tdevalk

tdevalk

Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Koolstofchemie benzeenringen #155979
    tdevalk
    Expert

    Hierbij bestand

     

    In reactie op: Koolstofchemie benzeenringen #155978
    tdevalk
    Expert

    Beste Charlotte,

    de verbinding C14H10 heeft 3 benzeenringen. De dubbele bindingen zitten niet op een vaste plaats maar gedelokaliseerd. Structuur: zie bijlage.

    Toon

    tdevalk
    Expert

    Beste Rachelle,

    Met bepaald aantal mL en molariteit antropoloog kun je het aantal mmol NaOH  berekenen.  Uit het gegeven dat het een  dizuur is ku jn Je hetl aantal mmol dizuur bepalen. Hieruit  kun je met behulp  van de afgewogen de molaire massa van het di,uur bepalen. Daar naast het even puzzelen.

    In reactie op: systematische naam paracetamol #152247
    tdevalk
    Expert
    In reactie op: systematische naam paracetamol #152246
    tdevalk
    Expert

    Beste Mozart,

    De volgende link stuurt je naar een powerpoint betreffende je vraag. Is je vraag na bestudering van de ppt beantwoord?

    In reactie op: energiediagram #150226
    tdevalk
    Expert

    Beste Elise, de definitie van een katalysator wordt vaak beschreven als: Een katalysator zorgt er voor dat de reactie sneller verloopt zonder daarbij verbruikt te worden. Begin en eindniveau zijn hetzelfde als bij de reactie zonder katalysator. Meestal moeten er eerst bindingen verbroken worden voordat het gevraagde product gevormd kan worden. Dat verbreken kost energie en drukken we uit als de activeringsenergie,

    Bedenk hoe een lagere activeringsenergie kan ontstaan. Wat moet er dan veranderen?

    In reactie op: Niet kloppende redoxreactie #150222
    tdevalk
    Expert

    Aluminiumionen zijn Al3+ -ionen en bromide-ionen zijn Br . De totale lading van de aluminiumionen en bromide-ionen moet op neutraal uitkomen, dus totale positieve lading moet gelijk zijn aan totale negatieve lading. Zo kom je aan de juiste formule voor het reactieproduct aluminiumbromide en kun je daarna de reactie kloppend maken.

    … Al(s) + … Br2(l) -> ..<formule aluminiumbromide>

    tdevalk
    Expert

    Beste Bob,

    Hieronder staan links naar sites waar de scheidingsmethoden en blokschema’s besproken worden:

    http://www.examenoverzicht.nl/scheikunde/scheidingsmethoden

    http://www.examenoverzicht.nl/scheikunde/blokschemas

    Verder kun je in Binas tabellen 38B1 t/m 38B3 meer informatie vinden over blokschema’s.

    Met vriendelijke groet, Toon

    In reactie op: VSEPR-theorie #147558
    tdevalk
    Expert

    De verwijzing naar Scheikundelessen gaat via de volgende link: https://www.youtube.com/watch?v=xxle_2dxXGo

    Zie ook VSEPR.docx

    Bijlagen:
    tdevalk
    Expert

    Reactievergelijking: H3O+ + F- –> HF + H2O. Het fluoride-ion is een zwak zuur dus grotendeels als HF aanwezig na toevoeging sterk zure oplossing (HCl-oplossing).
    Uit de reactievergelijking is de molverhouding HCl : F- af te leiden.
    Verder kun je uit de molariteit en aantal mL HCl-oplossing het aantal mmol HCl te berekenen (=aantal mmol H3O+. Nu kun je met de molverhouding HCl : F- het aantal mmol F- afleiden.
    Je kent nu het aantal mmol F- en je weet het aantal mL F- oplossing. Met behulp van die twee gegevens kun je de molariteit F- berekenen.
    Heb je de molariteit berekend? Wat is volgens jou de molariteit?

    Bijlagen:
    In reactie op: significantie #145382
    tdevalk
    Expert

    Significantie kent regels over enerzijds  optellen en aftrekken en anderzijds over vermenigvuldigen en delen. Bij optellen en aftrekken gaat het om het aantal decimalen, bij vermenigvuldigen en delen om het totale aantal significante cijfers.

    Alleen meetwaarden spelen een rol bij significantie, telwaarden niet. En bovendien geldt dat de  uitkomst van de berekening nooit nauwkeurigere waarden oplevert als de significantie van de beginstof met het minste aantal significante cijfers,

    tdevalk
    Expert

    Beste Bob en Luuk, bedankt voor de inzending en reactie. Er is een duidelijk verschil tussen CO (2-atomig molecuul) en SO2 (3-atomog molecuul. Alleen bij SO2 is het relevant om met VSEPR te bepalen hoe groot het omringingsgetal is: bij SO2 kom je dan uit op omringingsgetal 3 en dus op een vlakke structuur met bindingshoeken van circa 120°.Binas tabel 53B geeft dat ook aan, namelijk OSO-hoek van 119,3° (iets lager dan 120° omdat niet bindende elektronenparen harder afstoten dan bindende elektronenparen. Ook Binas tabel 55A geeft aan dat de bindingshoek tot een gebogen molecuul moet leiden want SO2 heeft een dipoolmoment.CO heeft alleen de CO-binding en heeft dus een dipoolmoment omdat het twee verschillende atomen heeft (controle: zie Binas tabel 55A. sp, sp2 en sp3 zijn termen die niet op vwo behandeld worden.

    In reactie op: Druk in een vat #138275
    tdevalk
    Expert

    Zuiver theoretisch klopt het als je N 2x zo hoog maakt dat dan de druk ook 2x zo hoog de temperatuur hetzelfde blijft. Maar als je druk verhoogt met een compressor dan krijg je hetzelfde als bij het oppompen van een fietsband dat de temperatuur stijgt. De formule p × V/ n × T = constant blijft echter gelden. Het volume V blijft hetzelfde en n neemt toe en T neemt toe. Wat geldt er dan voor de druk p?

    In reactie op: stikstof #3441
    tdevalk
    Expert

    Bes te Paul,

    Hout bestaat voornamelijk uit cellulose, hemi-cellulose en lignine. Hout bevat nauwelijks stikstof. Droog hout bevat circa 45 massa% koolstof, 6 massa% waterstof, 45 massa% zuurstof en 0,1-0,2 massa% stikstof.
    Dus de hoeveelheid stikstof is te verwaarlozen. Da t bij verbranding van hout stikstofoxiden ontstaan is het gevolg van de reactie bij hoge temperatuur tussen stikstof en zuurstof uit de lucht.

    In reactie op: IJzerionen tegen kalkwater #3330
    tdevalk
    Expert

    Maak gebruik van een stappenplan (zie bijlage).

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)

Inloggen voor experts