Redox reacties
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Redox reacties

 • Dit onderwerp bevat 18 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 maanden geleden door H.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
 • Auteur
  Berichten
 • #150424 Reageer
  C
  Gast

  Goedemiddag,
  Ik heb een redox practicum gedaan waarbij ik aan een kaliumpermanganaat oplossing zwavelzuur toe moest voegen en later nog zetmeel. Hier moet ik de halfreacties van opstellen en ik dacht dat het deze 2 zouden moeten zijn.
  MnO4- + 2H2O + 3e- —> MnO2 + 4OH-
  +H2O + 2e- —> So3 2- + 2OH-
  Klopt het dat ik deze 2 half reacties moet gebruiken?

  #150426 Reageer
  C
  Gast

  (ik hoop dat het er nu beter komt te staan)
  Goedemiddag,
  Ik heb een redox practicum gedaan waarbij ik aan een kaliumpermanganaat oplossing zwavelzuur toe moest voegen en later nog zetmeel. Hier moet ik de halfreacties van opstellen en ik dacht dat het deze 2 zouden moeten zijn.
  MnO4- + 2H2O + 3e- —> MnO2 + 4OH-
  So4 2-+H2O + 2e- —> So3 2- + 2OH-
  Klopt het dat ik deze 2 half reacties moet gebruiken?

  #150439 Reageer
  Frans
  Expert

  Beste C.,

  Ik zal jou vraag per halfvergelijking bespreken:

  De eerste halfvergelijking is niet helemaal goed.

  Je schrijft nl dat je zwavelzuuroplossing bij de kaliumpermanganaatoplossing hebt gevoegd.

  Als deze zogenaamde aangezuurde kaliumpermanganaatoplossing reageert kunnen in die zure oplossing geen hydroxide-ionen ontstaan. Als je tabel 48 (Binas) nog een keer doorneemt kun je vinden hoe het permanganaation in zuur milieu als oxidator reageert.

  De tweede halfvergelijking is principiëel fout.

  Je laat nl weer een oxidator reageren. Een reden voor deze fout kan zijn dat je niet de volledige beschrijving van jouw reageerbuisproef hebt opgeschreven. Met de oxidator permanganaat(ion) kan alleen een reductor reageren. In jouw aangeleverde tekst komt die niet voor. Ik vermoed dat het jodide is (bijv. uit een KI-oplossing) omdat je ook zetmeel noemt.

  Stuur me een reactie met:

  1) Een volledige beschrijving van het experiment

  2) De halfvergelijking voor de oxidator permanganaat in zuur milieu

  3) De halfvergelijking voor de reductor

  4) Antwoord op de vraag: Welke functie heeft zetmeel?

  Succes

  Groet
  MUI

  #150440 Reageer
  C
  Gast

  Hoe weet ik zeker dat het in aangezuurd milieu is? Waar kan ik dat uit halen? Ik was vergeten te vermelden dat het zwavelzuur verdund is maar ik weet niet of het een verschil maakt voor de reactie. Ik zie nu dat ik per ongeluk had gezegd dat er daarna nog zetmeel is toegevoegd maar ik heb dat per ongeluk uit een andere vraag gepakt. Ik moest zeggen dat er aan het mengsel van de kaliumpermanganaat en verdund zwavelzuur oplossing nog alcohol wordt toegevoegd.

  #150441 Reageer
  C
  Gast

  1. Doe wat alcohol (ethanol) in een reageerbuis (ca. 2 cm) Doe wat kaliumpermanganaatoplossing (ca. 1 cm hoogte) in een andere reageerbuis en voeg hier verdund zwavelzuur aan toe (ook ca. 1 cm) en “kwispel” tot alles goed is gemengd. Voeg de twee buisjes bij elkaar. Zet het buisje met het mengsel even apart want de reactie kan langzaam verlopen, bewaar het mengsel een tijdje

  2. MnO4 + 8 H+ + 5e —> Mn2+ + 3H2O

   

  3. SO32- + 2 OH —> SO42- + H2O + 2e

  #150442 Reageer
  Frans
  Expert

  Beste C.,

  1) De proef is me nu duidelijk.

  2) De halfvergelijking voor het permanganaation is nu bijna goed. Alleen de coëfficiënt bij H2O klopt niet, maar dat krijg je wel goed en kun je controleren in Binas.

  3) Kennelijk denk je nog dat de sulfaationen uit zwavelzuur een rol spelen bij de redoxreactie. Dat is niet zo. Als dat wel zo was zou er al iets in de reageerbuis gebeuren als je verdund zwavelzuur (= zwavelzuur opgelost in vrij veel water) bij kaliumpermanganaatoplossing deed. Bovendien laat je in de tweede halfvergelijking sulfietionen reageren, deze zijn echter niet aanwezig.

  Bij jou experiment is alkohol (= ethanol) de reductor.

  Ik weet niet of je redoxreacties gehad hebt waarbij organische stoffen een rol spelen. Als dat zo is weet je dat als je een primaire alkohol oxideert met een matig sterke oxidator, je een alkaanzuur krijgt. Echter is een aangezuurde kaliumpermanganaatoplossing zo sterk oxiderend dat naar ik aanneem ethanol omgezet wordt in o.a. CO2

  Als deze laatste alinea je niets zegt, ga dan naar je scheikundedocent en vraag om uitleg.

  Herken je mijn toelichting, probeer dan de halfvergelijking voor ethanol te geven waarbij o.a. CO2 ontstaat

  Ik hoor van je.

  Groet
  MUi

  #150443 Reageer
  C
  Gast

  Oeps foutje, bij de reactie van de oxidator moet 3 H2O, 4 H2O zijn toch?

  verder kom ik bij de half reactie van ethanol tot het volgende:

   

  C2H6O —> C2H4O + 2H+ + 2e

  maar ik kom niet tot iets waarbij er COvrijkomt, kan dat kloppen?

   

  #150445 Reageer
  Frans
  Expert

  Dag C.,

  De door jou gegeven halfvergelijking voor ethanol zou theoretischg kunnen.
  Echter het permanganaation in zuur milieu is zo sterk oxiderend dat zelfs de C-keten van het alkoholmolekuul wordt gesloopt en omgezet in koolstofdioxide-molekulen.
  Uit 1 ethanolmolekuul ontstaan op die manier 2 koolstofdioxidemolekulen. De zuurstofatomen, die je  daarvoor tekort komt haal je uit watermolekulen (alle stoffen zijn opgelost in water). Daarbij komen de H-atomen uit water als H+-ionen vrij. Tot slot bepaal je het aantal elektronen door te zorgen dat de totale lading voor de pijl gelijk is aan de totale lading na de pijl.

  Succes met deze (moeilijke) halfvergelijking.

  Ik hoor het wel

  Groet,
  MUI

  #150448 Reageer
  C
  Gast

  Dus dan zou dit het moeten zijn?
  C2H6O + 3H2O —> 2 CO2 + 12 H+

  #150450 Reageer
  mui
  Gast

  Dag C

   

  Je bent er bijna. In een halfvergelijking komen ook een aantal elektronen voor. Tenslotte staat de reductor elektronen af. Je weet daarom dat de elektronen na de reactiepijl komen. Het aantal bepaal je door te zorgen dat links en rechts van de reactiepijl dezelfde lading staat (in dit geval lading 0 omdat voor de pijl alleen neutrale molekulen staan)

   

  Succes

  Groet

  MUI

  #150451 Reageer
  C
  Gast

  Ohja tuurlijk, dan moet er nog + 12e- bij?

  #150452 Reageer
  mui
  Gast

  Inderdaad, nu helemaal goed.

  Succes verder met de scheikunde

   

  Groet

  MUI

  #150457 Reageer
  C
  Gast

  Bedankt voor de hulp!

  #150527 Reageer
  Sophie
  Gast

  Hallo,

  Ik doe een practicum voor scheikunde waarbij ik een titratie moet doen met oxaalzuur en kaliumpermanganaat. Een vraag in het practicum snap ik echter niet: ‘Als je te snel druppelt met een kaliumpermanganaatoplossing kan er een troebeling optreden. Welke vast stof kan dan gevormd zijn?’.

  Zou iemand mij met deze vraag kunnen helpen?

   

  #150528 Reageer

  Hallo Sophie,

  Hoewel je het niet vermeld hebt, neem ik aan dat je de oxaalzuuroplossing hebt aangezuurd. Dat is gebruikelijk omdat daardoor permanganaat de sterkst mogelijke oxidator is. Kijk in BINAS 48(heb je die nog?) Indien te snel wordt toegevoegd, zullen de permanganaat-ionen niet volledig door reageren tot Mn2+ – ionen. Er ontstaat dan – tijdelijk- een vast tussenproduct. Kun je in BINAS 48 uitzoeken welke stof dit is? Laat het me weten.

  Succes en groet,

   

  Jan Wim Peters

   

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 3 maanden geleden door Jan Wim Peters.
15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
Reageer op: Redox reacties
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts