Welk molecuul kan dit zijn
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Welk molecuul kan dit zijn

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #1414 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Ik ben op zoek naar het molecuul dat dit plaatje moet voorstellen:
  https://i.gyazo.com/440e28a1bb8cad584c084b33180e26f8.png
  Vraag me wel af waarom de twee buitenste bolletjes niet gekoppeld zitten, of dit nou wel een bestaand molecuul is, of meer een artistieke weergave van eentje (maar van welke?)

  #1415 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Erik Jan, kan je meer uitleggen waar het plaatje vandaan komt? Komt het van een chemisch gerelateerde site? Je kan er wel een molecuul inzien en creatief er iets van maken maar dit is zeker geen normale weergave. Zonder meer info is het lastig om gerichter commentaar te geven.

  #1416 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Misschien alvast een hint:
  Het zal best een scheikundige verbinding zijn maar geen molecuul. Dan is misschien ook beter te snappen waarom er in deze artistieke weergave geen koppeling (“atoombinding”) is tussen het middengedeelte en die 2 bollen maar een ander soort koppeling. Succes!

  #1428 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Het is van een puzzelsite die verder helemaal niet over scheikunde gaat, met in de puzzel ook heel andere icoontjes waarvan ik wel weet waar ze vandaan komen, maar van deze niet. Ik hoopte achter de naam van de verbinding te komen om verder te komen met de puzzel. Ik heb dus alleen dit plaatje en verder niks.
  Zit nu zelf te denken aan diwaterstofcarbonaat, https://nl.wikipedia.org/wiki/Diwaterstofcarbonaat#/media/Bestand:Carbonic-acid-2D.png

  #1430 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hoi Erik Jan,
  allereerst ben ik ben wel geïnteresseerd in de puzzelsite om zelf eens te puzzelen.
  ik (en andere experts die de vraagbaak bemannen) kwamen tot dezelfde conclusie dat het centrale deel het meest lijkt op (CO3)2-.
  Daarna hadden we nog wat ideeën wat de betekenis kan zijn van de buitenste twee bollen. Deze zijn aanzienlijk groter dan de overige 4 en we wisten niet of dit een extra aanwijzing zou kunnen zijn.
  Ikzelf zat ook op H2CO3 in eerste instantie, maar dan zouden de buitenste bollen veel kleiner moeten zijn dan de binnenste 4.
  Michael reageerde juist door te stellen dat deze 2 bollen niet verbonden zijn aan het centrale deel met bindingsstreepjes (atoombindingen). Dan zouden dit weleens geen atoombindingen kunnen zijn. Andere bindingen die we kennen in de scheikunde zijn ionbindingen. Dat zou betekenen dat het ook een weergave van een zout kan zijn. De grootte van de twee buitenste bollen zouden grotere atomen kunnen vertegenwoordigen. Een andere collega van de vraagbaak kwam tot een conclusie dat het het zout kaliumcarbonaat zou kunnen voorstellen.
  Hopelijk heb je hier wat aan.

  #1438 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  ik denk dat ze een carbonaat zout bedoelen. meest logisch is natriumcarbonaat, oftewel soda.

  #1436 Reageer
  Erik Jan
  Gast

  Dank jullie wel voor de informatie. Helaas ben ik nog niet echt verder gekomen met de puzzel, maar ik houd de moed erin!

  Patrick, als je echt de uitdaging aan wilt gaan… dit is de puzzelsite: https://satoshistreasure.xyz/
  Ik wil je dan ‘The Aesop Key’ aanraden om op te lossen: https://satoshistreasure.xyz/images/k9.jpg
  De puzzels hebben meerdere stappen, ook deze. De oplossing van deze puzzel is op internet te vinden, maar het is natuurlijk het leukste om het zelf uit te vinden.
  Ik wil wel zeggen dat je bij de eindoplossing bent als je een (tekst)sleutel ziet die met “ST-0” begint…

  Om hier niet verder offtopic te gaan, zal ik het hier bij laten, maar mijn e-mailadres is bekend neem ik aan, dus daar ben ik uiteraard op te bereiken voor een eventueel vervolg. Ik zal hier ook nog wel even lezen. Ik wens je succes voor als je de uitdaging aangaat.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Welk molecuul kan dit zijn
Je informatie:vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts