oxidator?
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

oxidator?

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #2501 Reageer
  Sanna
  Gast

  Hallo allemaal,

  ik heb een vraagje. Gegeven was de volgende redoxreactie;

  2 Fe2O3 (s) + 3 C (s) ————> 4 Fe (s) + 3 CO2 (g)

  De vraag was ; bepaal welk deeltje de oxidator is en welke de reductor.

  Ik deed eerst de oxidatie getal van 2 x Fe2O3
  Voor de O3;
  3 x -2 = -6 maar er staat een 2 voor dus. -12
  Voor de Fe2:

  Fe2 moet hier een lading van 3+ hebben om zo +12 te krijgen.

  Als ik dan naar de andere producten kijken dan zie ik dat 4x Fe een totale lading heeft van 4 x O.

  2x 3+ ging naar 4 x 0 dus er zijn 6 elektronen opgenomen dus Fe2 is de red.

  Die O3 aan het begin van de pijl an een totale lading van -12 . Na de pijl heb je weer 3 x 2 x -2= -12 dus de lading ga; O blijft hetzelfde.

  Dus mijn vragen zijn nu:

  1. is die 3 x C dan de ox?
  2. Stel er staat 3 O2. is de oxidatie getal slechts 2 x -2 dus -4 of moet je dit nog keer 3 doen?

  Hopelijk is mijn verhaaltje duidelijk,

  vriendelijke groeten,

  Sanna

  #2502 Reageer
  mui
  Gast

  Dag Sanna,

  Je aanpak is goed.
  De formulering kan nog wat beter.
  Fe2O3 is een zout en is inderdaad opgebouwd uit Fe3+ ionen en O2- ionen.
  Bij de reactie gaat het Fe3+ ion over in neutrale ijzeratomen. Daarvoor moet het Fe3+ ion 3 elektronen opnemen.
  Het Fe3+ ion in Fe2O3 is dus de oxidator.
  Het verhaal van de reductor is iets lastiger omdat CO en CO2 geen zouten zijn. De moleculen van deze stoffen zijn dus niet opgebouwd uit ionen.

  Voor een verdere uitleg moet ik weten of je het begrip oxidatiegetal gehad hebben. Laat me dat even weten.

  Wat je wel kan zeggen is het volgende:

  O2- in Fe2O3 is niet de reductor, want dan zou Fe2O3 niet bestaan omdat in dat geval Fe3+ met O2- zou reageren en zouden er andere stoffen ontstaan. De reductor moet dus koolstomonoöxide zijn.

  Ik denk dat er nog wat toelichting nodig is.
  Laat me weten wat je nog niet snapt of wat je aanvullend wilt weten.

  Groet
  MUI

  #2549 Reageer
  Sanna
  Gast

  Hoi,

  Ik heb het begrip oxidatiegetal wel gehad

  de 3 C heeft een oxidatiegetal van 0, klopt dit?

  En na de pijl heeft C een oxidatiegetal van 3 x 4+ = 12+ ?

  Dus die CO2 is positiever geworden , dus het heeft elektronen afgestaan toch? Maar “wie” heeft elektronen afgestaan? Die C vooor d epijl kan dat toch niet want hij heeft een lading van 0.?

  Ik weet niet hoe je in en reactie kan zien wie of wat de red is en wie de ox is. Staan deze voor de pijl of na de pijl? Sorry voor mijn verwarring ik begrijp dit niet zo goed.

  Sanna

  #2550 Reageer

  Beste Sanna,

  Je hebt bij een RedOx reactie altijd een reactie tussen een reductor en een oxidator. Dus voor de pijl staat zowel een reductor als een oxidator.
  Aangezien er in dit geval twee stoffen voor de pijl staan, moet de ene stof de reductor zijn en de andere stof de oxidator.
  De oxidator neemt, zoals door MUI, uitgelegd, de elektronen op en is in dit geval dus Fe3+. Omdat Fe2O3 met zichzelf zou reageren als O2- de reductor is, zoals door MUI uitgelegd, kan O2- nite de reductor zijn. Tegelijkertijd moet dan C wel de reductor zijn want dat is de enige andere stof aanwezig voor de pijl.

  Uit jouw vraag maak ik twee dingen op
  1. Je verwart oxidator en reductor en weet niet precies hoe het zit met wat nu voor en wat nu na de pijl aanwezig is.
  2. Je wilt graag weten hoe het bij deze specifieke reactie zit mte de oxidatiegetallen

  Uitleg bij 1.
  Bij redoxreacties heb je, net als bij zuur-base reacties, koppels. Bij redox noem je dit RedOx-koppels. Dat komt omdat wanneer een reductor reageert, deze elektronen afstaat. Als je iets hebt afgestaan, zou je dit in theorie ook weer op moeten kunnen nemen. Als een reductor dus reageert wordt het een oxidator. Het omgekeerde is ook het geval, Dus als een oxidator reageert wordt het een reductor.

  Fe3+/Fe vormt dus een RedOx koppel, waarbij Fe3+ de oxidator is en Fe de geconjungeerde (erbij horende/eruit ontstane) oxidator.
  C/CO2 vormt in dit geval het andere RedOx koppel waarbij C wel de reductor moet zijn en CO2 de geconjungeerde oxidator is.

  Dat maakt het soms wat verwarrend, omdat na de pijl dus ook een redutor én een oxidator staat. Echter deze reageren niet met elkaar omdat deze reactie endotherm is in plaats van exotherm en dus niet spontaan plaats vindt (maar wel kan verklaren waarom we batterijen kunnen opladen… maar dat is een ander onderwerp!).

  Uitleg bij 2.
  Dan naar de oxidatiegetallen.
  C heeft inderdaad een oxidatiegetal van 0 voor de reactie
  Na de reactie heeft dezelfde C vier bindingen met 2 zuurstofatomen. Als we deze binding als ‘ionair’ zouden beschouwen (wat niet zo is, maar voor bepaling van het oxidatiegetal is dit nodig) dan zouden alle elektronen van de vier bindingen toegewezen worden aan de zuurstofatomen aangezien het zuurstofatoom elektronegatiever (harder aan de elektronen trekt) dan het koolstofatoom.

  Dat betekent dus dat het koolstofatoom 4 elektronen ‘afstaat’ aan de twee zuurstofatomen en dus het oxidatiegetal IV+ krijgt (oxidatiegetallen geven we gewoonlijk weer met Romeinse cijfers).

  Het oxidatiegetal van koolstof verandert dus van 0 -> IV+ wat wil zeggen dat het koolstofatoom 4 elektronen heeft afgestaan.

  Er zijn in totaal 3 koolstofatomen, dus het totaal aantal afgestane elektronen is 3*4 = 12

  Deze zijn allen opgenomen door de 4 ijzerionen, die ieder 3 elektronen hebben opgenomen.

  Hoe zit het dan met zuurstof? Voor de pijl heeft het zuurstofion een lading van 2-, dus oxidatiegetal II-. Na de pijl ontvangt het zuurstofatoom alle elektronen uit de binding met koolstof, dus ‘krijgt’ 2 elektronen aan zich toegewezen, dus heeft nog altijd oxidatiegetal II-. Het oxidatiegetal van het zuurstofatoom blijft dus gelijk ook al had het voor de pijl een formele (echte) lading van 2- en na de pijl is het atoom neutraal geladen.

  Laat maar weten of het zo duidelijk is voor je of dat je nog aanvullende vragen hebt!

  Groeten,
  Yvette

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: oxidator?
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts