Dipool
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Dipool

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #2556 Reageer
  Jos
  Gast

  Hallo,

  Ik heb een vraag, hoe herken ik een dipool? Het boek legt het heel lastig voor mij uit, iets met dat de ‘ladingen elkaar opheffen’ blijkbaar geen dipool is zoals CO2. Maar hoezo is een andere stof bijv H20 wel een dipool?

  Ik begrijp dus niet wat een dipool is en hoe ik deze herken.

  Ik ben wel bekend van Lewis structuren, elektronenpaar, omringingsgetal, lineair, vlak, tetraëder etc.

  Alleen het stukje theorie over dipolen lukt bij mij helaas niet .

  Zou iemand die alsjeblieft kunnen uitleggen?

  Alvast bedankt,

  Jos

  #2557 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Jos,
  Laat ik proberen je een dipool molecuul van afstand uit te leggen.
  Allereerst: ben je bekend met de begrippen apolaire binding en polaire binding?
  En kan je deze binding koppelen aan de elektronegativiteit van de atomen die de atoombinding vormen?

  #2558 Reageer
  Jos
  Gast

  Hallo,

  Jazeker, in ben ook bekend met de bovenstaande begrippen.

  Jos

  #2559 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Perfect. Dan ga ik ervan uit dat je kan bepalen in een molecuul als er polaire bindingen voorkomen.
  Hiermee heb je dus een delta- en een delta+ kant in het molecuul; 2 polen (= di pool).
  Je geeft ook aan dat je bekend met omringingsgetal. Dus je kent het verschil tussen een lineair molecuul (bindingshoek 180 graden), trigonaal vlak (bindingshoek 120 graden binnen 1 vlak) en tetraëder (bindingshoek 109 graden).
  Nu de crux van het verhaal. Als er polaire bindingen (di pool) in 1 molecuul voorkomen, wil dit nog niet zeggen dat het hele molecuul een dipool molecuul is. Neem O=C=O als voorbeeld. De C=O binding is een polaire binding. Het O-atoom is delta- en het C-atoom is delta+. Maar omdat het molecuul als geheel een lineair molecuul is, wijst de ene dipool naar links en de andere dipool wijst naar rechts. Omdat ze precies in het verlengde van elkaar liggen, heffen de beide dipolen elkaar op. Dit kan je visualiseren als 2 vectoren (pijlen). De ene wijst naar links, de andere naar rechts. Als je beide vectoren optelt, heffen die elkaar op. Dus heffen de dipolen elkaar op en is het gehele molecuul geen dipool.

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
  #2560 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Laten we het tweede voorbeeld nemen, NH3.
  Als je de Lewisstructuur opstelt, dan teken je het N-atoom in het midden met daaromheen 3 H-atomen en 1 vrij elketronenpaar. Daarmee is de omringing van het N-atoom een tetraëder. Hiermee liggen de H-atomen niet in hetzelfde vlak als het N-atoom.
  De N-H binding is ook een polaire binding. Stel het NH3 atoom voor als dat de 3 H-atomen op de bodem van de tetraëder staan, het N-atoom in het centrum en het vrije elektronenpaar staat omhoog getekend. Het N-atoom is delta- en de H-atomen zijn delta+. De dipolen (dus de vectoren) wijzen alle drie naar beneden vanuit het centrum naar de 3 H-atomen (hoekpunten van de tetraëder). Als je nu alle 3 vectoren optelt, dan is er een netto vector die naar beneden wijst. Daarmee heeft het molecuul as geheel een netto dipool (netto vector). Hiermee concludeer je dus dat dit molecuul wel een dipoolmolecuul is.
  Je kan dit ook heel mooi visualiseren met dit programma:
  https://phet.colorado.edu/nl/simulation/molecule-polarity

  • Deze reactie is gewijzigd 2 jaren, 2 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
  #2563 Reageer
  Sanna
  Gast

  Hoi Patrick,

  Bedankt voor je uitleg. Ik snap hem wel wat beter. Alleen loop ik nu tegen het volgende aan:

  Toevallig ging de eerste vraag van het scheikunde examen VWO 2021 over sta CO2 apolair is. Je moest uitleggen waarom dit zo was:

  Een voorbeeld van een juist antwoord is:
  De structuurformule is O = C = O.
  Een CO2-molecuul is symmetrisch, waardoor een CO2-molecuul geen dipoolmoment heeft / apolair is / waardoor de zwaartepunten van de partiële ladingen samenvallen.
  • de structuurformule van CO2 lineair weergegeven 1
  • een CO2-molecuul is symmetrisch, waardoor het geen dipoolmoment
  heeft / apolair is / waardoor de zwaartepunten van de partiële ladingen samenvallen

  Maar, die C=O binding is toch polair? Maar dus zou je dan kunnen zeggen als een. molecuul geen dipool moment heeft zoals CO2 deze dus apolair is?

  Sanna

  #2564 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  De C=O binding op zichzelf is inderdaad polair. Het verschil in elektronegativiteit van C en O is groter dan 0,4. Maar het tweede bulletpoint wat jij aanhaalt, zegt ook dat het een symmetrisch molecuul is (in dit geval een lineair molecuul zoals ik ook hierboven al heb uitgelegd). Dus de beide polaire bindingen zijn tegenovergesteld en heffen elkaar op.
  De uitleg zegt ook het “hele molecuul” apolair is. Maar de individuele bindingen IN het molecuul zijn wel polair.
  Apolair moet je lezen als “niet polair” en dat klopt. Het molecuul als geheel heeft netto geen polen (dus kun je dat apolair noemen) want de interne polen heffen elkaar op.
  Het gaat hier een beetje taal puristisch en hoe je de definitie van apolair en polair legt op de individuele bindingen of op het molecuul als geheel.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Dipool
Je informatie:vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts