Reacties natronloog
Over de vraagbaak

Vraagbaak scheikunde

Reacties natronloog

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #2218 Reageer
  Arie
  Gast

  Wat is het effect van een natronloogoplossing (1 tot 2%) op zink en staal? In welke mate wordt corrosie van deze metalen versneld door blootstelling aan natronloog? Waaruit bestaat de substantie die overblijft na het opdrogen van een natronloogoplossing, en welk effect heeft dit op de corrosie van zink en staal?

  #2219 Reageer
  Tjibbe
  Expert

  Arie,

  In je vraag noem je zink en staal. Doorgaans is zink redelijk gedefinieerd. Het is overwegend puur zink met vaak een beetje lood.
  Voor staal is dat wat lastiger. Staal is een verzamelnaam voor allerlei legeringen waarin ijzer als hoofdbestanddeel aanwezig is. Om ijzer beter bestendig te maken tegen corrosie worden meerdere metalen in staal verwerkt, van titanium tot koper (elementen nr 22 tot 29).

  In het algemeen is oxidatie door zuurstof uit de lucht de oorzaak en de stof die overblijft na opdrogen is het betreffende metaaloxide(s).
  De meeste metalen hebben een dichte oxidehuid waardoor zuurstof niet tot het metaal doordringt. Als die oxidehuid wordt beschadigd door mechanische en/of chemische invloeden (zoals natrium hypochloriet (bleekwater), natronloog en pekel) gaat de oxidatie (corrosie) meespelen.

  Als je op de link https://www.joostdevree.nl/shtmls/corrosie.shtml kijkt heb je waarschijnlijk voldoende informatie.

  Groet,
  Tjibbe.

  #2220 Reageer
  Tjibbe
  Expert

  Arie,

  Een kleine toevoeging.
  Omdat zink een onedel metaal is reageert het met geconcentreerde natronloog onder vorming van waterstof, maar door de lage concentratie van 1-2 % zal dat geen gevaarlijke situatie opleveren.

  Tjibbe.

  #2221 Reageer
  Arie
  Gast

  Dankjewel Tjibbe!
  Wat voor mij nog niet duidelijk is, is welke substantie er overblijft als een oplossing van natronloog opdroogt. Is dit opnieuw natriumhydroxide, of is door de reactie met water een andere stof ontstaan?

  #2222 Reageer
  Tjibbe
  Expert

  Bij de reactie van natronloog en zink ontstaat natrium zinkaat.
  zie reactievergelijking op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumzinkaat

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
Reageer op: Reacties natronloog
Je informatie:vraagbaak icoon Joodadditiegetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodadditiegetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? (Formule) – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing? antwoord alstublieft niet met een site want ik heb al heel ver gezocht maar vond niets. Ik hoop dat u mij kunt helpen door een […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Joodgetal
Scheikunde | Mbo 3 | 6
Vraag
Joodgetal
– Hoe bepaal je de hoeveelheid gram onverzadigd vet doormiddel van het joodgetal? – Wat kan je concluderen uit de grootte van een joodgetal? – is er een formule voor de bepaling van het joodgetal doormiddel van titratie van KI-oplossing?  
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwit
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwit
ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren)
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
eiwitgehalte bepalen met Kjeldahl-methode
beste meneer/ mevrouw ik ben een eindproject aan het doen en ik moet hierbij de eiwitgehalte bepalen van gedroogde meelwormen. Mijn vraag is of dat ik gedroogde meelwormen (in de vorm van poeder) kan gebruiken bij Kjeldahl-methode. (de eiwitgehalte bepalen gaat na vetextractie gebeuren) alvast bedankt
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon pH
Scheikunde | Havo | 5
Vraag
pH
Een regenton is gevuld met 200 liter water, waarvan de pH 5,5 is. Je moet natriumhydroxide korreltjes gebruiken om de pH neutraal te maken (pH 7). Elk korreltje weegt 0,025 gram. Hoeveel korreltjes heb je nodig om het water neutraal te maken?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon redoxreactie
Scheikunde | Vwo | 6
Vraag
redoxreactie
hallo, wilt u bij deze reacties voor mij het antwoord geven want ik heb ze gemaakt maar ik heb geen antwoorden en ik weet niet of ik het goed gedaan heb. 1. geef de half reacties en de totaal reactie  wanneer fosforigzuur (H3PO3) aan een kaliumnitraatoplossing wordt toegevoegd/ 2. geef de half reacties en de […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: ‘Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: ‘De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox waterstofperoxide
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox waterstofperoxide
Hoi In mijn scheikundeboek staat een opdracht over waterstofperoxide dat zich als oxidator en als zuurstof gedraagt. vraag a: 'Je kunt je haar bleken met een H2O2 oplossing. Niet H2O2 zelf is dan de oxidator, maar zuurstof die uit H2O2 ontstaat. Geef de halfreactie voor het ontstaan van zuurstof uit H2O2. en vraag b: 'De […]
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon koolwaterstoffen nummering
Scheikunde | Vwo | 4
Vraag
koolwaterstoffen nummering
hoe weet je welk deel van een koolwaterstof het laagste nnummer heeft?
Bekijk vraag & antwoord
vraagbaak icoon Redox en groene chemie
Scheikunde | Vwo | 5
Vraag
Redox en groene chemie
Geachte iemand, voor het vak scheikunde heb ik een SE over redox en groene chemie gemaakt, hiervoor heb ik een 2,8 terwijl ik dacht dat het best oké ging. Binnenkort heb ik de herkansing. Vandaar mijn vraag; ‘hoe en met welke methode/materiaal kan ik het beste voor deze onderwerpen leren?’
Bekijk vraag & antwoord

Inloggen voor experts