Wat ga jij doen na de middelbare school?
Alle studiekeuze items

Studie

Wat ga jij doen na de middelbare school?

De eindexamens komen steeds dichterbij, maar naast leren voor jouw toetsen is het nu ook tijd om jouw vervolgopleiding te kiezen. De meeste van jouw vrienden weten al welke vervolgopleiding ze willen doen of hebben zich zelfs al ingeschreven via studielink. Maar jij hebt echt nog geen flauw idee. Wat nu?!

Of je nou een mbo-, hbo- of wo-opleiding wilt volgen, er is echt heel veel keuze. Hoe moet jij nou beslissen welke opleiding bij jou past? En hoe weet je of jij de juiste keuze hebt gemaakt? Lees hieronder onze tips!

Het kiezen van een studierichting kan echt een vervelende opgave zijn, er zijn zoveel vervolgopleidingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je het dus nog niet weet is begrijpelijk en hoeft helemaal niet erg te zijn.

Doorstromen op de middelbare school
Als je het echt nog niet weet kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst nog door te stromen naar een hoger niveau op de middelbare school. Zoals van vmbo-kb naar vmbo-gl of van havo naar vwo, mits je aan de voorwaarden voldoet om door te stromen. Bij ‘Alles over profielkeuze’ lees je meer over deze voorwaarden.

Studiekeuzetesten
Wil je liever aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding beginnen, maar weet je absoluut nog niet welke richting dan is het handig om eerst een studiekeuzetest te doen. Dit soort testen kunnen helpen om erachter te komen welke richting bij jou past. Klik hieronder op bijvoorbeeld onze niveaubrede bèta studiekeuzetest, ontdek welke welke hbo-applied science opleiding bij jou past met onze test Prapp, of probeer de testen van Fontys of icares.

Studiekeuzetest

Welke opleiding past bij jou? Swipe jouw antwoorden in onze studiekeuzetest, geschikt voor scholieren van alle niveaus.
Lees meer

Prapp!

Welke Applied Science opleiding past bij mij?

Lees meer

Daarna is het aan te raden om de uitslag van dergelijke testen te bespreken met iemand die jou goed kent. Bijvoorbeeld een docent of je ouders, maar dat kan ook met een goede vriend of vriendin. Deze mensen kunnen je inzichten geven waar jij misschien zelf niet aan had gedacht. Hoe je dat doet? Gebruik daarvoor de vragen bij ‘Wat vind ik leuk?’ in het artikel over profielkeuze.

Open dagen, meeloopdagen en proefstudeer dagen
Ben je een aantal opleidingen tegengekomen die jouw aanspraken, maar kun je niet kiezen? Dan is het een goed idee om een open dag te bezoeken. De websites van de onderwijsinstellingen hebben altijd online staan wanneer hun open dagen zijn. Of zoek via exactwatjezoekt.nl open dagen met een filter.

Meeloopdagen of proefstudeerdagen kunnen je zelfs nog een beter beeld geven van een opleiding. Je proeft echt even hoe het is om de opleiding te volgen. Ook deze informatie vind je altijd op de websites van de onderwijsinstellingen.

Zoek buiten jouw niveau
Heb je het idee dat je alle hbo-opleidingen al hebt gezien, maar heb je nog steeds niks gevonden wat jou aanspreekt? Kijk dan eens bij opleidingen van een ander niveau. Misschien is er wel een mbo-opleiding die veel beter past bij jouw interesses en kwaliteiten. Lees het verhaal van Femke en kom erachter waarom zij met haar vwo-diploma toch koos voor de hbo-opleiding Chemie.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je nog jong bent en het absoluut niet erg is om de verkeerde keuze te maken. Uiteindelijk is de beste methode om erachter te komen of iets bij je past, om het te ervaren.

Kom je er na één jaar achter dat je jouw gekozen opleiding niks vindt, wees dan niet bang om te stoppen en voor iets anders te kiezen. Je hebt nu immers een jaar gestudeerd, nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe mensen ontmoet. Deze kennis kan je helpen met het maken van een nieuwe gerichtere studiekeuze.

Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat jij je later altijd nog kunt laten omscholen. Vooral in mbo-functies zijn er veel opties om je later in je carrière met behulp van cursussen om te laten scholen tot een andere beroepsprofessional.

En met hbo- en wo-diploma’s kun je vaak nog alle kanten op. Je wordt meestal niet opgeleid tot één specifiek beroep, maar krijgt een denkniveau aangeleerd. Door het kiezen van een master in een ander vakgebied geef je jezelf al helemaal veel opties. Zolang je maar iets studeert waar jij veel plezier uit haalt, komt je altijd wel op je pootjes terecht!

Bekijk meer

studieorientatie icoon Ik wil studeren, wat moet ik weten?
Meerdere niveaus
Studie
Ik wil studeren, wat moet ik weten?
De belangrijkste dingen op een rijtje.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Hoe beïnvloed ontbossing de planeet? Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Hoe beïnvloed ontbossing de planeet?
Je leert het bij de opleiding Aarde, economie en duurzaamheid.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Aarde, economie en duurzaamheid studeren Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Aarde, economie en duurzaamheid studeren
Claire en Goos delen hun ervaringen met de opleiding.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Hbo | Chemie
Studie
Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Lees waarom Femke koos voor het hbo na het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
Hbo | Chemie
Studie
Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
De wereld van chemie is groter dan je denkt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Foute keuzes bestaan niet
Hbo | Chemie
Studie
Foute keuzes bestaan niet
Judesha vertelt over haar studiekeuze proces.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Doe wat je leuk vindt!
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Doe wat je leuk vindt!
Emma vertelt over haar studiekeuzes in de zorgsector.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Technische Natuurkunde in Delft Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Technische Natuurkunde in Delft
Martijn, Stephanie, Lara, Noor en Bas verzorgen een kennismaking.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Bo koos voor Chemische Technologie Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Bo koos voor Chemische Technologie
Bo is enthousiast over haar hbo-opleiding. Bekijk de filmpjes.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Koen doet Technische Natuurkunde Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Koen doet Technische Natuurkunde
Hij beantwoordt al je vragen over deze opleiding.
Bekijk het filmpje