Vraagbaak scheikunde
Filtreren
Vak
Scheikunde
Niveau
Vwo
Onderwerp
Stoffen & deeltjes
Leerjaar
4
- Dit onderwerp bevat 4 reacties, 1 deelnemer, en is laatst geüpdatet op 3 jaren, 2 maanden geleden door Thijn.
-
AuteurBerichten
-
ThijnGast
Ik begrijp niet precies wat het verschil nu is tussen deeltjesgrootte en molecuulgrootte dit komt ter sprake in een tekst mebraanfiltratie want het boek zegt dat dit twee verschillende dingen zijn maar een molecuul is toch een deeltje?
en ik had nog een vraagje wat te maken heeft met membraan filtratie want ik zou denken dat als je zeewater membraan filtreert dat je dan zout krijgt omdat een ion kleiner is dan een heel molecuul
C3 JongerenCommunicatieSleutelbeheerderHallo Thijn.
Ik kan je verwarring begrijpen. Heel vaak wordt een molecuul, ion of metaal-atoom een “deeltje” genoemd tijdens de les. Bij het (normale) filtreren is deeltjesgrootte de stofeigenschap die de scheiding veroorzaakt. Maar de grootte van een molecuul of ion is zo klein dat molecuul- of ion-grootte geen invloed heeft bij het filteren (behalve bij polymeren). Een “deeltje” bij het normale filtreren moet je zien als een cluster van zeer veel moleculen of ionen waardoor het cluster zodanig groot wordt dat het achterblijft in het filter.
Er zijn echter verschillende vormen van filtratie waarbij op basis van verschillende filtermechanismen andere groottes worden gefiltreerd. Je kan nog meer informatie van de verschillende filtreermechanismen vinden op
https://nl.wikipedia.org/wiki/Filtratie
Ik hoop dat je hiermee verder kunt.
Als je nog andere vragen hebt, dan verneem ik die vanzelf.ThijnGastAha bedankt dat van de deeltjes snap ik nu.
Alleen bij membraanfiltratie van zeewater is het ion dan groter dan het watermolecuul dat zou niet logisch zijn toch.
Wim MoeneGastHallo Thijn,
Ik wil graag even op je laatste opmerking reageren. Negatief geladen ionen zoals bijvoorbeeld chloride hebben een groter formaat dan de atomen waarvan ze afgeleid zijn, omdat er een extra elektron in de buitenste schil zit die “ruimte” inneemt. Zo’n negatief geladen chloride-ion heeft zelfs een iets grotere afmeting dan een watermolecuul, en dat komt dus door het extra elektron.
Als je dus een membraan kan maken dat de juiste poriegrootte heeft (een zeef met voldoende kleine gaatjes als het ware) dan kunnen watermoleculen er nog net doorheen en chloride-ionen net niet. Dan zou je negatief geladen ionen kunnen “filtreren” en van zeewater zoet water maken.ThijnGastAh 😀 ja tuurlijk de elektronen wolk bepaalt de omvang alleen zit het positieve ion dan wel in het water die heeft er eentje afgestaan.
-
AuteurBerichten
Bekijk ook eens