor het opstellen van een Lewisstructuur. Dus ik wil je niet in een stappenplan “duwen” dat ik gebruik in mijn klassen als jouw docent een andere methode hanteert.
    Waar jij hier fout gaat in eerste instantie is dat je uitgaat dat alle atomen aan de octet regel moeten voldoen. Voor veel atomen geldt die regel maar in deze tekst staat dat de covalentie van S 5 is. Daardoor heeft S dus 10 elektronen om zich heen en geen 8. De beide O-atomen en het S-atoom hebben alle drie 6 elektronen in hun buitenste schil. Dus in totaal moeten er 18 elektronen geplaatst worden in de Lewisstructuur.
    Uit “mijn” stappenplan volgt de conclusie dat er 4 atoombindingen moeten zijn en 5 vrije elektronenparen. O-atomen hebben altijd covalentie 2. Met een S-atoom als centraal atoom, kan je maar op 1 lewisstructuur komen (zie afbeelding)

    #2569 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Zou het S-atoom covalentie 4 hebben gehad en dus voldaan hebben aan de octetregel, dan wordt de Lewisstructuur anders. S kan dan immers maar 4 bindingen vormen en geen 5.
    Zou je hier het stappenplan volgen, dan komt er uit dat er maar 3 atoombindingen zullen zijn 6 vrije elektronenparen. Dat teken je vervolgens als in de figuur te zien is. In deze Lewisstructuur heb je ook ladingsverdeling.

    #2576 Reageer
    Sandra
    Gast

    Hoi Patrick,

    Ten eerste, bedankt voor je reactie. Maar eigenlijk begrijp ik uw uitleg niet, maar dit komt omdat mijn docent een ander manier hanteert.

    Bijvoorbeeld de lewis structuur van water.

    H2O dus: 2 x H oftewel 2x 1 elektronen zijn dus 2 elektronen
    maar dan nog het O’tje, die bestaat uit 6 valentie elektronen dus 1 x 6 zijn dus 6 valentie elektronen.

    Totaal: 6+2 = 8 elektronen. Deze wordt verdeelt in 8/2 = 4 paren.

    Om echter aan de octetregel te voldoen, wil het O atoom 8 elektronen hebben en het H’tje 2.

    Dus dan krijg je : 8+2+2 = 12 elektronen. Deze worden verdeelt in 12/2 = 6 paren.

    Het aantal covalente bindingen in het molecuul is dan: 6 paren – 4 paren = 2 paren

    Het aantal vrije elktronenparen is dan 4 paren – 2 paren = 2 paren en die teken je bij de O.

    Hoe pas ik deze methode toe wanneer gegeven is dat S in SO2 een covalentie heeft van 4 + een vrije elektronenpaar? Of gaat dit niet?

    Ik raak helemaal in de war als de covalentie gegeven is. Hoe kan ik hierbij het aantal valentie elektronen en het aantal elektronen nodig voor octet uit halen?

    Sandra

    #2577 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Als een atoom een covalentie van 5 heeft dan wil dat atoom 10 elektronen om zich heen hebben (i.p.v. 8 bij de octetregel).
    Als je het getal 10 hanteert voor het S-atoom en dan jouw rekenstappen erop los laat, dan zou je volgens mij moeten komen op 4 bindingen en 5 vrije elektronenparen.
    Probeer het maar eens uit. Als je er nog niet uitkomt, dan hoor ik het wel.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Lewis structuren als de covalentie gegeven is.
Je informatie:



vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts