Het radioactieve berkelium komt niet in de natuur voor. Het wordt op zeer kleine schaal gemaakt in nucleaire reactoren. Het is vernoemd naar Berkeley, de oudste campus van de Universiteit van Californië.
Symbool
Bk
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
247Bk, 249Bk
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 5f97s2
Blok
f
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,27,8,2
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
1,3 (Pauling)
Dichtheid
13250 kg m-3
Atoomstraal
172 . 10-12m
Smeltpunt
986oC (1259K)
Relatieve atoommassa
247
Kookpunt
2627 oC (2900K)
Soortelijke warmte
–
Warmtegeleidingscoëfficiënt
–
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Berkelium heeft geen toepassingen.
Naam & ontdekking
Naam
Berkelium is vernoemd naar de plaats van de oudste campus van de Universiteit van Californië: Berkeley (Verenigde Staten) (foto). Die ontleent haar naam op haar beurt aan George Berkeley, een Iers theoloog en filosoof uit de dertiende eeuw.
Ontdekking
In het cyclotron van de Universiteit van Californië in Berkeley (foto onder) zijn veel van de transuranen (elementen zwaarder dan uranium) voor het eerst gemaakt. Zo ook berkelium, dat in 1949 ontstond door beschieting van americium met alfadeeltjes:
Het ontdekkingsteam bestond uit Glenn T. Seaborg, Albert Ghiorso en Stanley G. Thompson.
De eerste berkeliumverbinding werd in 1962 verkregen: berkeliumchloride, in een minuscule hoeveelheid van 0,000 000 003 gram (dertig nanogram). Metallisch berkelium werd bereid door reductie van het fluoride met lithiumdamp.
Voorkomen
Voorkomen
Berkelium zou wel eens het meest zeldzame element kunnen zijn dat natuurlijk voorkomt. Men denkt dat er in uraniumerts (foto) zéér kleine hoeveelheden berkelium kunnen voorkomen als gevolg van neutronenreacties.
Bereiding
Bereiding
Berkelium ontstaat op milligramschaal in kernreactoren met een hoge neutronenflux, door botsingen van de neutronen met 238U of 239Pu.