Redox batterij
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Redox batterij

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #1469 Reageer
    Eline
    Gast

    Opdracht:
    Een batterij bevat een koolstofstaaf. Daaromheen zit een laag koolstofpoeder dat gemengd is met mangaan(IV)oxide (MnO2). Om deze laag bevindt zich een pasta waarin ammoniumionen voorkomen. Als de batterij stroom levert, vindt aan de koolstofstaaf een halfreactie plaats, waarbij MnO(OH) en ammoniak (NH3) ontstaan. Geef de vergelijking van de halfreactie die optreedt aan de koolstofstaaf en leg aan de hand hiervan uit of de koolstofstaaf de positieve of negatieve pool van de batterij is.

    Mijn antwoord:
    MnO2 + NH4+ + e- -> MnO(OH) + NH3
    De koolstofstaaf is de positieve pool van de batterij, want de producten op de koolstofstaaf nemen elektronen op. Dit is dus de halfreactie van de oxidator en die reactie vindt altijd plaats aan de positieve pool van de batterij.

    Antwoord nakijkboek:
    MnO2 + NH4+ + e- -> MnO(OH) + NH3
    De elektronen die bij deze reactie worden opgenomen, worden onttrokken aan de koolstofstaaf. Deze wordt hierdoor de positieve pool van de batterij.

    Vraag:
    Hoezo worden de elektronen ontrokken aan de koolstofstaaf? De elektronen worden toch altijd onttrokken van de reductor?

    #1470 Reageer

    Hey Eline,

    Volgens mij zeggen jouw antwoord en die van het nakijkboek precies hetzelfde, maar kijk jij vanuit het perspectief van de oxidator. Je zegt namelijk terecht dat de producten op de koolstofstaat elektronen opnemen waardoor mangaan als oxidator optreedt en van oxidatietoestand verandert (namelijk van IV naar III).

    Maar waar komen die elektronen vandaan? Ze komen in ieder geval niet van mangaan(IV)oxide of ammoniak want de halfreactie voor die stoffen ken je al. Dat betekent dat de koolstofstaaf elektronen afstaat en als reductor optreedt.

    Je hebt dus volkomen gelijk met de bewering dat elektronen altijd onttrokken worden van de reductor en in dit geval komen die elektronen van de koolstofstaaf omdat de koolstofstaaf een reductor is. De halfreactie die je moet geven, is de halfreactie van de oxidator.

    Ik hoop dat het nu wat helderder is!

    #1480 Reageer
    Eline
    Gast

    Hoi Siebe,

    Ik snap het nog niet helemaal, want u zegt dat de koolstofstaaf de reductor is, maar de reductor is altijd de negatieve pool, dus dat kan dan toch niet?

    #1482 Reageer
    C3 JongerenCommunicatie
    Sleutelbeheerder

    Hoi Eline,
    Ik denk dat het misverstand hier een beetje zit in de gebruikte terminologie. Zoals Siebe correct zegt, worden er elektronen ontrokken aan de koolstofstaaf, vanwege de halfreactie van de oxidator (elektronen moeten ergens vandaan komen). Echter de koolstof staaf zelf reageert niet: C(s) blijft C(s). Maar omdat de elektronen worden ontrokken van de koolstofstaaf heeft deze dus een tekort aan elektronen en wordt dus de positieve pool van de batterij. Maar waar moeten die elektronen dan uiteindelijk vandaan komen bij een batterij? Van de negatieve pool, want daar treedt de reactie op van de reductor, en komen er elektronen vrij. In dit geval is de halfreactie van de negatieve pool: Zn(s) -> Zn2+ + 2 e- .

    Hopelijk is het nu wel duidelijk geworden.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Redox batterij
Je informatie:



vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts