Flerovium is een eerbetoon aan de Russische natuurkundige Georgy Flerov, de oprichter van het Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland). Het allereerste flerovium werd daar in december 1998 gemaakt door een ‘bombardement’ van plutonium met calciumionen.
Symbool
Fl
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
289Fl
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 5f146d107s27p2
Blok
p
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,32,18,4
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
Dichtheid
Atoomstraal
Smeltpunt
Relatieve atoommassa
(289)
Kookpunt
Soortelijke warmte
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Voor dit synthetische, niet natuurlijk voorkomende element zijn geen toepassingen bekend.
Naam & ontdekking
Naam
De naam flerovium is een eerbetoon aan de Russische natuurkundige Georgy Flerov. Hij is de oprichter van het Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland), dat inmiddels ook zijn naam draagt.
Ontdekking
Het allereerste flerovium werd in december 1998 in Dubna gemaakt. Bij een ‘bombardement’ van plutonium met calciumionen ontstond destijds één enkel atoom flerovium. Inmiddels zijn ruim tachtig exemplaren ‘gezien’, vijftig via directe synthese en dertig als tussenproduct in vervalreeksen van de zwaardere synthetische elementen livermorium en ununoctium.
Het Russische onderzoeksinstituut werkt nauw samen met wetenschappers van het Lawrence Livermore National Laboratory in Berkeley (Californie). Na een heuse ‘elementenstrijd’ in de periode van de Koude Oorlog speuren beide instituten tegenwoordig samen naar nieuwe, instabiele, superzware elementen. Op hetzelfde moment dat de Russen werden verblijd met flerovium (31 mei 2012) ontvingen de Amerikanen hun eerbetoon met de vernoeming van element 116: livermorium.
Voorkomen
Voorkomen
Flerovium komt niet natuurlijk op aarde voor.
Bereiding
Bereiding
Het eerste flerovium werd gemaakt door de beschieting van plutonium met calciumionen:
Inmiddels hebben de kernfysici ook andere isotopen van plutonium en calcium met elkaar tot verschillende isotopen van flerovium weten te fuseren, elk met zijn eigen vervalreeks. Al met al zijn ruim tachtig kernen van flerovium ‘gezien’, vijftig via directe synthese en dertig als tussenproduct in vervalreeksen van de zwaardere synthetische elementen livermorium en ununoctium.