
Vraagbaakscheikunde.nl
evenwichten en potentiaal
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Reacties
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 5 dagen, 23 uren geleden door
Yvette van Rijckevorsel.
-
AuteurBerichten
-
Noor
GastHoi,
Aan een waterstofelektrode stelt zich het volgende evenwicht in:
H2(g) + 2H2O(l) <–> 2H3O+(aq) + 2e
Als de H2-druk = 1atm. en de [H3O+] = 1 mol/L dan is de potentiaal per definitie 0.
Leg uit in welke richting bovenstaand evenwicht zal verschuiven bij verdunnen van de oplossing en leg tevens uit hoe de potentiaal tengevolge van deze verschuiving zal veranderen.weet u het antwoord hierop
Noor
Gastis er iemand die ons hierbij kan helpen?
Yvette van Rijckevorsel
ExpertBeste Noor,
Mijn excuses dat je even op een antwoord hebt moeten wachten.
Om deze vraag te beantwoorden moet je allereerst de evenwichtsvoorwaarde opstellen. In de evenwichtsvoorwaarde staan de concentraties van de opgeloste stoffen. Wat gebeurd er met de concentratie(s) van de stof(fen) als je de oplossing verdunt?
De evenwichtsconstante blijft hetzelfde als je de oplossing verdunt. Dus als de concentratie(s) veranderen welke concentratie(s) moeten dan weer groter of kleiner worden om het evenwicht te herstellen?
Weet je de antwoorden op deze vragen?
Groeten,
Yvette
Noor
Gastdankuwel voor uw reactie!
ik heb nu dit:
Als de oplossing verdund wordt, dan wordt de concentratie van de waterstofionen verlaagd. Het evenwicht zal verschuiven richting de vorming van meer waterstofionen, dus het evenwicht zal naar rechts verschuiven.
De concentratie H3O+ is afgenomen. Door de Nernst-vergelijking te gebruiken kan het potentiaal aan de waterstofelektrode worden bepaald. Aangezien de concentratie H3O+ is afgenomen zal de H3O+ in de Nernst-vergelijking kleiner worden. De potentiaal was eerst 0 en nu is de H3O+ in de vergelijking kleiner geworden, wat betekent dat de elektrodepotentiaal negatiever zal worden, dus de potentiaal aan de elektrode wordt lager.heeft u hier nog iets op aan te passen?
mvg
Noor
Yvette van Rijckevorsel
ExpertBeste Noor,
“dan wordt de concentratie van de waterstofionen verlaagd” => ik zou hier schrijven hydroxonium-ionen. Een waterstof-ion is H+, het deeltje H3O+ heet hydroxonium-ion.
Het evenwicht verschuift inderdaad (tijdelijk) naar rechts zodat de concentratie van H3O+ stijgt om het evenwicht te herstellen.
De wet van Nerst is E = E0 – RT/nF * ln Q
Omdat je waterstof nu opgeschreven hebt als de reductor, wordt n = -2 en kun je ook zeggen:
E = E0 + RT/2F * ln Q
Wanneer er sprake is van evenwicht zeggen we Q = K. Voor verdunning is er sprake van evenwicht en dus is Q = K. Na de verdunning is Q tijdelijk niet gelijk aan K, want zoals je zegt de [H3O+] is lager en dus is K kleiner geworden. De potentiaal is daarom tijdelijk ook anders.
Q = [H3O+]
Want H2 is een gas en water een vloeistof. Zij komen dus niet voor in de evenwichtsvergelijking.
ln Q = ln [H3O+] = ln 1 = 0
Waardoor bij evenwicht geldt E = E0
Stel we verdunnen de concentratie 2x, dan wordt deze [H3O+] = 0,5 mol/L
Dan krijgen we:
ln Q = ln 0,5 = -0,7
Als je dit invult in de vergelijking van Nerst neemt de potentiaal dus af, omdat waterstof hier reageert als reductor kun je dus zeggen dat de potentiaal negatief wordt, want E0 = 0 en daar tel je nu een negatieve correctie bij op. Ik ben het dus volledig met je eens.
Echter zodra het evenwicht zich opnieuw instelt wordt Q weer gelijk aan K en dus zou je ook weer dezelfde potentiaal moeten krijgen.
Groeten,
Yvette
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens


Vraag
Afleiden


Vraag
titratiecurves


Vraag
pH berekenen


Vraag
bufferoplossingen


Vraag
hoeveel koper neerslag in kopersulfaat oplossing


Vraag
Reactie bij titreren


Vraag
titratie grafiek schetsen


Vraag
PH rekenen


Vraag
rekenen bufffer

