Het synthetische element roentgenium werd in december 1994 gemaakt in het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) in Darmstadt, door beschieting van bismut met een bundel nikkelkernen. De naam is een eerbetoon aan de natuurkundige Wilhelm Röntgen.
Symbool
Rg
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
280Rg
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 5f146d107s1
Blok
d
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,32,17,2
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
Dichtheid
Atoomstraal
Smeltpunt
Relatieve atoommassa
(281)
Kookpunt
Soortelijke warmte
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Dit niet in de natuur voorkomende element heeft geen toepassingen.
Naam & ontdekking
Naam
De naam roentgenium is een eerbetoon aan de natuurkundige Wilhelm Röntgen, ontdekker van de röntgenstraling. De naam werd in 2004 officieel vastgesteld door de internationale chemieorganisatie IUPAC. In landen die zoals Duitsland bekend zijn met het gebruik van de o met ‘umlaut’ wordt de naam ook als röntgenium geschreven.
Ontdekking
Roentgenium werd in december 1994 voor het eerst gemaakt in het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung) in Darmstadt, door beschieting van bismut met een bundel nikkelkernen.
Voorkomen
Voorkomen
Roentgenium komt niet in de natuur voor.
Bereiding
Bereiding
De eerste atomen roentgenium werden gemaakt door een doel van het bismut isotoop 209Bi te beschieten met een bundel kernen van 64Ni:
De opbrengst was precies één exemplaar 272Rg. Bij herhaling van het experiment in 2002 werden nog eens drie atomen gedetecteerd.