Vraagbaak scheikunde
redox
Vak
Scheikunde
Niveau
Havo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 1 reactie, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 9 maanden geleden door Siebe Lekanne Deprez.
-
AuteurBerichten
-
KyarGast
Hoi,
Hoe kan ik weten bij een opdracht wat de oxidator is en wat de reductor is? Ik weet dat de oxidator elektronen opnemen en dat de reductors elektronen afnemen, maar ik snap niet hoe je in de Binas tabel af kunt leiden of het een oxidator is of reductor. Want je kunt bij beide kanten gaan kijken. Stel er wordt gevraagd: Leg uit of ijzer reductor of oxidator is. Dan zoek ik ijzer op, aan beide kanten staan ijzer.. hoe moet ik dan weten of het een oxidator is of een reductor. Ik hoop dat u mij hiermee kunt helpen
Met vriendelijke groet,
Siebe Lekanne DeprezExpertHoi Kyar,
Goed dat je de vraag stelt! Ik zie dat je de begrippen oxidator en reductor snapt, maar dat het lastig is om die te herkennen met behulp van Binas tabel 48.
Om verder in te gaan op jouw voorbeeld met ijzer: in principe weet je of ijzer een reductor of oxidator is door te kijken waar de atoomsoort in tabel 48 staat. Hoe hoger een stof staat aan de linkerkant van de tabel, hoe sterker het als een oxidator optreedt (van links naar rechts lezen). Aan de andere kant, hoe lager een stof staat aan de rechterkant van te tabel, hoe sterker het als een reductor is. Ijzer staat vrij onderaan met de halfreactie Fe2+ + 2e- <–> Fe (-0.44 V).
Vaak krijg je sommen waar je gegeven krijgt dat er een aantal stoffen aanwezig zijn, zoals Fe, H2O en Cl2, en dat je moet bepalen welke stoffen reageren met elkaar in de vorm van een redoxreactie. Hierbij geldt dus dat je op zoek moet gaan welke van de stoffen het meest linksboven de tabel staat, en welke van de stoffen het meest rechts onderaan staat. Als tip kan ik je meegeven dat ongeladen metaaldeeltjes vaak sterke reductoren zijn (K+ is veel minder reactief dan K bijvoorbeeld) en halogenen zoals F2, Cl2, I2 goede oxidatoren zijn.
Mocht je willen oefenen, dan raad ik je aan om deze twee links te bezoeken:
https://www.youtube.com/watch?v=9bjz8h–3X0&t=157s
https://sistersinscience.nl/?page_id=276Ik hoor het graag of je nog vragen hebt!
Groetjes,
Siebe
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens