Zuur base van hydraten
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Zuur base van hydraten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
 • Auteur
  Berichten
 • #154673 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste allemaal,

  als proef hebben we de geleidbaarheid moeten bepalen van koper(II)chloride-6-hydraat, magnesiumchloride-2-hydraat en bariumchloride-2-hydraat. Het gaat dan om het verschil in geleidbaarheid tussen de 3 verschillende 2+ ionen, namelijk Cu2+, Mg2+ en Ba2+. Onze hypothese was dat get kleinste ion het beste zou geleiden maar het resultaat was dat Ba2+ duidelijk het beste geleid, ondanks dat dit het ion is met de grootste straal. Nu is onder andere onze verklaring dat Ba2+ de grootste iongeleidbaarheid heeft en hierdoor dus het beste oplost en daardoor get beste geleidt. De docent gaf aan dat er ook in Binas gekeken moet worden naar de zuur-base reacties. Het enige wat ik kan zien is dat koperhydraat bij de zwakke zuren staat en onder andere dus H3O+ vormt. Hier zou je verwachten dat juist bij koper er meerdere ionen in de oplossing aanwezig zijn maar ondanks dat geleidt de oplossing van bariumchloridehydraat duidelijk beter. Het staat niet in Binas maar vormt bariumhydraat, net zoals koperhydraat, ook H3O+ ionen of had dat anders in Binas moeten staan? Heeft iemand enig idee hoe de beste geleidbaarheid van bariumhydraat te verklaren is met eventueel zuur-base hierin meegenomen omdat dit door de docent werd gezegd (weet dus alleen niet of dit alleen voor koperhydraat geldt?). Hopelijk helpt iemand mij uit de brand. Alvast heel erg bedankt!!

  #154674 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Je zoekt aardig in de goede richting. De hint van je docent helpt je een eind op weg. In water worden ionen nu eenmaal omringd door watermoleculen. Je moet dus terug naar je oorspronkelijke hypothese. Wat moet er dus in zijn geheel bewegen als er geleiding plaatsvindt en hoe groot is dat dan ten opzichte van elkaar?

  succes!

   

  #154675 Reageer
  Tom
  Gast

  Hallo Martijn, ik denk dat ionen met een grotere ionstraal minder omringt worden door water waardoor de effectieve gehydrateerde ionstraal van een groot ion dus uiteindelijk kleiner is en dat een kleiner ion juist meer omringt wordt door water waardoor de effectieve gehydrateerde ionstraal juist groter wordt en daardoor dus minder beweeglijk is en dus minder geleidt. Alleen het zuur-base verhaal kan ik niet plaatsen. Ik zie in Binas dat alleen Cu(H2O)6 2+ als een zwak zuur werkt en dat er dus H3O+ ionen vrijkomen die dus ook bijdragen aan de geleiding maar geldt dit dan ook voor barium?? De effectieve gehydrateerde ionstraal snap ik denk ik wel alleen het zuur-base verhaal bij deze 3 oplossingen snap ik niet. Hopelijk kan je me hierin verder helpen. Alvast heel erg bedankt.

  #154676 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Mooi verwoord. Je docent zou altijd nog de vraag kunnen stellen waarom die straal van het gehydrateerd ion kleiner bij het ene ion t.o.v. de andere. Dat is aan jou.

  Er is natuurlijk nog een reden waarom de gehydrateerd ionen een bepaalde kant op worden ‘gestuurd’. En dat heeft iets te maken met het deeltje dat ontstaat als er een H3O+ wordt afgestaan.

  succes!

  #154677 Reageer
  Tom
  Gast

  Maar worden er bij alle 3 de gehydrateerde ionen wel H3O+ gevormd? In Binas kan ik dat alleen terugvinden bij Cu(H2O)6 2+ maar magnesiumhydraat en bariumhydraat staan er namelijk niet bij. Hier loop ik vast.
  Hopelijk kan jij mij hierbij helpen.
  De H3O+ ionen zullen naar de negatieve electrode gaan en de andere ionen die ontstaan waarschijnlijk naar de positieve. Kan je me verder helpen met deze zuurbase reacties?

  #154680 Reageer
  Marijn
  Expert

  Hoi Tom,

  Ba2+ en Mg2+ vertonen ook een soortgelijk ‘zuur-gedrag’ als Cu2+, maar de dissociatieconstante is ongeveer 10.000 keer kleiner, dus er splitsen veel minder H+ af bij Mg2+ dan bij Cu2+. te verwaarlozen dus.

  kijk ook goed naar de hoeveelheden H3O+ (die er ontstaan t.g.v. het afstaan van een H+ door het gehydrateerd ion) t.o.v. de concentratie van andere ionen. zijn die hoeveelheden ook te verwaarlozen, zoals hiervoor?

  #154684 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Martijn. Heel erg bedankt voor jouw hulp hierin!

  Heeft het misschien te maken dat Ba2+ duidelijk groter is dan de andere ionen en dat hij daardoor een grotere effectieve kernlading heeft en zo makkelijker H+ vrij kan maken uit het hydraat waardoor de omgeving van het baruimion zuurder is en het geheel beter geleidt?

  #154686 Reageer
  Tom
  Gast

  Of omdat door de grootte van het baruimhydraat (grote ionstraal) de kern minder aantrekkingskracht kan uitoefenen op de buitenste schil waardoor de elektronen makkelijker kunnen ontsnappen en dat de ontsnapte elektronen H+ ionen uit het hydraat kunnen vrijmaken?

  #154689 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

   

  De zuursterkte neemt inderdaad toe met toenemende postieve lading van het metaal-ion en met afnemende ion-straal. Helaas is het voor Cu2+ en Sn2+ net weer anders. dat komt omdat er dan een covalente binding wordt gevormd tussen het ion en de achtergebleven OH-groep. De effectieve lading op het centrale metaal-ion neemt daardoor af. De zuursterkte neemt dan met toenemende atoommassa (neemt toe als je verder in de rij in het PS komt).

  zo klaar met de les!

  succes!

  #154690 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Martijn, ontzettend bedankt!!
  Voor mezelf samenvattend om te kijken of ik het begrijp: ondanks dat barium de grootste ionstraal heeftheeft maar daardoor een minder grote watermantel om zich heen heeft is de effectieve gehydrateerde ionstraal dus kleiner en daarbij is de positieve lading van de kern bij barium het grootst en beide dingen zorgen dus dat de zuurgraad toeneemt! Heb ik het zo goed samengevat?

   

  Nog een vraag: heeft deze theorie een bepaalde naam of kan ik de uitleg hiervan ergens vinden want ik wil namelijk in mijn verslag verwijzen naar de theorie hierachter maar ik kan het nergens vinden.
  Als je me hiermee nog zou willen helpen dan ben ik echt heel erg blij.

  groetjes Tom.

  #154691 Reageer
  Marijn
  Expert

  Hoi Tom,

  je bent goed grondig bezig. In feite heeft de zuurgraad niets te maken met de transportsnelheid. grootte en lading wel. dus beperk je daarbij. ik zou het woord ‘dingen’ vervangen door ‘effecten’.

  ik heb gebruik gemaakt van trends in het periodiek systeem m.b.t. de zuurgraad volgens brønsted-lowry (Factors Affecting Bronsted-Lowry Acidity)

  #154693 Reageer
  Tom
  Gast

  Hartelijk dank!!

  #154694 Reageer
  Tom
  Gast

  Ik zie nu dat de naam Marijn is. Excuus.

  #154713 Reageer
  Tom
  Gast

  Beste Marijn,

  toch nog een vraag: ik begrijp nog niet heel goed waarom opgelost barium toch meer H3O+ ionen kan vrijmaken dan de overige 2. Ik lees dat het afhangt van de lading maar dat is hier overal 2+ en ook van de iongrootte. Hoe kleiner het ion hoe sterker de binding metaal-zuurstof (van het water) en hoe zwakker de O-H binding in het water waardoor er makkelijker een H+ ion vrijkomt. Maar het bariumion heeft de grootste straal dus dit zou jij het minste H+ moeten vrijmaken. Of moet ik toch kijken naar de straal van het gehydrateerde ion wat bij barium weer het kleinst is? Of is er een andere verklaring? Alvast erg bedankt.

  #154714 Reageer
  Marijn
  Expert

  Dag Tom,

  Het is zoals je het beschrijft. De gehydrateerde barium-ionen zijn t.o.v. die van magnesium en koper het zwakst; de H+ komt minder gemakkelijk vrij. Voor de geleiding moet je inderdaad kijken naar de straal van het gehydrateerde ion.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
Reageer op: Zuur base van hydraten
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts