Neptunium is het eerste van de reeks transuranen en het eerste synthetisch geproduceerde actinide. Het komt op aarde in minuscule hoeveelheden natuurlijk voor. Bovendien ontstaat het als bijproduct in kernreactoren.
Symbool
Np
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
237Np
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 5f46d17s2
Blok
f
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,22,9,2
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
1,4 (Pauling)
Dichtheid
20200 kg m-3
Atoomstraal
155 . 10-12m
Smeltpunt
644 oC (917 K)
Relatieve atoommassa
237
Kookpunt
3902 oC (4175 K)
Soortelijke warmte
–
Warmtegeleidingscoëfficiënt
–
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Buiten puur wetenschappelijk onderzoek heeft dit element geen toepassingen.
Naam & ontdekking
Naam
De naam neptunium is een verwijzing naar de planeet Neptunus, die op zijn beurt vernoemd werd naar de Romeinse god van de zee. Neptunus volgt in ons zonnestelsel op de planeet Uranus, waarnaar het element uranium werd genoemd. Evenzo komt neptunium in het periodiek systeem na het element uranium.
Ontdekking
Neptunium is het eerste element uit de reeks van de transuranen, de elementen zwaarder dan uranium die alleen als vervalproducten in de natuur voorkomen en die via nucleaire technieken worden ‘gesynthetiseerd’. Het lukt de Amerikanen Edwin Matteson MacMillan (Nobelprijswinnaar scheikunde in 1951, foto) en Philip Hauge Abelson in 1940 dit element te bereiden door in het cyclotron van de University van Californië in Berkeley uranium met neutronen te bombarderen:
.
De halveringstijd van 239Np bedraagt 2,35 dag; het gaat onder uitzenden van bèta-straling over in 239Pu.
Voorkomen
Voorkomen
Neptunium komt slechts in uiterst kleine hoeveelheden voor in de natuur. Het aandeel in de aardkorst is naar schatting een schamele 4.10-17%. In uraanerts afkomstig uit de Democratische Republiek Congo zijn zeer geringe sporen van 237Np aangetroffen. Deze isotoop ontstaat als gevolg van transmutatiereacties in het erts.
Ook in maansteen zijn sporen neptunium gevonden.
Bereiding
Vroeger
Het allereerste neptunium werd bereid door uranium in een cyclotron met neutronen te bombarderen.
Tegenwoordig
Neptunium ontstaat in kernreactoren, als bijproduct in de vorm van isotoop 237Np, in hoeveelheden van kilogrammen. De ‘wereldvoorraad’ wordt geschat op ca. 100 kg. Het wordt onder andere gebruikt voor onderzoek naar naar de chemische eigenschappen van het element.
Van neptunium zijn 15 isotopen bekend, met een massagetal van 228 tot 242 en een halveringstijd variërend van 60 sec. tot 2,14.106 jaar. Technisch worden alleen de isotopen 237Np en 239Np gemaakt; zij dienen als tussenproduct voor de bereiding van andere transuranen.
Het metaal kan worden bereid door reductie van het trifluoride met barium- of lithiumdamp bij ca. 1.200 °C.