Een kijkje in de wereld van gaming
studieorientatie Alle studiekeuze items

Studie

Een kijkje in de wereld van gaming

Gamen, we doen het bijna allemaal wel eens. Of je nou in je eentje het nieuwe Zelda spel speelt op de Nintendo Switch, met een headset op samen achter de computer Fortnite speelt of elkaar probeert te verslaan in Mario Kart op de Wii, nagenoeg iedereen speelt soms een videospel. Grote kans dat zelfs je ouders af en toe een spelletje spelen op hun telefoon.

Video spellen zijn over de jaren heen een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. We hebben steeds meer toegang tot game-consoles en er is keuze genoeg. In de trein even snel een spelletje op je telefoon, thuis in je kamer jouw favoriete computerspel op je pc of je vecht met jouw broertje of zusje wie nu de Playstation mag gebruiken.

En we spelen niet alleen voor de lol, maar ook wordt er professioneel gegamed in de wereld van E-sports. Teams strijden tegen elkaar in spellen zoals League of Legends of DotA, allemaal om de felbegeerde prijzenpot te winnen. Het afgelopen Leage of Legends kampioenschap van 2020 had een prijzenpot van maar liefst 2.2 miljoen dollar.

Een minder bekende tak van gamen is het zogeheten serious gaming. Serious games zijn gericht op het nauwkeurig simuleren van de werkelijkheid. Deze games kunnen vervolgens ingezet worden voor het trainen en opleiden van personeel. Denk bijvoorbeeld aan simulaties van oorlogscenarios voor militairen, chirurgische operatie simulaties voor doktoren of vliegsimulaties voor piloten. Met behulp van serious gaming kan dit soort personeel veilig, effectief en goedkoop worden getrained of opgeleid.

Maar hoe en door wie worden deze games gemaakt? De allereerste videogames werden meestal gemaakt door één persoon, maar tegenwoordig zit er achter één spel vaak een team van meer dan honderd mensen. In een game development team zitten game designers, concept artists, game artists en programmeurs. Wij vroegen oud student ‘Game Art’ Jay (22 jaar) om ons meer te vertellen over deze functies.

Wat doet een game designer?

Een bedrijf of organisatie heeft een idee voor een spel. De game designers gaan met dat idee aan de slag. Zij bepalen hoe het spel werkt en hoe je het spel moet spelen, maar ook wat voor side quests of extra uitdagingen er in het spel moeten komen. Het hele spel wordt van A tot Z uitgedacht door de game designers tot ze een compleet concept hebben.

Wat doet een concept artist?

De concept artist gaat vervolgens aan de slag met het concept van de game. Hun taak is om te tekenen hoe het spel eruit gaat zien. Samen met het zogeheten ‘art team’ ontwerpen zij alle visuele aspecten van de game. Zij tekenen de omgeving, de voorwerpen en de characters, kiezen het kleurenschema en bepalen de belichting. Uiteindelijk wordt alle concept art van het spel gebundeld en kunnen de game artists ermee aan de slag.

Wat doet een game artist?

De game artists maken vervolgens de uiteindelijke game art op basis van de concept art. Met behulp van grafische ontwerp programma’s gaan de game artists aan het werk om alle onderdelen of ‘assets’ van het spel te creeëren. Zo maakt de character artist de poppetjes waarme je speelt. De environment artist maakt onder andere de gebouwen, bomen en bloemen in de omgeving. En een zogeheten animator maakt de assets die moeten kunnen bewegen. Iedere asset wordt daarna als één bestand opgeslagen en vervolgens geladen in een game engine (het programma waarmee programmeurs werken). In de game engine kunnen de programmeurs de game art koppelen aan de functionaliteiten van het spel.

Wat doet een programmeur?

De programmeurs, in de game wereld de game developers genoemd, schrijven de codes die achter het spel zitten. Zij zorgen ervoor dat het spel echt werkt, zonder de developers zouden de characters niet kunnen doen wat ze horen te doen. Developers gebruiken een programmeer taal om de code achter het spel te schrijven. Deze code zorgt ervoor dat wanneer jij op een knopje van je controller drukt, het spel daarop reageert. Of wanneer jouw character ergens langs loopt, er een specifieke actie plaatsvindt. In de game engine plakken de developers de game art als het ware over de code van het spel heen en dan is de game zo goed als af.

Welke opleidingen zijn er binnen de gamewereld?

Opleidingen specifiek voor de game wereld zijn eigenlijk heel nieuw en bestaan nog niet zo lang. De meeste game designers of artists hebben nooit een speciale game opleiding gevolgd.  Gelukkig worden het er steeds meer en wordt het makkelijker voor studenten  om een netwerk op te bouwen in de game wereld. De opleiding Creative Media and Game Technologies (HBO) uit Breda is één van de beste game opleidingen in de wereld en leidt studenten op binnen alle gaming vakgebieden. Maar ook studies zoals Game Artist (MBO)Game Art (HBO)ICT (HBO)Informatica (HBOWO) of Software Developer (MBO) bereiden jouw voor op een baan in game development.

Als we Jay moeten geloven zijn er dus enorm veel mogelijkheden binnen de game wereld. En game designers, concept artists, game artists en game developers zijn alleen de functies die betrokkken zijn bij het ontwikkelen van een spel.

Voordat een spel uitkomt moet er ook nog veel gebeuren op het gebied van marketing. De ontwikkelaars van het spel kunnen zelf deze marketing doen, maar er wordt ook vaak gebruikt gemaakt van game publishers. Grote game publishing bedrijven zoals EA of Activision Blizzard zijn gespecialiseerd in game marketing en hebben dan ook speciale game marketing teams.

Er valt dus meer dan genoeg te ontdekken in de wereld van gaming. En wie weet, misschien ben jij straks wel degene die de code achter de spectaculaire schoten van Messi programmeerd voor FIFA 25.