Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #173106 Reageer
  Meike
  Gast

  Hai goedenavond! Ik heb 2 vraagjes

  vraag1; scheikunde examen VWO ‘2 syntheses van ibuprofen’ vraag 23, je moet het aantal gram ibuprofen berekenen en dat begrijp ik, maar ik had als molecuulformule van ibu c11h1802 want ik had maar 11 C’s geteld. Klopt het dat er op zo’n hoek 2 C’s zitten? In de benzeen zitten er sowieso 6 toch? In ieder geval begreep ik niet hoe ze hier op uitkwamen waardoor het mijn molaire massa beïnvloedde.

  dan vraag 2: 2015-2 vwo scheikunde PILOT examen bij vraag 13 moet je de molverhouding CO2:H2 afleiden, ik had het via de reactievergelijking gedaan. Maar er staat 2x waterstof, en in t antwoord gebruiken ze 1x H2 en 1x H2O. Wanneer gebruik je welke wanneer er slechts ‘waterstof’ staat?

  Bij voorbaat dank,

  groetjes Meike

  #173115 Reageer

  Beste Meike,

  Vraag 1: De structuurformule van ibuprofen bevat 13 C’s. In feite is het zo dat steeds waar de ‘streepjes’ een hoek/knik vormen er een C-atoom zit. Dus links van de benzeenring zijn dat er 4, in de benzeenring zijn dat er 6 en rechts van de benzeenring zijn het er 3. Krijg je het uitgepuzzeld? Zo niet dan laat het even weten, dan maak ik er een tekening van. De H’tjes en O’tjes heb je wel juist geteld.

  Vraag 2: Als we praten over waterstof die ontstaat bij een reactie, dan bedoelen we altijd de stof waterstof en niet het element waterstof in een andere stof zoals in water. Ik begrijp dus niet zo goed wat je bedoelt met “in het antwoord gebruiken ze 1x H2 en 1x H2O, want ook in het correctiemodel staat niet dat je H2O moet gebruiken bij je antwoord. Wellicht dat het volgende stappenplan je helpt:
  Stel van beide reacties een kloppende reactievergelijking op
  Tel beide reacties bij elkaar op om een ’totaal-reactie’ voor het gehele bereidingsproces te verkrijgen: dit doe je door alle stoffen voor de pijl te noteren die bij beide reacties voor de pijl staan en alle stoffen na de pijl te noteren die na de pijl staan.
  In deze ’totaal-reactie’ kun je direct zien in welke verhouding tussen CO2 : H2O ontstaan.

  Is het zo duidelijk voor je?

  Groeten,

  Yvette

  #173117 Reageer
  Wim Wessel
  Expert

  Hallo Meike,

  Eerste vraag: ibuprofen heeft 13 C atomen. Als je (nogmaals) gaat tellen: 6x C van de benzeenring, dan links 2x C op de hoekpunten en 2x C van de afgebeelde methylgroepen, rechts van de benzeenring 2x C op de hoekpunten en een C van de afgebeelde methylgroep. Opvallend genoeg heb je het aantal H en O atomen goed.

  Tweede vraag: deze opgave behandelt twee reacties. In de eerste reactie ontstaat per mol propaan 3 mol CO en 7 mol H2. In de tweede reactie ontstaat per mol CO 1 mol CO2 en 1 mol H2. Aangezien er in de eerste reactie 3 mol CO was ontstaan, ontstaat er totaal 3 mol CO2 en 3 mol H2 in de tweede reactie. In de eerste reactie was nog 7 mol H2 ontstaan, dus totaal 7 + 3 = 10 mol H2. De molverhouding CO2 : H2 komt daarmee op 3 : 10.

  Schrijf beide reactievergelijkingen nog eens op. Dan kan je dit zien.

  Groeten,

  Wim Wessel

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
Reageer op: Vraagje over molaire massa en waterstofbrandcel
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts