Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
  • Auteur
    Berichten
  • #157877 Reageer
    Sem
    Gast

    Beste,

    Ik heb een scheikundepracticum gedaan over een coulometrische bepaling en daar moet ik een vraag over beantwoorden die ik niet weet.

    De vraag is als volgt:

    Volgens de literatuur kun je een zuur-basetitratie ook coulometrisch uitvoeren. Geef aan hoe je in dat geval het eindpunt van de titratie zou kunnen vaststellen.

    Alvast bedankt

    Groetjes Sem

    #157880 Reageer
    Wim Wessel
    Expert

    Hallo Sem,

    Ik vind dit een vreemde combinatie. Bij coulometrie bepaal je de hoeveelheid elektrische lading, die voor een omzetting nodig is, om vervolgens via het aantal (mol) elektronen de hoeveelheid stof kunt bepalen. Per definitie een redoxreactie.

    Heb je misschien iets concretere informatie voor deze opdracht?

    Met vriendelijke groet,

    Wim Wessel

    #157884 Reageer
    Sem
    Gast

    Dit is de inleiding van de proef daar worden twee manieren beschreven, maar ik kon er niet echt de manier uithuilen die ze in de genoemde vraag bedoelen. Als het hier niet in staat zou ik het ook niet weten.

    Coulometrie is een analysemethode die gebaseerd is op de hoeveelheid lading (het aantal coulombs) dat bij een elektrolyse door een oplossing gaat. De coulometrie omvat twee technieken. Bij de eerste wordt een oplossing van de te bepalen stof bij een constante spanning geelektrolyseerd. Door de elektrolyse wordt de te bepalen stof omgezet en daardoor verandert de geleidbaarheid van de oplossing. De verandering van geleidbaarheid kan worden gevolgd door de stroomsterkte te meten. Volgens de wet van Ohm geldt: U=1x R, waarin U de spanning in volt, I de stroomsterkte in ampère en R de weerstand in ohm is. Omdat de weerstand van een oplossing omgekeerd evenredig is met de geleidbaarheid kun je afleiden dat wanneer je de spanning constant houdt de geleidbaarheid rechtevenredig is met de gemeten stroomsterkte. Het eindpunt van de bepaling is bereikt wanneer (nagenoeg) alle te bepalen stof is omgezet en de stroomsterkte, dus de geleidbaarheid naar nul nadert. De totale hoeveelheid lading die tijdens de elektrolyse door de oplossing is gegaan is nu een maat voor de hoeveelheid geëlektrolyseerde stof.

    Bij de tweede techniek wordt een oplossing van de te bepalen stof niet bij constante spanning maar juist bij constante stroomsterkte geëlektrolyseerd. Er zijn nu twee mogelijkheden. De te bepalen stof reageert net als bij de eerste techniek aan één van de elektroden of de te bepalen stof wordt omgezet door uit een buret een oplossing toe te voegen, ermee reageert. Omdat er een titrant (titreervloeistof) wordt toegevoegd, wordt deze laatste methode ook wel coulometrisch titreren genoemd.

    Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, is een witte vaste stof met molecuulformule CaHO, en massa 176,13 μ, die goed oplost in water en alcohol. Bij deze bepaling wordt een oplossing van vitamine C en kaliumjodide geëlektrolyseerd. Daarbij wordt aan de anode jood gevormd. Zolang er ascorbinezuur in de oplossing aanwezig is reageert het gevormde jood onmiddellijk met het ascorbine- zuur dat daarbij wordt geoxideerd tot dehydro-ascorbinezuur, C.H.Os. Om het eindpunt van de titratie vast te stellen wordt aan de oplossing een zetmeeloplossing toegevoegd. Op het moment dat alle ascorbinezuur is omgezet kan het gevormde jood niet meer reageren en kleurt donker door reactie met zetmeel.

    #157891 Reageer
    docent Dick
    Expert

    Beste Sem,

    Zoals mijn collega al aangaf:  bij een coulometrische titratie:

    • titreer je met een titrant die aan de elektrode wordt gegenereerd.
    • je hoeft geen titrant in voorraad te houden.
    • je hoeft de sterkte (molariteit) niet te bepalen.
    • Je meet (het apparaat doet dit voor je) de stoomsterkte (I) en de tijd (t)

    Ik heb je tekst even van commentaar voorzien.

    Schept dat duidelijkheid?

    Groeten,

    Dick

    Beste Sem,

    Bij de eerste wordt een oplossing van de te bepalen stof bij een constante spanning geelektrolyseerd. Door de elektrolyse wordt de te bepalen stof omgezet en daardoor verandert de geleidbaarheid van de oplossing. De verandering van geleidbaarheid kan worden gevolgd door de stroomsterkte te meten. Volgens de wet van Ohm geldt: U=I x R, waarin U de spanning in volt, I de stroomsterkte in ampère en R de weerstand in ohm is. Omdat de weerstand van een oplossing omgekeerd evenredig is met de geleidbaarheid kun je afleiden dat wanneer je de spanning constant houdt de geleidbaarheid rechtevenredig is met de gemeten stroomsterkte. Het eindpunt van de bepaling is bereikt wanneer (nagenoeg) alle te bepalen stof is omgezet en de stroomsterkte, dus de geleidbaarheid naar nul nadert. De totale hoeveelheid lading die tijdens de elektrolyse door de oplossing is gegaan is nu een maat voor de hoeveelheid geëlektrolyseerde stof.

    Dit betreft een elektrolyse van een oplossing, Bijvoorbeeld elektrolyse van zoutzuur.

    Positieve pool:  2 Cl –> Cl2 + 2e

    Negatieve pool: 2 H+ + 2e-  –> H2

    Als je weet hoeveel lading door de oplossing is gegaan, kun je uitrekenen hoeveel mol HCl oorspronkelijk in je oplossing aanwezig was.

    (Tijdens de elektrolyse daalt hier het aantal ionen in de oplossing. De geleidbaarheid neemt af.)

    Bij de tweede techniek wordt een oplossing van de te bepalen stof niet bij constante spanning maar juist bij constante stroomsterkte geëlektrolyseerd. Er zijn nu twee mogelijkheden. De te bepalen stof reageert net als bij de eerste techniek aan één van de elektroden of de te bepalen stof wordt omgezet door uit een buret een oplossing toe te voegen, ermee reageert. Omdat er een titrant (titreervloeistof) wordt toegevoegd, wordt deze laatste methode ook wel coulometrisch titreren genoemd.

    Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd, is een witte vaste stof met molecuulformule C6H8O6 en massa 176,13 μ, die goed oplost in water en alcohol. Bij deze bepaling wordt een oplossing van vitamine C en kaliumjodide geëlektrolyseerd. Daarbij wordt aan de anode jood gevormd. Zolang er ascorbinezuur in de oplossing aanwezig is reageert het gevormde jood onmiddellijk met het ascorbine- zuur dat daarbij wordt geoxideerd tot dehydro-ascorbinezuur, C6H6O6(s). Om het eindpunt van de titratie vast te stellen wordt aan de oplossing een zetmeeloplossing toegevoegd. Op het moment dat alle ascorbinezuur is omgezet kan het gevormde jood niet meer reageren en kleurt donker door reactie met zetmeel.

    De hoeveelheid gevormde I2 hangt af van de tijd en de stroomsterkte. Als je weet hoelang je een constante stroomsterkte hebt doorgeleid, dan kun je uitrekenen hoeveel I2 is ontstaan. Hiermee kun je de hoeveelheid vitamine C berekenen.

    Groeten,

    Dick

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
Reageer op: Zuur-base titratie coulometrisch uitvoeren.
Je informatie:



vraagbaak icoon molaire massa gelijk stellen aan gram
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
molaire massa gelijk stellen aan gram
vr17 2022-II. Waarom wordt de molaire massa van ethanol gewoon gelijk gesteld aan gram? Ze rekenen niks om
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Lewisstructuren
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
Lewisstructuren
Hallo, ik had een vraag over het onderwerp lewisstructuren, moet je dit weten voor je examen? Ik heb dit namelijk echt nog nooit voorbij zien komen en ik snap er ook niks van. Zou je het kunnen uitleggen :)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Redoxreactie
Hallo, vij het scheikunde examen 2015-1 vwo vraag 3 staat dat de deeltjes zich reageren met HNO3 en dat salpeterigzuur ook nog vrijkomt. Vervolgens zetten ze deze deeltjes niet in de reactie. Hoezo is dat? Ik had dat wel gedaan want ze stonden tenslotte in de vraag. Bij vraag 4 is het hetzelfde, ze zetten […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Evenwichtsvoorwaarde
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Evenwichtsvoorwaarde
Goedemorgen, ik heb een vraag over het 2021 tijdvak 1 scheikunde vwo examen. De toets lukte redelijk goed tot en met vraag 8 waar ik na 15 minuten overdenken toch vastliep. Toen ik het antwoord bekeek, raakte ik nog meer verward. Ze zeggen namelijk in het antwoord dat ook al is 1 stof vloeibaar en […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Kan chloorgas de geleiding van elektriciteit belemmeren?
Voor een onderzoek kijken wij naar de geleiding van zoutwater. Nu ontstond er bij ons experiment chloorgas, omdat er een reactie ontstond toen we er een stroom doorheen lieten gaan. Bij een temperatuur van 80 graden en een hoeveelheid van 40 gram zout in 200 ml water, ging de spanning ineens van 9,4 volt naar […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon water in zuur-basereacties
Scheikunde | Wo | 1
Vraag
water in zuur-basereacties
Hoi! Ik heb een vraagje over zuurbasereacties. Hoe weet je of water aan het begin van de reactie reageert, of dat OH- of H3O+ aan het begin van de reactie reageert. In de beginstoffen staat namelijk nooit specifiek H2O of OH- of H30+....   Alvast  bedankt voor het reageren!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts