Azijnzuur
topicOver de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Azijnzuur

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
  • Auteur
    Berichten
  • #2925 Reageer
    Elske
    Gast

    Hoi,
    Wij zijn Bram en Elske en wij hebben een vraag met betrekking tot een proef die wij aan het uitvoeren zijn. Wij lopen vast bij de volgende vraag:
    ‘bereken aan de hand van de resultaten het aantal gram azijnzuur die tijdens de beide titraties in de erlenmeyer heeft gezeten en die met de natronloog heeft gereageerd’

    Wij hebben bij een eerdere vraag al het aantal mol natronloog berekent die tijdens de titratie van azijn/schoonmaakazijn is gebruikt. Dit is volgens onze berekening voor azijn: 8,7 x 10-4 mol en voor schoonmaakazijn 4,7 x 10-4 mol. De berekening die hierbij hoort van azijn is: 8,7 ml x 0,1 M = 8,7 x 10-4 mol en voor schoonmaakazijn: 4.7 ml x 0,1 M = 4.7 x 10-4 mol.

    En wij zijn aan de 8.7 ml natronloog bij de proef met azijn en de 4.7 ml natronloog bij de proef met schoonmaakazijn gekomen doordat dit de hoeveelheid natronloog is die wij hebben gebruikt bij de titratie.

    De reactievergelijking die is opgetreden tijdens de titratie is volgens ons:
    CH3COOH + NaOH- –> CH3COO- + Na+ + H2O

    Met behulp van deze gegevens zouden we dus antwoord moeten kunnen geven op de vraag: ‘bereken aan de hand van de resultaten het aantal gram azijnzuur die tijdens de beide titraties in de erlenmeyer heeft gezeten en die met de natronloog heeft gereageerd’… echter lopen wij vast.

    Wij hebben zelf geprobeerd om de mol uit het eerdere punt te vermenigvuldigen met de molaire massa, echter levert dit voor ons een apart getal op… die niet overeenkomt met onze verwachting?

    8.7 X 10-4 X 60,052 = 0.052 g bij azijn
    Terwijl wij weten uit eerdere informatie dat de azijn voordat we deze hebben verdunt met water 30 g/L bevatte…. vandaar ook onze verwarring

    Wij hopen dat jullie ons kunnen helpen!
    Wij horen graag van jullie,

    #2926 Reageer

    Hoi Elske en Bram,

    Goed dat jullie al hebben geprobeerd om de hoeveelheid azijn uit te rekenen voordat jullie de vraag stellen! Titraties blijven lastige rekenopgaves waar je gemakkelijk in de war raakt door eenheidswisselingen (mL, mol, M, g etc.) en door uit te vogelen wat je nou precies hebt bepaald. Zover ik kan zien, hebben jullie goed de titratie uitgevoerd.

    Voor nu zal ik alleen focussen op azijn en niet schoonmaakazijn want de rekenstappen zijn hetzelfde. Als ik jullie vraag goed heb begrepen, hebben jullie het volgende goed berekend/begrepen:

    Hoeveelheid NaOH getritreerd = 8.7*10^-4 mol
    Molverhouding NaOH : azijnzuur = 1:1
    Hoeveelheid azijnzuur in opl. = 8.7*10^-4 mol (opl. = oplossing)
    Massa azijnzuur = 0.052 gram (8.7*10^-4 mol * 60.052 g/mol)

    Het lijkt erop dat jullie de berekening juist hebben uitgevoerd want ik kan geen fout ontdekken. Waarmee ik jullie misschien wel kan helpen, is te kijken naar hoeveel verdund azijn jullie hebben gebruikt. Jullie geven aan dat de verdunde oplossing 30 g/L azijnzuur bevat; hoeveel mL of L zat er in jullie Erlenmeyer (ongeveer)?

    Groetjes,

    Siebe

    #2927 Reageer
    elske
    Gast

    Hoi Siebe,

    in totaal hebben wij de 10 ml (pure) azijn aangevuld met 90 ml water, waardoor er uiteindelijk 100 ml verdunde azijn aanwezig is. Uit deze oplossing hebben wij 10,00 ml gepipeerd en in een erlenmeyer gestopt.

    Het aan ons om te onderzoeken of dit ook de hoeveelheid azijnzuur is die aanwezig is in de azijn die wij hebben gebruikt in de proef.
    Alleen lijkt het uiteindelijk zoveel meer dan 30 gram… want dam kom je uit rond de + 50 gram….?

    Blij dat je ons wilt helpen!
    groetjes

    #2930 Reageer

    Hoi Elske en Bram,

    Laat ik met jullie meedenken. Jullie hebben 10 mL verdunde azijn gepipetteerd en in een Erlenmeyer gedaan wat overeenkomt met 0.052 gram. Dan kom je inderdaad op rond de 50 g/L voor het pure azijn dat jullie gebruikt hebben.

    Iets wat wellicht zou kunnen, is dat de eerdere informatie slaat op schoonmaakazijn in plaats van puur azijn? Want voor schoonmaakazijn zouden jullie op 27 g/L uitkomen waar ik gebruik maak van 4.7*10-4 mol NaOH voor de titratie met schoonmaakazijn.

    Als dit het niet is, dan hebben jullie terecht bepaald dat de concentratie azijn 50 g/L is voor puur azijn. Het kan dat het niet overeenkomt met eerdere informatie, maar dan komt de kwestie aan bod of de eerdere informatie wel klopt (hebben de docenten iets verkeerds gezegd/gedaan?) of dat er iets tijdens het experiment fout was gegaan wat ik niet kan beoordelen helaas.

    Zoals het nu eruitziet, kan je met zekerheid aangeven dat je een concentratie van 50 g/L voor puur azijn hebt gemeten aangezien je dat kan onderbouwen met je berekeningen (ik weet trouwens niet of jullie een onzekerheidsmarge erbij moeten geven zoals 50 g/L ± … g/L. Ik raad het wel aan om jullie resultaat te versterken). Hierover zorgen maken hoeft dus niet, maar het is zeker goed dat jullie je reflecteren op het verkregen antwoord en de verwachting.

    Groetjes,

    Siebe Lekanne Deprez

    #2931 Reageer
    elske
    Gast

    Hoi Siebe,
    bedankt dat je met ons mee hebt willen denken,
    Wij zullen het voorgevallen probleem dan goed gaan beargumenteren in de discussie 🙂
    we zij in iedergeval al blij dat je met ons mee hebt willen denken en dat het niet in de berekening zit.

    fijne avond nog!
    groetjes

    #2932 Reageer

    Graag gedaan! Ik ben blij dat ik jullie nog iets aan mijn meedenken hebben gehad 🙂
    Succes met het verslag en ik wens jullie ook een fijne avond.

    Groetjes,

    Siebe

    #2949 Reageer
    elske
    Gast

    Hoi,
    Nog een vraagje met betrekking tot deze proef…
    ik (Elske) probeer antwoord te geven op de vraag: Hoeveel gram azijnzuur bevat schoonmaakazijn per liter?

    Ik kwam erachter dat wij onze twee resultaten per abuis toch door elkaar heen hadden gehaald… oeps en gelukkig kunnen we hierdoor toch verder met het verslag met iets geloofwaardigere meetuitslagen. Nu loop ik echter vast bij deze vraag.

    We hebben natuurlijk al veel gegevens en hiermee heb ik al geprobeerd om antwoord te geven op de vraag… alleen klopt dit volgens mij nog niet helemaal. Zou iemand kunnen kijken of mijn berekening klopt?
    ik heb het volgende gedaan:

    m = 0,05224611 g
    bekent is dat er 8.7 ml natroloog is toegevoegd aan de 10 ml opgeloste schoonmaakazijn = volume: 18.7 ml

    0,05224611 g / 18.7 ml = 2.793909626 x 10^-3 g/1ml = 2.79 g / L
    Omdat de oplossing is aangevuld met 90 ml water was het volume van de totale oplossing 100 ml.
    Hierdoor moet het antwoord nog vermenigvuldigd worden met 10, omdat de 2.79 g/L gericht is op 10ml. Dus 2.79 g/L x 10 = 27.9 g/L

    Schoonmaakazijn bevat 27.9 gram azijnzuur per liter.
    Dit komt dus totaal niet in de buurt van de 70 gram azijnzuur per liter dat beschreven staat in de inleiding van de opdracht?!

    vandaar dus ook mijn verwarring of dit klopt? Zou iemand mij hiermee kunnen helpen?

    Groetjes

    #2953 Reageer

    Hallo Elske,

    Volgens mij stel jij dezelfde vraag als Melanie, die ik net geantwoord heb. Kennen jullie elkaar? Het lijkt me handig dat ik de vraag via Melanie afhandel. Je mag natuurlijk altijd reageren. Ik zie nu ook dat jij al eerder vragen stelde en ook vandaag eerder was. Omdat ik Melanie al geantwoord heb, ga ik op die voet verder. Hopelijk heb je daar begrip voor.

    Groet,

    Jan Wim Peters

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Reageer op: Azijnzuur
Je informatie:



vraagbaak icoon fasen van stoffen in een reactievergelijking
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
fasen van stoffen in een reactievergelijking
Goedemiddag. Ik ben momenteel bezig met zuur-basereacties. Ik loop alleen ergens tegenaan; hoe weet ik bij het opstellen van zo’n reactie in welke fase zo’n beginstof zich bevindt, kan ik dat in Binas vinden of moet ik dat gewoon weten? Soms schrijf ik (aq) op, maar is het (l), of andersom. Heel af en toe […]
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon 10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Vwo | Havo | Vmbo
Leertip
10 tips om uitlegvideo’s effectief te gebruiken
Haal meer uit het kijken van uitlegvideo's met deze tips.
Bekijk de tip
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik moet bij deze opdracht een reactievergelijking opstellen, maar ik snap het niet helemaal. Ik moet de reactievergelijking geven als bariumoxide en verdund azijnzuur bij elkaar worden gevoegd. Ik dacht dat het antwoord CH3COOH (aq) + BaO (aq) -> Ba 2+ (aq) + CH3COO-. Het antwoord moest BaO + 2CH3COOH -> Ba2+ + H2O […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon azijnzuur en zuur-base
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
azijnzuur en zuur-base
Hallo, Bij een reactievergelijking van een zuur-base reactie moet ik de scheikundige naam weten van azijnzuur. Volgens Binas is dit ethaanzuur. Ethaan is C2H6 en zuur is H3O+, maar het antwoordenboekje geeft CH3COOH aan. Is dit een zuur waarvan je de naam gewoon uit je hoofd moet leren? Want ik snap de naamgeving niet helemaal. […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Uitleg vraag 22 van scheikunde examen 2023 eerste tijdvak.
Hoi, ik begrijp vraag 22 niet helemaal, in het correctievoorschrift staat dat er 4 atoombindingen zijn, zou u aub willen uitleggen hoe ze daarop komen? Alvast bedankt!
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuur-Base en redox
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Zuur-Base en redox
Hallo, Ik heb binnenkort een toets over zuur-base en redoxreacties. Wij krijgen dan twee stoffen en dan moeten wij zelf bepalen of het een redox of ZuBa reactie is. Ik heb echter geen idee hoe dit moet. Kan iemand helpen? Dit zijn een aantal voorbeelden van de oefenvragen: 1. Zink + zoutzuur 2. zinknitraatoplossing + […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Halfreacties
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Halfreacties
Hoi hoi, ik heb een vraagje. Als ik een totaal vergelijking moet opstellen van een redoxreactie, kan het dan zijn dat een halfreactie wel in de binas staat en de ander niet? Of is het altijd zo dat ze er of allebei wel in staan of allebei niet? Dankjewel alvast.  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Zuren en basen
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
Zuren en basen
Hallo, Ik snap niet helemaal hoe je nu precies een reactie vergelijking moet opstellen voor een zuur en base reactie. bijvoorbeeld bij een opdracht moet ik de juiste notatie van de oplossing HCIO2 noteren. Ik dacht dat dat dan CIO2- (aq) + H3O+ was. Maar volgens het antwoordenboekje is het alleen HCIO2. Maar HCIO2 is […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon hydrofiel of hydrofoob?
Scheikunde | Mbo 2 | 1
Vraag
hydrofiel of hydrofoob?
Beste, Hormonen die derivaten zijn van aminozuren, zijn die hydrofiel en hydrofoob? En de peptidehormonen zijn die hydrofiel of hydrofoob? groetjes Lore
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Buffer rekenen vwo 2021-1 vraag 15
Hallo, ik heb morgen examen en nog 1 vraagje. bij examen vwo 2021-1 vraag 15 stellen ze een BOE tabel op, maar hoezo moet je opeens al die concentraties invullen? Ik heb altijd gewoon de stoffen en dan bijv 0,100-x, concentratie h3o+ is c en de laatste stof is ook x, waaruit dan x2/0,100=KZ uitkomt, […]
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts