Vraagbaak scheikunde
Energie
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Chemie & technologie
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 7 maanden, 3 weken geleden door Jan Wim Peters.
-
AuteurBerichten
-
annaGast
Hoi!
Ik heb een vraag over het berekenen van energie bij een proces. Dit is de opdracht: Geef de hoeveelheid energie die nodig is of vrijkomt bij de twee processen. Hoe moet ik dit precies aanpakken? Hieronder staat het linkje naar de processen. Het gaat om twee processen van adipinezuur, blz 72-75. https://ocw.tudelft.nl/wp-content/uploads/Groene-Chemie-BZH-april-2017.pdf
Jan Wim PetersExpertHallo Anna,
Dit is een vrij uitgebreide vraag; daarom staat hij ook helemaal achteraan in deze module. Wat je in ieder geval moet doen is van iedere deelstap van het proces de reactie-energie te berekenen. Daarbij gebruik je BINAS en de tabel op blz. 75. Als je die voor iedere deelstap hebt, moet je ze met elkaar gaan verrekenen. Het handigst kun je achteraan beginnen; wat is nodig voor het maken van 1 mol adipinezuur? En dan, zo nodig, rekening houden met de opbrengstpercentages. Maar zoals ik al zei, dit is even werk.
Succes en groet,
Jan Wim Peters
annaGastOke bedankt! Hoe kan ik ze met elkaar verrekenen, want dat is nog niet helemaal duidelijk.
Jan Wim PetersExpertDag Anna,
Laat eerst je uitkomsten van de deelstappen maar zien. Dan kunnen we aan de hand daarvan verder denken.
Groet,
Jan Wim Peters
annaGastOke, ik zal ze sturen wanneer ik klaar ben met de deelstappen.
Jan Wim PetersExpertPrima!
annaGastHoi,
Ik wil gebruik gemaken van deze formule Q= m*c*dT. Ik heb alleen een vraag. Hoe kan ik de soortelijke warmte vinden van stoffen die niet in de binas staan zoals salpeterzuur en cyclohexanol? Bedankt alvast!
Jan Wim PetersExpertHallo Anna,
Je bent misschien op de verkeerde weg. Reaktiewarmten bereken je met vormingsenergieën, zoals die staan in de gegeven tabel en in BINAS. Je kunt je beter niet bezighouden met de fasen. In deze vergelijkingen staat meestal(g), in de tabel (l). Voorbeeld:
Delta E1 = – Hv(cyclohexanol) – Hv(HNO3) + Hv(cyclohexanon) + Hv(HNO2) + Hv(H2O)
Denk daarbij aan plusjes en minnetjes.
Succes en groet,
Jan Wim Peters
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens