Van het (voorlopig) laatste element van het periodiek systeem zijn slechts een paar exemplaren ooit ‘gezien’. Element 118 is het zwaarste van alle bekende elementen en het meest recente ontdekte element.
Een bijzondere eer voor de Russische wetenschapper Yuri Oganessian. Element 118 wordt naar hem vernoemd. Yuri Oganessian (1933) is wetenschappelijk hoofd van het Flerov Laboratorium voor Nucleaire Reacties in Dubna (Rusland) en was nauw betrokken bij de ontdekking van meerdere nieuwe elementen.
Symbool
Og
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
Periode
7
Elektronenconfiguratie
[Rn] 7s2 5f14 6d10 7p6
Blok
p
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,32,32,18,8
Bij kamertemperatuur
Elektronegativiteit
(Pauling)
Dichtheid
Atoomstraal
10-12m
Smeltpunt
Relatieve atoommassa
294 (schatting)
Kookpunt
Soortelijke warmte
J kg-1K-1
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Element 118 kent geen toepassingen.
Naam & ontdekking
Naam
Tot 2016 had het element de systematische naam ununoctium met symbool Uuo. De naam komt van het Latijnse unus (een) en octo (acht): 2 keer unus en een keer octo maakt 118.
In 2016 heeft de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) de naam oganesson voorgesteld voor dit element. In de naam wordt de nog levende Russisch-Armeense wetenschapper Yuri Oganessian (1933) geëerd, met de uitgang -on naar analogie van de namen van de edelgassen in deze groep 18 van het Periodiek Systeem.
Ontdekking
Van dit laatste element van het periodiek systeem zijn slechts enkele exemplaren ooit ‘gezien’. Verantwoordelijk voor de productie zijn het Flerov Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland) en het Lawrence Livermore National Laboratory in Berkeley (Californie).
Voorkomen
Voorkomen
Element 118 komt niet voor op aarde.
Bereiding
Bereiding
Dit element werd gemaakt door een team van wetenschappers van het Flerov Instituut voor kernonderzoek in Dubna (Rusland) en het Lawrence Livermore National Laboratory in Berkeley (Californie). Zij maakten het voor het eerst in 2002 in Dubna, door een deeltjesbundel met ionen van 48Ca af te vuren op een brokje 249Cf. Het bombardement duurde maar liefst vier maanden en betrof in totaal zo’n veertig triljoen (4 x 1019) calcium ionen.
Dit leverde 294Og op volgens de route:
Bij een ander experiment in 2005 is element 118 nog eens twee keer waargenomen.