Dipool
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Dipool

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #2556 Reageer
  Jos
  Gast

  Hallo,

  Ik heb een vraag, hoe herken ik een dipool? Het boek legt het heel lastig voor mij uit, iets met dat de ‘ladingen elkaar opheffen’ blijkbaar geen dipool is zoals CO2. Maar hoezo is een andere stof bijv H20 wel een dipool?

  Ik begrijp dus niet wat een dipool is en hoe ik deze herken.

  Ik ben wel bekend van Lewis structuren, elektronenpaar, omringingsgetal, lineair, vlak, tetraëder etc.

  Alleen het stukje theorie over dipolen lukt bij mij helaas niet .

  Zou iemand die alsjeblieft kunnen uitleggen?

  Alvast bedankt,

  Jos

  #2557 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Hallo Jos,
  Laat ik proberen je een dipool molecuul van afstand uit te leggen.
  Allereerst: ben je bekend met de begrippen apolaire binding en polaire binding?
  En kan je deze binding koppelen aan de elektronegativiteit van de atomen die de atoombinding vormen?

  #2558 Reageer
  Jos
  Gast

  Hallo,

  Jazeker, in ben ook bekend met de bovenstaande begrippen.

  Jos

  #2559 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Perfect. Dan ga ik ervan uit dat je kan bepalen in een molecuul als er polaire bindingen voorkomen.
  Hiermee heb je dus een delta- en een delta+ kant in het molecuul; 2 polen (= di pool).
  Je geeft ook aan dat je bekend met omringingsgetal. Dus je kent het verschil tussen een lineair molecuul (bindingshoek 180 graden), trigonaal vlak (bindingshoek 120 graden binnen 1 vlak) en tetraëder (bindingshoek 109 graden).
  Nu de crux van het verhaal. Als er polaire bindingen (di pool) in 1 molecuul voorkomen, wil dit nog niet zeggen dat het hele molecuul een dipool molecuul is. Neem O=C=O als voorbeeld. De C=O binding is een polaire binding. Het O-atoom is delta- en het C-atoom is delta+. Maar omdat het molecuul als geheel een lineair molecuul is, wijst de ene dipool naar links en de andere dipool wijst naar rechts. Omdat ze precies in het verlengde van elkaar liggen, heffen de beide dipolen elkaar op. Dit kan je visualiseren als 2 vectoren (pijlen). De ene wijst naar links, de andere naar rechts. Als je beide vectoren optelt, heffen die elkaar op. Dus heffen de dipolen elkaar op en is het gehele molecuul geen dipool.

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 11 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
  #2560 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  Laten we het tweede voorbeeld nemen, NH3.
  Als je de Lewisstructuur opstelt, dan teken je het N-atoom in het midden met daaromheen 3 H-atomen en 1 vrij elketronenpaar. Daarmee is de omringing van het N-atoom een tetraëder. Hiermee liggen de H-atomen niet in hetzelfde vlak als het N-atoom.
  De N-H binding is ook een polaire binding. Stel het NH3 atoom voor als dat de 3 H-atomen op de bodem van de tetraëder staan, het N-atoom in het centrum en het vrije elektronenpaar staat omhoog getekend. Het N-atoom is delta- en de H-atomen zijn delta+. De dipolen (dus de vectoren) wijzen alle drie naar beneden vanuit het centrum naar de 3 H-atomen (hoekpunten van de tetraëder). Als je nu alle 3 vectoren optelt, dan is er een netto vector die naar beneden wijst. Daarmee heeft het molecuul as geheel een netto dipool (netto vector). Hiermee concludeer je dus dat dit molecuul wel een dipoolmolecuul is.
  Je kan dit ook heel mooi visualiseren met dit programma:
  https://phet.colorado.edu/nl/simulation/molecule-polarity

  • Deze reactie is gewijzigd 1 jaar, 11 maanden geleden door C3 JongerenCommunicatie.
  #2563 Reageer
  Sanna
  Gast

  Hoi Patrick,

  Bedankt voor je uitleg. Ik snap hem wel wat beter. Alleen loop ik nu tegen het volgende aan:

  Toevallig ging de eerste vraag van het scheikunde examen VWO 2021 over sta CO2 apolair is. Je moest uitleggen waarom dit zo was:

  Een voorbeeld van een juist antwoord is:
  De structuurformule is O = C = O.
  Een CO2-molecuul is symmetrisch, waardoor een CO2-molecuul geen dipoolmoment heeft / apolair is / waardoor de zwaartepunten van de partiële ladingen samenvallen.
  • de structuurformule van CO2 lineair weergegeven 1
  • een CO2-molecuul is symmetrisch, waardoor het geen dipoolmoment
  heeft / apolair is / waardoor de zwaartepunten van de partiële ladingen samenvallen

  Maar, die C=O binding is toch polair? Maar dus zou je dan kunnen zeggen als een. molecuul geen dipool moment heeft zoals CO2 deze dus apolair is?

  Sanna

  #2564 Reageer
  C3 JongerenCommunicatie
  Sleutelbeheerder

  De C=O binding op zichzelf is inderdaad polair. Het verschil in elektronegativiteit van C en O is groter dan 0,4. Maar het tweede bulletpoint wat jij aanhaalt, zegt ook dat het een symmetrisch molecuul is (in dit geval een lineair molecuul zoals ik ook hierboven al heb uitgelegd). Dus de beide polaire bindingen zijn tegenovergesteld en heffen elkaar op.
  De uitleg zegt ook het “hele molecuul” apolair is. Maar de individuele bindingen IN het molecuul zijn wel polair.
  Apolair moet je lezen als “niet polair” en dat klopt. Het molecuul als geheel heeft netto geen polen (dus kun je dat apolair noemen) want de interne polen heffen elkaar op.
  Het gaat hier een beetje taal puristisch en hoe je de definitie van apolair en polair legt op de individuele bindingen of op het molecuul als geheel.

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: Dipool
Je informatie:vraagbaak icoon Examen 2018-1 vwo
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Examen 2018-1 vwo
Hallo, ik ben eindexamen leerling en heb het scheikunde examen vwo 2018-1 gemaakt, en aan de hand daarvan wat vragen. vraag 1: ik heb hier gewoon opgeschreven dat het aantal atomen gelijk is, niet dat het er 6 zijn. Krijg ik hiervoor helemaal geen punten? vraag 6: bij uitgangspunt 2 heb ik gezegd dat bij […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts