Vraagbaak scheikunde
titratie bloedsinaasappel
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Chemisch rekenen
Leerjaar
5
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 1 jaar, 8 maanden geleden door Siebe Lekanne Deprez.
-
AuteurBerichten
-
SamGast
Hey,
Ik krijg de volgende gegevens:
– 50mL sinaasappelsap
– 50mL wordt 10x verdunt
– 10mL van verdunning wordt gepipetteerd
– geen indicator, omdat anthocyanen kleuromslag geeft van rood naar groen/blauw bij de neutralisatie van de derde zuurfunctie (ik weet ook niet wat dit betekend)
– er wordt getitreerd met 0,0104M 15,30mL natronloog
– het citroenzuur reageert volledig met natronloog
Het citroenzuur reageert met natronloog:
C6H8O7 + 3OH- –> C6H5O7 + 3H2O
Ze vragen om het massapercentage.
Ik heb zelf al berekend dat n(OH-)=0,0104*(15,30*10^-3) = 1,592*10^-4 mol OH-
dus n(C6H8O7)=(1,592*10^-4)/3 = 5,304*10^-5 mol C6H8O7
dus m(C6H8O7)=(5,304*10^-5)*(12,01*6+1,008*8+16*7)=1,019*10^-2 g citroenzuur
Ik weet wel wat het volume is van sinaasappelsap, maar hoe weet ik dan de massa?
Jan Wim PetersExpertHallo Sam,
De term: “de neutralisatie van de derde zuurfunctie”, hoor ik ook voor het eerst. Citroenzuur is een driewaardig zuur, dus ze bedoelen dat het volledig reageert in 3 stappen. Ik zag een klein rekenfoutje. Verder was de berekening tot hier goed.
Begrijp ik dat je het massapercentage moet berekenen of het aantal mg citroenzuur per 100 mL sap? Als het gaat om het eerste, de massa van het sap kun je toch wel bepalen?….
Succes en groet,
Jan Wim Peters
SamGastHey,
Ten eerste al bedankt voor je reactie!
Ik begrijp dat ik als ik het massapercentage wil berekenen
massa citroenzuur/massa sinaasappelsap * 100% moet doen
De massa van citroenzuur is dan 1,019..*10^-2 (ik had nog gekeken naar de rekenfout, maar als ik het opnieuw invoer krijg ik hetzelfde)
Ik weet het volume van sinaasappelsap (50mL) en is 10x verdund, dus de verdunning is 500mL
Maar ik weet toch niet wat de molaire massa is van het sinaasappelsap?
Ik heb dit proberen op te zoeken in mijn binas, maar ik krijg het niet gevonden.
Ik weet ook niet zo goed of je nu moet verder rekenen met de 50mL of 500mL.
Jan Wim PetersExpertHallo Sam,
De molaire massa van sinasappelsap bestaat natuurlijk niet; het is een mengsel. Wat zal de meest voorkomende stof zijn in dat sap? Ik neem aan dat je maatkolven gebruikt bij het afpassen van en verdunnen van sap. Hoe zou je de massa kunnen bepalen van het sap in de maatkolf?….. Ik wacht je bericht af.
Succes en groet,
Jan Wim Peters
SamGastHey,
In het mengsel zit denk ik of het meeste citroenzuur of het meeste water.
In een maatkolf moet je precies zorgen dat het streepje gelijk is aan de onderkant van het boogje, maar ik weet niet zo goed hoe dit mij helpt met het bepalen van de massa van sinaasappelsap.
Jan Wim PetersExpertHallo Sam,
Excuses voor de late reactie.
Sap bestaat inderdaad voornamelijk uit….water. De dichtheid ervan ligt dus vlak bij die van water. Maar als je het precies wilt weten, weeg je de maatkolf met inhoud toch gewoon. Wel eerst de maatkolf leeg wegen, hè.
Groet,
Jan Wim
SamGastHey,
Mag ik dus gewoon uitgaan dat het water is.
Dit was een van de vragen die werden gesteld tijdens mijn toets en dit waren de enige gegevens. Dus ik kon niet tijdens mijn toets gaan meten. Hoe moet ik er dan achter komen?
Groetjes
Sam
Siebe Lekanne DeprezExpertHoi Sam,
Je mag ervan uitgaan dat de verdunde oplossing bijna dezelfde dichtheid heeft als water.
Van het gesprek met Jan Wim Peters zie ik dat je op zoek bent naar een manier om de massa van sinaasappelsap te bepalen. Dit wil je vervolgens gebruiken om het massapercentage citrzoenzuur in het sap te berekenen.
Eerst wil ik nog kort terugkomen op de verdunning: 50 mL verdund betekent inderdaad dat je met 500 mL moet rekenen.
Wanneer je tijdens je toets de massa van het verdunde sap moet bepalen (zonder dat je mag meten), kan je dat doen door inderdaad aan te nemen dat de dichtheid dicht bij die van water ligt. De redenen voor de aanname is dat je het sap 10x hebt verdund met water en dat sinaasappelsap zelf al veel water bevat. Dus, dan heb het volume (in mL) en de dichtheid (g/mL) en kan je de massa bepalen.
Kan je zo verder?
Groetjes,
Siebe
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens