stroomsterkte als maat van de geleidbaarheid
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

stroomsterkte als maat van de geleidbaarheid

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
 • Auteur
  Berichten
 • #157881 Reageer
  Fenne
  Gast

  Kan iemand mij uitleggen waarom je bij elektrolyse van zoutzuur, dat je titreert met natronloog, geen conclusie kunt verbinden aan de stroomsterkte als maat voor de geleidbaarheid?

  #157889 Reageer
  docent Dick
  Expert

  Beste Fenne,

  Er is iets vreemd in je vraag.

  Wat gebeurt er als je zoutzuur elektrolyseert?

  Zoutzuur elektrolyseren en gelijktijdig titreren met natronloog vind ik vreemd.

  Als je zoutzuur titreert met natronloog en je meet de geleidbaarheid dan kun je het eindpunt van de titratie bepalen.

   

  Graag even verheldering van de je vraag.

  Groeten,

  Dick

  #157903 Reageer
  Isa
  Gast

  Hoi,

  Er zat 25ml natronloog in een bekerglas met daarin twee elektroden die een constante spanning hadden. Het bekerglas is bij gevuld met destrilleerd water zodat de elektrode onder water stonden. Met een buret is er telken 5ml verdund zwavelzuur bij gedaan en bij elke 5ml is de stroomsterkte gemeten. Nu is de vraag die bij het practicum hoort: waarom kun je bij elektrolyse van natronloog, dat wordt getitreerd met zwavelzuur, geen conclusie verbinden aan stroomsterkte als maat voor de geleidbaarheid?

  groetjes

   

  #157907 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Isa,

  Zolang je de bronspanning constant houdt, is de stroomsterkte volgens de wet van Ohm een maat voor de weerstand en dus voor de geleidbaarheid van de oplossing.

  Maar misschien gaat de vraagstelling over de geleidbaarheid van de ionen (maar die staat niet in je vraag) en daarmee de koppeling van de geleidbaarheid aan de molariteit. Dan moet je eraan denken dat de elektrische energie deels gebruikt wordt voor de chemische reactie van de elektrolyse en deels voor het aansturen van de (sterkte van de) elektrische stroom. Ik heb het gevoel dat de vraagsteller in deze richting denkt, maar ik kan dat niet uit de vraagstelling halen.

  Groeten,

  Wim

  #157926 Reageer
  Isa
  Gast

  Hoi Wim,

  Ik heb een antwoord geformuleerd, maar ik heb het gevoel dat het niet helemaal klopt en misschien ook niet goed antwoord geeft op de vraag. Zou u dit voor mij kunnen controleren?

  Mijn antwoord:
  De bronspanning is constant, dus de stroomsterkte is rechtevenredig met de geleidbaarheid.

  Bij elektrolyse van zoutzuur wordt een deel van de elektrische energie gebruikt voor de chemische reactie van de elektrolyse en een deel van de energie wordt gebruikt voor het aansturen van de elektrische stroom.

  Dit betekent dus dat maar een deel van de energie wordt gebruikt voor het aansturen van de stroom en niet al de energie. Hierdoor kun je geen conclusie trekken over de echte stroomsterkte.

  Met vriendelijke groet,

  Isa

  #157927 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Isa,

  In de laatste zin van je laatste alinea gaat het niet helemaal goed. Je hoeft geen conclusie te trekken over de stroomsterkte, want die meet je. Volgens mij bedoelde je docent de stroomsterkte als maat voor de concentratie/ geleidbaarheid van de ionen, maar dat weet je pas zeker als je dat bij je docent hebt nagevraagd. In dat geval zeg je dus dat de stroomsterkte niet alleen van de concentratie afhangt. Voor de rest lijkt het mij dat je antwoord klopt.

  Groeten,

  Wim

6 berichten aan het bekijken - 1 tot 6 (van in totaal 6)
Reageer op: stroomsterkte als maat van de geleidbaarheid
Je informatie:vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts