Wat ga jij doen na de middelbare school?
Alle studiekeuze items

Studie

Wat ga jij doen na de middelbare school?

De eindexamens komen steeds dichterbij, maar naast leren voor jouw toetsen is het nu ook tijd om jouw vervolgopleiding te kiezen. De meeste van jouw vrienden weten al welke vervolgopleiding ze willen doen of hebben zich zelfs al ingeschreven via studielink. Maar jij hebt echt nog geen flauw idee. Wat nu?!

Of je nou een mbo-, hbo- of wo-opleiding wilt volgen, er is echt heel veel keuze. Hoe moet jij nou beslissen welke opleiding bij jou past? En hoe weet je of jij de juiste keuze hebt gemaakt? Lees hieronder onze tips!

Het kiezen van een studierichting kan echt een vervelende opgave zijn, er zijn zoveel vervolgopleidingen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat je het dus nog niet weet is begrijpelijk en hoeft helemaal niet erg te zijn.

Doorstromen op de middelbare school
Als je het echt nog niet weet kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eerst nog door te stromen naar een hoger niveau op de middelbare school. Zoals van vmbo-kb naar vmbo-gl of van havo naar vwo, mits je aan de voorwaarden voldoet om door te stromen. Bij ‘Alles over profielkeuze’ lees je meer over deze voorwaarden.

Studiekeuzetesten
Wil je liever aan een mbo-, hbo- of wo-opleiding beginnen, maar weet je absoluut nog niet welke richting dan is het handig om eerst een studiekeuzetest te doen. Dit soort testen kunnen helpen om erachter te komen welke richting bij jou past. Klik hieronder op bijvoorbeeld onze niveaubrede bèta studiekeuzetest, ontdek welke welke hbo-applied science opleiding bij jou past met onze prapp test, of probeer de testen van fontys of icares.

Studiekeuzetest

Welke opleiding past bij jou? Swipe jouw antwoorden in onze studiekeuzetest, geschikt voor scholieren van alle niveaus.
Lees meer

Prapp!

Welke Applied Science opleiding past bij mij?

Lees meer

Daarna is het aan te raden om de uitslag van dergelijke testen te bespreken met iemand die jou goed kent. Bijvoorbeeld een docent of je ouders, maar dat kan ook met een goede vriend of vriendin. Deze mensen kunnen je inzichten geven waar jij misschien zelf niet aan had gedacht. Hoe je dat doet? Gebruik daarvoor de vragen bij ‘Wat vind ik leuk?’ in het artikel over profielkeuze.

Open dagen, meeloopdagen en proefstudeer dagen
Ben je een aantal opleidingen tegengekomen die jouw aanspraken, maar kun je niet kiezen? Dan is het een goed idee om een open dag te bezoeken. De websites van de onderwijsinstellingen hebben altijd online staan wanneer hun open dagen zijn. Of zoek via exactwatjezoekt.nl open dagen met een filter.

Meeloopdagen of proefstudeerdagen kunnen je zelfs nog een beter beeld geven van een opleiding. Je proeft echt even hoe het is om de opleiding te volgen. Ook deze informatie vind je altijd op de websites van de onderwijsinstellingen.

Zoek buiten jouw niveau
Heb je het idee dat je alle hbo-opleidingen al hebt gezien, maar heb je nog steeds niks gevonden wat jou aanspreekt? Kijk dan eens bij opleidingen van een ander niveau. Misschien is er wel een mbo-opleiding die veel beter past bij jouw interesses en kwaliteiten. Lees het verhaal van Femke en kom erachter waarom zij met haar vwo-diploma toch koos voor de hbo-opleiding Chemie.

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat je nog jong bent en het absoluut niet erg is om de verkeerde keuze te maken. Uiteindelijk is de beste methode om erachter te komen of iets bij je past, om het te ervaren.

Kom je er na één jaar achter dat je jouw gekozen opleiding niks vindt, wees dan niet bang om te stoppen en voor iets anders te kiezen. Je hebt nu immers een jaar gestudeerd, nieuwe ervaringen opgedaan en nieuwe mensen ontmoet. Deze kennis kan je helpen met het maken van een nieuwe gerichtere studiekeuze.

Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat jij je later altijd nog kunt laten omscholen. Vooral in mbo-functies zijn er veel opties om je later in je carrière met behulp van cursussen om te laten scholen tot een andere beroepsprofessional.

En met hbo- en wo-diploma’s kun je vaak nog alle kanten op. Je wordt meestal niet opgeleid tot één specifiek beroep, maar krijgt een denkniveau aangeleerd. Door het kiezen van een master in een ander vakgebied geef je jezelf al helemaal veel opties. Zolang je maar iets studeert waar jij veel plezier uit haalt, komt je altijd wel op je pootjes terecht!

Bekijk meer

studieorientatie icoon Koen doet Technische Natuurkunde Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Koen doet Technische Natuurkunde
Hij beantwoordt al je vragen over deze opleiding.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Lema vindt Biomedische Technologie top! Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Techniek & Ontwerp
Studie
Lema vindt Biomedische Technologie top!
Loop een dagje met haar mee tijdens haar studie.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Alles over profielkeuze!
Studie
Alles over profielkeuze!
Alles wat jij moet weten voor het vmbo, de havo en het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Introductie over Adviseur Leefomgeving Indicatie dat de post een filmpje is
Mbo 4 | Natuur & Milieu
Studie
Introductie over Adviseur Leefomgeving
Studenten en docenten vertellen meer over de studie Adviseur Leefomgeving aan de Aeres MBO ede.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Introductie over Advanced Technology Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Techniek & Ontwerp
Studie
Introductie over Advanced Technology
Korte introductie over de studie Advanced Technology aan de Universiteit Twente.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Zo ziet een dag van een Advanced Technology student eruit Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Techniek & Ontwerp
Studie
Zo ziet een dag van een Advanced Technology student eruit
Student Werner neemt jou mee bij een dag in zijn leven als Advanced Technology student aan de Universiteit Twente.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Wil jij een oplossing tegen verstedelijking vinden? Indicatie dat de post een filmpje is
Wo | Natuur & Milieu
Studie
Wil jij een oplossing tegen verstedelijking vinden?
Dr. Marije Schaafsma geeft jou een mini-college over ecosysteemdiensten wat een oplossing kan zijn tegen verstedelijking. Dit is een van de onderwerpen die terug komt in de studie “Aarde, economie en duurzaamheid” aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekijk het filmpje om de mini-college te bekijken!
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Doorstuderen na het mbo
Mbo 4
Studie
Doorstuderen na het mbo
Doorstuderen na je mbo? Veel mensen gaan na hun mbo-opleiding lekker ergens aan de slag. Maar er is ook een andere mogelijkheid… doorstuderen! Als je na het mbo een hbo-opleiding volgt, kun je de kennis die je hebt opgedaan, verder verdiepen. Je kunt je sterke kanten nog meer ontwikkelen. Je krijgt andere carrièremogelijkheden. En je…
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Hbo | Chemie
Studie | Werkveld
Rachel werkt samen met de verkeerspolitie
Ze doet onderzoek naar een speciale camera.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Stella onderzocht sporen bij de politie
Hbo | Chemie
Stage | Studie
Stella onderzocht sporen bij de politie
Stella liep stage bij Politie-eenheid Midden Nederland.
Bekijk het interview