Het kortlevende, synthetische element darmstadtium werd in 1994 voor het eerst gemaakt bij het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung), in Darmstadt. Het ontstond bij de beschieting van lood met nikkelkernen. Dit element heeft geen toepassingen.
Symbool
Ds
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
281Ds
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 5f146d97s1
Blok
d
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,32,16,2
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
Dichtheid
Atoomstraal
Smeltpunt
Relatieve atoommassa
(281)
Kookpunt
Soortelijke warmte
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Voor het kortlevende, synthetische darmstadtium zijn geen toepassingen.
Naam & ontdekking
Naam
De naam darmstadtium refereert aan de vestigingsplaats van het laboratorium voor kernonderzoek GSI (Gesellschaft für Schwerionenforschung): Darmstadt (Duitsland). Het werd daar (evenals vele andere superzware elementen) voor het eerst gemaakt. Overigens staat het laboratorium (foto) eigenlijk in de voorstad Wixhausen.
Ontdekking
Darmstadtium ontstond in november 1994 bij de beschieting van lood met nikkelkernen. De ontdekking van het element werd in 2001 erkend door een commissie van de internationale chemie- en natuurkundeorganisaties (IUPAC en IUPAP). In 2003 is op voorstel van de ontdekkers de naam Darmstadtium vastgesteld.
Voorkomen
Voorkomen
Darmstadtium komt in de natuur niet voor.
Bereiding
Bereiding
Darmstadtium is gemaakt bij de botsingen tussen een bundel nikkelkernen (isotopen 62Ni en 64Ni) en een doel van lood (isotoop 208Pb):
en