oxidator?
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

oxidator?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #2501 Reageer
    Sanna
    Gast

    Hallo allemaal,

    ik heb een vraagje. Gegeven was de volgende redoxreactie;

    2 Fe2O3 (s) + 3 C (s) ————> 4 Fe (s) + 3 CO2 (g)

    De vraag was ; bepaal welk deeltje de oxidator is en welke de reductor.

    Ik deed eerst de oxidatie getal van 2 x Fe2O3
    Voor de O3;
    3 x -2 = -6 maar er staat een 2 voor dus. -12
    Voor de Fe2:

    Fe2 moet hier een lading van 3+ hebben om zo +12 te krijgen.

    Als ik dan naar de andere producten kijken dan zie ik dat 4x Fe een totale lading heeft van 4 x O.

    2x 3+ ging naar 4 x 0 dus er zijn 6 elektronen opgenomen dus Fe2 is de red.

    Die O3 aan het begin van de pijl an een totale lading van -12 . Na de pijl heb je weer 3 x 2 x -2= -12 dus de lading ga; O blijft hetzelfde.

    Dus mijn vragen zijn nu:

    1. is die 3 x C dan de ox?
    2. Stel er staat 3 O2. is de oxidatie getal slechts 2 x -2 dus -4 of moet je dit nog keer 3 doen?

    Hopelijk is mijn verhaaltje duidelijk,

    vriendelijke groeten,

    Sanna

    #2502 Reageer
    mui
    Gast

    Dag Sanna,

    Je aanpak is goed.
    De formulering kan nog wat beter.
    Fe2O3 is een zout en is inderdaad opgebouwd uit Fe3+ ionen en O2- ionen.
    Bij de reactie gaat het Fe3+ ion over in neutrale ijzeratomen. Daarvoor moet het Fe3+ ion 3 elektronen opnemen.
    Het Fe3+ ion in Fe2O3 is dus de oxidator.
    Het verhaal van de reductor is iets lastiger omdat CO en CO2 geen zouten zijn. De moleculen van deze stoffen zijn dus niet opgebouwd uit ionen.

    Voor een verdere uitleg moet ik weten of je het begrip oxidatiegetal gehad hebben. Laat me dat even weten.

    Wat je wel kan zeggen is het volgende:

    O2- in Fe2O3 is niet de reductor, want dan zou Fe2O3 niet bestaan omdat in dat geval Fe3+ met O2- zou reageren en zouden er andere stoffen ontstaan. De reductor moet dus koolstomonoöxide zijn.

    Ik denk dat er nog wat toelichting nodig is.
    Laat me weten wat je nog niet snapt of wat je aanvullend wilt weten.

    Groet
    MUI

    #2549 Reageer
    Sanna
    Gast

    Hoi,

    Ik heb het begrip oxidatiegetal wel gehad

    de 3 C heeft een oxidatiegetal van 0, klopt dit?

    En na de pijl heeft C een oxidatiegetal van 3 x 4+ = 12+ ?

    Dus die CO2 is positiever geworden , dus het heeft elektronen afgestaan toch? Maar “wie” heeft elektronen afgestaan? Die C vooor d epijl kan dat toch niet want hij heeft een lading van 0.?

    Ik weet niet hoe je in en reactie kan zien wie of wat de red is en wie de ox is. Staan deze voor de pijl of na de pijl? Sorry voor mijn verwarring ik begrijp dit niet zo goed.

    Sanna

    #2550 Reageer

    Beste Sanna,

    Je hebt bij een RedOx reactie altijd een reactie tussen een reductor en een oxidator. Dus voor de pijl staat zowel een reductor als een oxidator.
    Aangezien er in dit geval twee stoffen voor de pijl staan, moet de ene stof de reductor zijn en de andere stof de oxidator.
    De oxidator neemt, zoals door MUI, uitgelegd, de elektronen op en is in dit geval dus Fe3+. Omdat Fe2O3 met zichzelf zou reageren als O2- de reductor is, zoals door MUI uitgelegd, kan O2- nite de reductor zijn. Tegelijkertijd moet dan C wel de reductor zijn want dat is de enige andere stof aanwezig voor de pijl.

    Uit jouw vraag maak ik twee dingen op
    1. Je verwart oxidator en reductor en weet niet precies hoe het zit met wat nu voor en wat nu na de pijl aanwezig is.
    2. Je wilt graag weten hoe het bij deze specifieke reactie zit mte de oxidatiegetallen

    Uitleg bij 1.
    Bij redoxreacties heb je, net als bij zuur-base reacties, koppels. Bij redox noem je dit RedOx-koppels. Dat komt omdat wanneer een reductor reageert, deze elektronen afstaat. Als je iets hebt afgestaan, zou je dit in theorie ook weer op moeten kunnen nemen. Als een reductor dus reageert wordt het een oxidator. Het omgekeerde is ook het geval, Dus als een oxidator reageert wordt het een reductor.

    Fe3+/Fe vormt dus een RedOx koppel, waarbij Fe3+ de oxidator is en Fe de geconjungeerde (erbij horende/eruit ontstane) oxidator.
    C/CO2 vormt in dit geval het andere RedOx koppel waarbij C wel de reductor moet zijn en CO2 de geconjungeerde oxidator is.

    Dat maakt het soms wat verwarrend, omdat na de pijl dus ook een redutor én een oxidator staat. Echter deze reageren niet met elkaar omdat deze reactie endotherm is in plaats van exotherm en dus niet spontaan plaats vindt (maar wel kan verklaren waarom we batterijen kunnen opladen… maar dat is een ander onderwerp!).

    Uitleg bij 2.
    Dan naar de oxidatiegetallen.
    C heeft inderdaad een oxidatiegetal van 0 voor de reactie
    Na de reactie heeft dezelfde C vier bindingen met 2 zuurstofatomen. Als we deze binding als ‘ionair’ zouden beschouwen (wat niet zo is, maar voor bepaling van het oxidatiegetal is dit nodig) dan zouden alle elektronen van de vier bindingen toegewezen worden aan de zuurstofatomen aangezien het zuurstofatoom elektronegatiever (harder aan de elektronen trekt) dan het koolstofatoom.

    Dat betekent dus dat het koolstofatoom 4 elektronen ‘afstaat’ aan de twee zuurstofatomen en dus het oxidatiegetal IV+ krijgt (oxidatiegetallen geven we gewoonlijk weer met Romeinse cijfers).

    Het oxidatiegetal van koolstof verandert dus van 0 -> IV+ wat wil zeggen dat het koolstofatoom 4 elektronen heeft afgestaan.

    Er zijn in totaal 3 koolstofatomen, dus het totaal aantal afgestane elektronen is 3*4 = 12

    Deze zijn allen opgenomen door de 4 ijzerionen, die ieder 3 elektronen hebben opgenomen.

    Hoe zit het dan met zuurstof? Voor de pijl heeft het zuurstofion een lading van 2-, dus oxidatiegetal II-. Na de pijl ontvangt het zuurstofatoom alle elektronen uit de binding met koolstof, dus ‘krijgt’ 2 elektronen aan zich toegewezen, dus heeft nog altijd oxidatiegetal II-. Het oxidatiegetal van het zuurstofatoom blijft dus gelijk ook al had het voor de pijl een formele (echte) lading van 2- en na de pijl is het atoom neutraal geladen.

    Laat maar weten of het zo duidelijk is voor je of dat je nog aanvullende vragen hebt!

    Groeten,
    Yvette

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: oxidator?
Je informatie:



vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts