Reactiesnelheid en exotherme reactie
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reactiesnelheid en exotherme reactie

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
  • Auteur
    Berichten
  • #2898 Reageer
    Sven
    Gast

    De reactie tussen bijvoorbeeld Mg en zoutzuur is een exotherme reactie (temperatuur omgeving stijgt dus). Welke invloed heeft deze stijging van de temperatuur van de omgeving op de snelheid van de reactie?
    En als je de concentraties zoutzuur varieert heeft de temperatuurstijging dan een verschillende invloed op de reactiesnelheden bij de verschillende reacties?

    #2900 Reageer
    Mathijs
    Expert

    Hoi Sven,

    De (redox)reactie die je beschrijft, Mg + 2H+ –> Mg2+ + H2, is inderdaad exotherm. Zoals je misschien wel ziet, kan je die reactie ook nog opbreken in 2 halfreacties: 1 waarbij elektronen vrijkomen en 1 waarbij de elektronen weer opgenomen worden.

    Wat weet je misschien over de snelheid van chemische reacties en hoe die verandert als je de temperatuur verhoogt? Hoe zit dat bijvoorbeeld bij het garen van eten in een au-bain-mariebak, pan kokend water, of in een snelkookpan?

    Voor je vervolgvraag, weet je misschien een formule waarmee je de snelheid van een chemische reactie kan uitrekenen? En hoe speelt de temperatuur een rol bij de termen in die formule?

    Groetjes,
    Mathijs

    #2901 Reageer
    Sven
    Gast

    Dag Matthijs,

    Ik weet dat de reactiesnelheid toeneemt bij een hogere temperatuur vanwege de grote snelheid van de moleculen en dus hoger percentage effectieve botsingen en dat je de reactiesnelheid kunt berekenen door verschil in concentratie/molariteit te delen door de tijd. Maar de reactiesnelheid neemt ook af in de tijd door de afnemende concentratie zoutzuur, maar de temperatuur stijgt ook tijdens de reactie. Dus wat levert dit netto op?

    En ik snapte ook nog niet helemaal wat u bedoelde met de formule voor reactiesnelheid en daarmee het antwoord op mijn tweede vraag. Hopelijk kunt u dit verder toelichten

    Graag hoor ik van u

    Mvg
    Sven

    #2902 Reageer
    Mathijs
    Expert

    Hoi Sven,

    Goed punt! Dus als je vergelijkt hoe de reactiesnelheid vertraagt bij een exotherme reactie, waarbij de temperatuur toeneemt tijdens de reactie (zoals bij Mg + H+), en een endotherme reactie, waarbij de temperatuur afneemt, zal die afname in het exotherme geval dan sterker of zwakker zijn.

    Overigens hoef je in de reactiesnelheidsvergelijking Mg niet mee te nemen, want dat is een vaste stof en de reactie is dus alleen afhankelijk van de hoeveelheid zuur in het systeem.

    Als je bij de tweede vraag doelt op de halfreacties, kan je dan bedenken bij welke halfreacties de zuurconcentratie een rol speelt en bij welke halfreacties die niet een rol speelt. Als de zuurconcentratie een rol speelt, heeft een verlaging daarvan natuurlijk een vertragend effect, wat weer deels wordt opgeheven door de temperatuursstijging.

    Groetjes,
    Mathijs

    #2909 Reageer
    Sven
    Gast

    Dag Matthijs,

    Ik zag dat mijn bericht niet helemaal goed verstuurd was, dus hier volgt die nogmaals:
    Neemt de temperatuur eigenlijk sneller toe bij een hogere concentratie H+ dan bij een lagere?

    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet,
    Sven

    #2911 Reageer
    Jan-Hein
    Gast

    Beste Sven,

    Ik neem het even over. Je hebt al geconstateerd dat bij deze reactie (Mg + H+):
    1) de reactiesnelheid toeneemt als de temperatuur stijgt,
    2) de temperatuur stijgt bij deze reactie (want warmteontwikkeling), en
    3) de reactiesnelheid afneemt bij een lagere concentratie H+ → Dus neemt deze toe bij een hogere concentratie.

    Dus bij een hogere reactiesnelheid neemt de temperatuur sneller toe.
    Een hogere concentratie H+ → hogere reactiesnelheid → meer warmte →hogere temperatuur → hogere reactiesnelheid → etc.
    (Met als voorwaarde dat de concentratie H+ veel groter is dan de hoeveelheid Mg.

    Met vriendelijke groet,
    Jan-Hein

    #2914 Reageer
    Sven
    Gast

    Beste Jan-Hein,

    Heel erg bedankt voor uw antwoord! Ik snap het nu helemaal.

    Met vriendelijke groet,
    Sven

    #2920 Reageer
    Ruben
    Gast

    Hallo,

    Is het juist niet zo dat de omgeving warmer wordt, maar het systeem daardoor juist kouder wordt? Dan zou de reactiesnelheid toch niet toenemen bij een exotherme reactie?

    Met vriendelijke groet,
    Ruben

    #2921 Reageer

    Goedemorgen Ruben,

    Vandaag mag ik je antwoorden.

    Je hebt helemaal gelijk dat bij een exotherme reactie het systeem energie afgeeft aan de omgeving.
    Als je de chemische energie/enthalpie bekijkt van je reactanten en vergelijkt met die van je producten dan zul je zien dat die afgenomen is, dus dat het systeem (je stoffen) energie hebben afgegeven. De omgeving is in dit geval je zoutzuur oplossing (en de lucht eromheen), je kunt meten dat hiervan de temperatuur toeneemt.

    Echter je systeem en omgeving zijn in dit geval niet strikt,van elkaar gescheiden, je omgeving en je systeem bevatten beiden dezelfde zoutzuur oplossing waardoor je in dit geval je systeem beïnvloedt met je omgeving.
    Dus door uitvoering van de reactie neemt de kinethische energie/enthalpie van zowel je reactanten als producten toe omdat er energie van een omgeving afgestaan wordt aan het systeem. Daardoor krijgen zowel de reactanten als de producten meer kinetische energie en heeft dit daarom geen invloed op het energieverschil (of slechts een klein beetje). Waardoor de reactie nog steeds daalt in chemische energie en dus exotherm is en energie blijft afgeven.

    Exotherm wil niet per se zeggen systeem kouder en omgeving warmer, maar systeem minder energie en omgeving meer energie.

    Is het zo duidelijk voor je?

    Met vriendelijke groeten,
    Yvette

    • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door Yvette van Rijckevorsel.
    #2923 Reageer
    Ruben
    Gast

    Beste Yvette,

    Het is nu helemaal duidelijk. Bedankt voor uw hulp!

    Met vriendelijke groet,
    Ruben

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
Reageer op: Reactiesnelheid en exotherme reactie
Je informatie:



vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts