Net als zirkonium is hafnium een sterk, zilverachtig metaal. De twee elementen komen altijd samen voor; geen twee elementen zijn lastiger van elkaar te scheiden. Hafnium kan goed thermische neutronen absorberen en wordt daarom veel gebruikt in regelstaven voor kernreactoren. Dankzij hafniumoxide zijn computerchips de laatste jaren complexer en sneller geworden. Het materiaal is zo’n goede isolator dat steeds kleinere details mogelijk zijn.
Symbool
Hf
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
176Hf, 177Hf, 178Hf, 179Hf, 180Hf
Periode
6
Elektronenconfiguratie
[Xe] 6s2 4f14 5d2
Blok
d
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,10,2
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
1,2 (Pauling)
Dichtheid
13300 kg m-3
Atoomstraal
157 . 10-12 m
Smeltpunt
2233 oC (2506 K)
Relatieve atoommassa
178.49
Kookpunt
4600 oC (4873 K)
Soortelijke warmte
144 J kg−1 K−1
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Kernonderzeeër, kernreactorregeling
Hafnium is een zeer goede neutronen vanger en kan goed tegen straling en hoge temperaturen. Bovendien is het zeer sterk en corrosie bestendig. Hafnium wordt daarom veel gebruikt in controle-, regel- of remstaven in kernreactoren. De eerste kernonderzeeër Nautilus, die in 1958 bekendheid verwierf door als eerste onder de ijskap naar de Noordpool te varen, was er al mee uitgerust.
Hafnium is ook een geschikt materiaal voor straling schilden en voor de opslag van de splijtstof van kernreactoren. Zowel zuiver hafnium als legeringen met zirkonium worden hiervoor gebruikt.
Gasvanger vacuümbuis
Hafnium is goed in staat (sporen van) gassen te absorberen. Het wordt daarom toegepast in vacuümbuizen in de hoogfrequent-techniek.
Straalmotor
Sterke en hittebestendige legeringen van bijvoorbeeld nikkel met hafnium vind je in de straalmotoren van vliegtuigen en de straalpijpen van raketten.
Gereedschap
Verbindingen als hafniumboride, -oxide en -carbide zijn extreem hard. Ze worden daarom gebruikt op de snijvlakken van boor- en snijgereedschappen en als beschermlaag op metaal.
Computerchip
Met hafniumoxide als isolatormateriaal zijn bij de fabricage van computerchips kleinere details te realiseren (minder dan een twintigste micrometer). Dat resulteert in meer complexe en snellere chips.
Meer toepassingen
Als element en in legeringen
- Gloeidraad in (flits)lampen (zuiver en in legering met W)
In verbindingen
Isolator voor thermokoppels | HfO2 | |||
Etsen van glas | HfF4 |
Naam & ontdekking
Naam
De naam hafnium verwijst naar Kopenhagen, de stad waar hafnium ontdekt werd (in het laboratorium van de fameuze scheikundige Niels Bohr). De oude Latijnse naam voor Kopenhagen is Hafnia.
Ontdekking
In 1914 werd duidelijk dat er nog vier elementen ontbraken in het periodiek systeem. In 1871 was Dmitri Mendelejev bij het opstellen van de rangorde voornamelijk uitgegaan van de atoommassa als bepalende parameter. Röntgen spectroscopisch onderzoek van de Engelse natuurkundige Henry Moseley bracht echter aan het licht dat de kernlading van atomen (het atoomnummer) de juiste onderscheidende factor moest zijn. Hij concludeerde dat er nog vier niet-ontdekte elementen waren, met atoomnummers 43, 61, 72 en 75.
Aangezien de systematiek van de indeling van het periodiek systeem nog niet precies was doorgrond, bleef onduidelijk op welke plaats deze elementen moesten komen. De Franse chemicus Georges Urbain (foto) was er van overtuigd dat element 72 bij de zeldzame aarden thuishoorde. Hij claimde de ontdekking en noemde het element celtium (een referentie aan de Kelten). De claim werd uiteindelijk afgewezen, vooral omdat met Mosely’s analysetechniek in celtium geen atomen met kernlading 72 te vinden waren.
In 1923 was de theorie over de structuur van atomen (en dienovereenkomstig de opbouw van het periodiek systeem) al weer een stuk verder. Het leidde tot de suggestie (volgens sommigen van Niels Bohr zelf) dat het ontbrekende element 72 erg op zirkonium moest lijken. Dat was de beslissende aanwijzing. De Nederlandse natuurkundige Dirk Coster (foto) slaagde er nog datzelfde jaar in het element met behulp van röntgenanalyse aan te tonen in zirkoniumerts. Hij werkte daarvoor samen met de Hongaarse radiochemicus George de Hevesy (Nobelprijswinnaar Chemie in 1943).
Hafnium werd voor het eerst als metaal geïsoleerd door De Hevesy in samenwerking met Valdemar Thal Jantzen, door scheiding van de zirkonium- en hafniumammoniumfluorides.
Zeer zuiver hafnium werd in 1925 voor het eerst gemaakt door de Nederlanders Anton Eduard van Arkel en Jan Hendrik de Boer met behulp van het naar hen genoemde proces, via de ontleding van hafniumjodide op een gloeiende wolfraamdraad.
Voorkomen
Voorkomen
Hafnium staat op plaats 46 in de lijst van meest voorkomende elementen in de aardkorst. Het gewichtsaandeel is 3,0.10-4 %.
Hafnium is te vinden in hafnon (HfSiO4, foto), in zirkoniummineralen (tot ca. 5 % HfO2) en in thortveïtiet ((Sc,Y)2Si2O7, met ca. 2 % HfO2). De EU heeft met de Critical Raw Materials Act in 2022 het element hafnium op de lijst van schaarse en strategische grondstoffen gezet.
Winning
De belangrijkste wingebieden liggen in Brazilië, Noorwegen en Madagaskar.
Bereiding
Bereiding
Vroeger
Het eerste hafnium werd bereid door uit zirkonium mineralen zowel de hafniumverbindingen als de zirkoniumverbindingen om te zetten in ammonium- of kaliumhafniumhexafluoride respectievelijk ammonium- of kaliumzirkoniumhexafluoride. De beide dubbelzouten zijn via herhaalde gefractioneerde kristallisatie van elkaar te scheiden. Reductie van de aldus verkregen zuivere hafnium verbindingen met natrium levert vervolgens metallisch hafnium.
Tegenwoordig
Hafnium wordt vooral gemaakt via gefractioneerde destillatie van zirkoon met POCl3. Het gevormde ZrOCl2 en HfOCl2 worden daarbij van elkaar gescheiden. De scheiding kan ook met behulp van vloeistofextractie, ionenwisseling of absorptie aan silicagel.
Om er vervolgens metaal van te maken wordt HfOCl2 opgelost in methanol, waarna toevoeging van ammonia HfO2 doet neerslaan. Hiervan wordt eerst HfCl4 gemaakt. Tenslotte levert reductie met magnesium het metaal:
Bijzonder zuiver hafnium is te maken met het in 1925 ontwikkelde proces van de Nederlandse chemici Anton Eduard van Arkel en Jan Hendrik de Boer. Hierbij wordt onzuiver hafnium in een vat met zeer lage druk gebracht, waarin zich wat jood bevindt. Bij verhitting tot ongeveer 200 °C reageert het hafnium tot HfI4. Dit verdampt en ontleedt in de buurt van een hete gloeidraad met een temperatuur van circa 1.300 °C) in jood en hafnium. Het gevormde hafnium slaat dan neer op de gloeidraad (van wolfraam).