is Zwavel een dipool?
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

is Zwavel een dipool?

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #2641 Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi.

  Is de lewis structuur van zwavel een dipool of niet?….

  Nina

  #2642 Reageer
  Jan-Hein
  Gast

  Beste Nina,

  Zou je je vraag kunnen verduidelijken? Zwavel alleen heeft geen dipool maar als deze een verbinding aangaat met andere atoomsoorten KAN er een dipool ontstaan.

  Jan-Hein

  #2643 Reageer
  Nina
  Gast

  Ik bedoel meer van, lost zwavel op in water? Water is immers een dipool. Maar ik weet niet over SO2 ook een dipool is. Ik zie nu mijn fout, ik bedoel SO2 ipv zwavel. Heffen de ladingen van SO2 elkaar op dus is SO2 geen dipool dus ook niet oplosbaar in water?

  #2644 Reageer

  Beste Nina,

  Er zijn meerdere ‘manieren’ om een antwoord te vinden op deze vraag. Hoe je dit antwoord moet vinden hangt sterk af van de vraag of je al wel of niet de VSEPR theorie / Lewis structuren hebt gehad.

  Ik zal er voor nu even vanuit gaan dat dit niet zo is, als ik dit verkeerd in schat, laat het dan vooral weten dan beantwoord ik je vraag nogmaals maar dan met uitleg van de VSEPR / Lewis structuur van SO2.

  Om de vraag te beantwoorden of een stof polair is of niet, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen:
  1. zijn er polaire atoombindingen in een molecuul aanwezig?
  Als het antwoord ‘nee’ is, dan heeft het molecuul geen polaire bindingen en dus kan het molecuul ook geen dipoolmoment hebben en dus de stof apolair.
  Is het antwoord ‘ja’, dan zijn er wel polaire bindingen, dit is het geval wanneer het verschil in elektronegativiteit tussen atomen > 0,5 is. Je kunt de elektronegativiteit van atomen vinden in binas tabel 40A.

  Uit jouw vraag begrijp ik dat jij al ontdekt hebt de de S-O binding een polaire binding is.
  Indien een molecuul polaire bindingen heeft, heeft een stof niet altijd een dipoolmoment.
  Daarvoor moet vraag 2 beantwoord worden

  2. Is het molecuul symmetrisch? Vallen de ‘krachten’ tegen elkaar weg als gevolg van de symmetrie?
  Wanneer het molecuul uit 2 atomen bestaat, kan het nooit zo zijn dat er twee tegenwerkende krachten aanwezig zijn en is het molecuul altijd polair wanneer er een dipoolbinding is. Vanaf 3 atomen of meer moet je kijken naar de vorm van het molecuul.
  De vorm van het molecuul kun je voorspellen met de VSEPR theorie. Indien je deze theorie (nog) niet gehad hebt, dan kun je in binas tabel 55 kijken of de stof die je zoekt erin staat. Als de stof erin staat en het dipoolmoment is niet 0 Cm, dan heeft de stof een dipoolmoment en dan is de stof dus polair.
  Belangrijk is wel je te realiseren dat in deze tabel zeer weinig stoffen staan vermeld, er zijn natuurlijk veeeeel meer polaire stoffen.

  Staat de stof niet in de tabel dan moet de structuur gegeven worden zodat je kunt zien of de krachten als gevolg van de polaire atoombindingen elkaar opheffen. Zijn de krachten tegengesteld (zoals in CO2) dan heeft het molecuul wél polaire bindingen maar geen dipoolmoment en is het een apolaire stof. Zijn de krachten niet tegengesteld, of in 1 richting tegengesteld maar in een andere richting niet dan zijn er én polaire atoombindingen én een dipoolmoment (zoals bij H2O) en dan is het een polaire stof.

  Ik hoop dat je hiermee het antwoord op je vraag over SO2 kunt vinden.
  Lukt het niet dan laat maar weten wat je nog niet begrijpt!

  Groeten,
  Yvette

  #2645 Reageer
  Nina
  Gast

  dus SO2 is een dipool? Ik heb wel VSPR theorie gehad maar ik gok dat SO2 een dipool is want als ik die Lewis structuur teken dan heeft een O atoom wel een lading andere niet.
  https://chemistry.stackexchange.com/questions/87057/lewis-structure-of-so2
  ^^^^
  Klopt dit?

  #2646 Reageer
  Nina
  Gast

  Hoi…

  Ik zie dat in het bovenstaande link twee verschillende lewissteucturen zijn….

  Welke zijn dan goed?

  Nina

  #2647 Reageer

  Hallo Nina,

  Je hebt zo te zien nog geen antwoord op je laatste vraag. Er zijn dus zeker drie zogenaamde grensstructuren (mesomere structuren) mogelijk: 1 met een min-lading op de linker O, 1 met een min-lading op de rechter O en 1 met twee dubbele bindingen. De laatste komt je misschien vreemd voor, maar de reden daarvoor is dat ook elektronen in niveau ónder het buitenste niveau mee kunnen doen. Zo heeft een zwavelatoom dus meer valentie-elektronen. Maar belangrijk voor jou is dat de O atomen enigszins min zijn en het zwavelatoom enigszins plus. Omdat een SO2 molecuul niet lineair is, betekent dit dat het een dipoolmolecuul is.
  Beantwoordt dit jouw vraag? Stel zo nodig een volgende.

  Succes en groet,

  Jan Wim Peters

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
Reageer op: is Zwavel een dipool?
Je informatie:vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Chemisch rekenen de molariteit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
Chemisch rekenen de molariteit
De oplosbaarheid van alunogeniet in water is 360 g/L bereken hiermee de molariteit van de aluminiumionen in een verzadigde oplossing van alunogeniet in water bij 20 graden
Bekijk vraag & antwoord
studiehulp icoon Olieverdamper
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Olieverdamper
Vragen 1 t/m 6 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Carnavalsoptocht
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Carnavalsoptocht
Vragen 7 t/m 10 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer
studiehulp icoon Fietsen
NaSk1 | Vmbo | 4
Eindexamen
Fietsen
Vragen 11 en 12 uit eindexamen NaSk 1 vmbo-gl en vmbo-tl 2021 tijdvak 2.
Lees meer

Inloggen voor experts