Azijnzuur
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Azijnzuur

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
 • Auteur
  Berichten
 • #2925 Reageer
  Elske
  Gast

  Hoi,
  Wij zijn Bram en Elske en wij hebben een vraag met betrekking tot een proef die wij aan het uitvoeren zijn. Wij lopen vast bij de volgende vraag:
  ‘bereken aan de hand van de resultaten het aantal gram azijnzuur die tijdens de beide titraties in de erlenmeyer heeft gezeten en die met de natronloog heeft gereageerd’

  Wij hebben bij een eerdere vraag al het aantal mol natronloog berekent die tijdens de titratie van azijn/schoonmaakazijn is gebruikt. Dit is volgens onze berekening voor azijn: 8,7 x 10-4 mol en voor schoonmaakazijn 4,7 x 10-4 mol. De berekening die hierbij hoort van azijn is: 8,7 ml x 0,1 M = 8,7 x 10-4 mol en voor schoonmaakazijn: 4.7 ml x 0,1 M = 4.7 x 10-4 mol.

  En wij zijn aan de 8.7 ml natronloog bij de proef met azijn en de 4.7 ml natronloog bij de proef met schoonmaakazijn gekomen doordat dit de hoeveelheid natronloog is die wij hebben gebruikt bij de titratie.

  De reactievergelijking die is opgetreden tijdens de titratie is volgens ons:
  CH3COOH + NaOH- –> CH3COO- + Na+ + H2O

  Met behulp van deze gegevens zouden we dus antwoord moeten kunnen geven op de vraag: ‘bereken aan de hand van de resultaten het aantal gram azijnzuur die tijdens de beide titraties in de erlenmeyer heeft gezeten en die met de natronloog heeft gereageerd’… echter lopen wij vast.

  Wij hebben zelf geprobeerd om de mol uit het eerdere punt te vermenigvuldigen met de molaire massa, echter levert dit voor ons een apart getal op… die niet overeenkomt met onze verwachting?

  8.7 X 10-4 X 60,052 = 0.052 g bij azijn
  Terwijl wij weten uit eerdere informatie dat de azijn voordat we deze hebben verdunt met water 30 g/L bevatte…. vandaar ook onze verwarring

  Wij hopen dat jullie ons kunnen helpen!
  Wij horen graag van jullie,

  #2926 Reageer

  Hoi Elske en Bram,

  Goed dat jullie al hebben geprobeerd om de hoeveelheid azijn uit te rekenen voordat jullie de vraag stellen! Titraties blijven lastige rekenopgaves waar je gemakkelijk in de war raakt door eenheidswisselingen (mL, mol, M, g etc.) en door uit te vogelen wat je nou precies hebt bepaald. Zover ik kan zien, hebben jullie goed de titratie uitgevoerd.

  Voor nu zal ik alleen focussen op azijn en niet schoonmaakazijn want de rekenstappen zijn hetzelfde. Als ik jullie vraag goed heb begrepen, hebben jullie het volgende goed berekend/begrepen:

  Hoeveelheid NaOH getritreerd = 8.7*10^-4 mol
  Molverhouding NaOH : azijnzuur = 1:1
  Hoeveelheid azijnzuur in opl. = 8.7*10^-4 mol (opl. = oplossing)
  Massa azijnzuur = 0.052 gram (8.7*10^-4 mol * 60.052 g/mol)

  Het lijkt erop dat jullie de berekening juist hebben uitgevoerd want ik kan geen fout ontdekken. Waarmee ik jullie misschien wel kan helpen, is te kijken naar hoeveel verdund azijn jullie hebben gebruikt. Jullie geven aan dat de verdunde oplossing 30 g/L azijnzuur bevat; hoeveel mL of L zat er in jullie Erlenmeyer (ongeveer)?

  Groetjes,

  Siebe

  #2927 Reageer
  elske
  Gast

  Hoi Siebe,

  in totaal hebben wij de 10 ml (pure) azijn aangevuld met 90 ml water, waardoor er uiteindelijk 100 ml verdunde azijn aanwezig is. Uit deze oplossing hebben wij 10,00 ml gepipeerd en in een erlenmeyer gestopt.

  Het aan ons om te onderzoeken of dit ook de hoeveelheid azijnzuur is die aanwezig is in de azijn die wij hebben gebruikt in de proef.
  Alleen lijkt het uiteindelijk zoveel meer dan 30 gram… want dam kom je uit rond de + 50 gram….?

  Blij dat je ons wilt helpen!
  groetjes

  #2930 Reageer

  Hoi Elske en Bram,

  Laat ik met jullie meedenken. Jullie hebben 10 mL verdunde azijn gepipetteerd en in een Erlenmeyer gedaan wat overeenkomt met 0.052 gram. Dan kom je inderdaad op rond de 50 g/L voor het pure azijn dat jullie gebruikt hebben.

  Iets wat wellicht zou kunnen, is dat de eerdere informatie slaat op schoonmaakazijn in plaats van puur azijn? Want voor schoonmaakazijn zouden jullie op 27 g/L uitkomen waar ik gebruik maak van 4.7*10-4 mol NaOH voor de titratie met schoonmaakazijn.

  Als dit het niet is, dan hebben jullie terecht bepaald dat de concentratie azijn 50 g/L is voor puur azijn. Het kan dat het niet overeenkomt met eerdere informatie, maar dan komt de kwestie aan bod of de eerdere informatie wel klopt (hebben de docenten iets verkeerds gezegd/gedaan?) of dat er iets tijdens het experiment fout was gegaan wat ik niet kan beoordelen helaas.

  Zoals het nu eruitziet, kan je met zekerheid aangeven dat je een concentratie van 50 g/L voor puur azijn hebt gemeten aangezien je dat kan onderbouwen met je berekeningen (ik weet trouwens niet of jullie een onzekerheidsmarge erbij moeten geven zoals 50 g/L ± … g/L. Ik raad het wel aan om jullie resultaat te versterken). Hierover zorgen maken hoeft dus niet, maar het is zeker goed dat jullie je reflecteren op het verkregen antwoord en de verwachting.

  Groetjes,

  Siebe Lekanne Deprez

  #2931 Reageer
  elske
  Gast

  Hoi Siebe,
  bedankt dat je met ons mee hebt willen denken,
  Wij zullen het voorgevallen probleem dan goed gaan beargumenteren in de discussie 🙂
  we zij in iedergeval al blij dat je met ons mee hebt willen denken en dat het niet in de berekening zit.

  fijne avond nog!
  groetjes

  #2932 Reageer

  Graag gedaan! Ik ben blij dat ik jullie nog iets aan mijn meedenken hebben gehad 🙂
  Succes met het verslag en ik wens jullie ook een fijne avond.

  Groetjes,

  Siebe

  #2949 Reageer
  elske
  Gast

  Hoi,
  Nog een vraagje met betrekking tot deze proef…
  ik (Elske) probeer antwoord te geven op de vraag: Hoeveel gram azijnzuur bevat schoonmaakazijn per liter?

  Ik kwam erachter dat wij onze twee resultaten per abuis toch door elkaar heen hadden gehaald… oeps en gelukkig kunnen we hierdoor toch verder met het verslag met iets geloofwaardigere meetuitslagen. Nu loop ik echter vast bij deze vraag.

  We hebben natuurlijk al veel gegevens en hiermee heb ik al geprobeerd om antwoord te geven op de vraag… alleen klopt dit volgens mij nog niet helemaal. Zou iemand kunnen kijken of mijn berekening klopt?
  ik heb het volgende gedaan:

  m = 0,05224611 g
  bekent is dat er 8.7 ml natroloog is toegevoegd aan de 10 ml opgeloste schoonmaakazijn = volume: 18.7 ml

  0,05224611 g / 18.7 ml = 2.793909626 x 10^-3 g/1ml = 2.79 g / L
  Omdat de oplossing is aangevuld met 90 ml water was het volume van de totale oplossing 100 ml.
  Hierdoor moet het antwoord nog vermenigvuldigd worden met 10, omdat de 2.79 g/L gericht is op 10ml. Dus 2.79 g/L x 10 = 27.9 g/L

  Schoonmaakazijn bevat 27.9 gram azijnzuur per liter.
  Dit komt dus totaal niet in de buurt van de 70 gram azijnzuur per liter dat beschreven staat in de inleiding van de opdracht?!

  vandaar dus ook mijn verwarring of dit klopt? Zou iemand mij hiermee kunnen helpen?

  Groetjes

  #2953 Reageer

  Hallo Elske,

  Volgens mij stel jij dezelfde vraag als Melanie, die ik net geantwoord heb. Kennen jullie elkaar? Het lijkt me handig dat ik de vraag via Melanie afhandel. Je mag natuurlijk altijd reageren. Ik zie nu ook dat jij al eerder vragen stelde en ook vandaag eerder was. Omdat ik Melanie al geantwoord heb, ga ik op die voet verder. Hopelijk heb je daar begrip voor.

  Groet,

  Jan Wim Peters

8 berichten aan het bekijken - 1 tot 8 (van in totaal 8)
Reageer op: Azijnzuur
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts