Ik wil studeren aan het mbo, hbo of wo, wat moet ik weten?
Alle studiekeuze items

Studie

Ik wil studeren aan het mbo, hbo of wo, wat moet ik weten?

Je zit in jouw eindexamenjaar en het is nu toch echt tijd om na te denken over die vervolgopleiding. Maar wat moet je allemaal weten? Welke deadlines zijn belangrijk? En wat moet je allemaal regelen voordat je begint aan jouw nieuwe opleiding? Wij zetten het hieronder stap voor stap voor jou op een rijtje.

Stap 1: Het kiezen van een opleiding.

Redelijk voor de hand liggend natuurlijk; het begint allemaal met de studiekeuze. Een belangrijke beslissing, dus denk er goed over na. Praat erover met je ouders, vrienden of docenten.

Een goede eerste stap is het doen van een studiekeuzetest, zoals die hieronder. In ons artikel over studiekeuze vind je al onze tips over het maken van een studiekeuze die bij jou past. Je leest ‘m hier. Maak je vooral niet te veel zorgen over foute keuzes, je kunt later altijd nog van gedachten veranderen.

Studiekeuzetest

Welke opleiding past bij jou? Swipe jouw antwoorden in onze studiekeuzetest, geschikt voor scholieren van alle niveaus.
Lees meer

Stap 2: Aanmelden voor de opleiding.

Nu je weet wat je wilt gaan studeren zijn er een aantal belangrijke zaken waar je aan moet denken. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet zodat jij voor het aanmelden geen enkele deadline mist.

DatumDeadline
15 januariAanmelding voor een numerus fixus opleiding aan het mbo, hbo of wo
1 aprilAanmelding voor een mbo-opleiding
15 aprilUitslag numerus fixus
1 meiAanmelding voor een hbo- of wo-opleiding

Inschrijven voor een mbo-opleiding gaat via de website van de school. Vaak moet je een account aanmaken om het inschrijfproces te volgen.

Inschrijven voor een hbo- of wo-opleiding doe je via Studielink. Hiervoor heb jij jouw DigiD nodig, dus zorg dat je je inloggegevens bij de hand hebt.

Stap 3: Zaken om te regelen voordat de opleiding start.

Je bent er bijna, maar er zijn nog een aantal zaken die je geregeld wilt hebben voordat je start aan jouw nieuwe opleiding. Niks is natuurlijk verplicht, maar wij hebben de meest nuttige hieronder op een rijtje gezet (in willekeurige volgorde).

WatHoe
Studiefinanciering aanvragenVanaf 18 jaar heb je recht op studiefinanciering. Volg de instructies van DUO om erachter te komen waar je precies recht op hebt. Direct aanvragen gaat via MijnDUO.
Studentenreisproduct en persoonlijke OV-chipkaart aanvragenIedereen heeft recht op een studentenreisproduct. Volg de instructies van DUO om erachter te komen wat je nodig hebt om deze aan te vragen. Direct aanvragen gaat via MijnDUO. Een persoonlijke OV-chipkaart vraag je aan via OV-chipkaart.
Extra ondersteuning aanvragenHeb je extra ondersteuning nodig omdat je bijvoorbeeld dyslexie, ADHD of een andere beperkende ziekte hebt. Of je bent een jonge ouder of je bent in gendertransitie. Op mbotoegankelijk.nl vind je waar jij recht op hebt en hoe je dat kan regelen. Voor hbo- en wo-opleidingen kun je het beste contact opnemen met de onderwijsinstelling waar jij gaat studeren. Zoek op de website naar de contactgegevens (email) van zogehete ‘Studieadviseurs’. Zij helpen jou verder. Ook bij een mbo-opleiding kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de onderwijsinstelling.
Een kamer zoekenWil je graag op kamers, dan moet je een kamer zoeken in de stad waar jij gaat studeren. De meeste studentenwoningen worden verhuurd door DUWO, op hun website vind je veel informatie. Via hun website ROOM reageer je op studentenkamers. Je maakt een account voor een éénmalige betaling van 35 euro. Daarna kun je 8 jaar lang reageren op kamers die vrijkomen. Ook zijn er veel studentenkamers die particulier verhuurd worden. Komt er daar een kamer vrij, dan moet je hier via-via achter komen. Social media, studentenverenigingen en studieverenigingen zijn voor dit soort huizen je beste vriend.
Schoolboeken en leermiddelen aanschaffenCheck bij jouw onderwijsinstelling of het nodig is om schoolboeken en andere leermiddelen aan te schaffen. Over het algemeen geldt, jouw opleiding neemt contact met jou op over wat je nodig hebt. Het is dan ook niet altijd nodig om de schoolboeken en leermiddelen al van tevoren te bestellen. Veel opleidingen vertellen bij de introductiedag wat je precies nodig hebt.
Meld je aan voor de introductieweekStudentensteden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Leiden en Nijmegen organiseren altijd een introductieweek in Augustus. Aankomende hbo- en wo-studenten, en in sommige steden ook mbo-studenten, kunnen zich aanmelden om de stad en het studentenleven te leren kennen. Aanmeldingen openen gelijk met de inschrijvingen van de opleiding en vaak krijg je automatisch een mail met een uitnodiging. Heb je die niet gekregen, google dan “Introductieweek [NAAM STAD]”.

Hulp nodig bij jouw studiekeuze?

Bekijk onze ervaringen en tips

studieorientatie icoon Deze studiekeuze maakte ik bewust Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Deze studiekeuze maakte ik bewust
Jenis doet Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Wat ga jij doen na de middelbare school?
Studie
Wat ga jij doen na de middelbare school?
Hulp nodig bij jouw studiekeuze? Lees onze tips!
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Jij en chemie? Dat geloof ik niet Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Jij en chemie? Dat geloof ik niet
Elisa is nu vierdejaarsstudent Chemie in Amsterdam.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Hbo | Chemie
Studie
Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Lees waarom Femke koos voor het hbo na het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Doe wat je leuk vindt!
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Doe wat je leuk vindt!
Emma vertelt over haar studiekeuzes in de zorgsector.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Positief bijdragen aan het leven van mensen
Hbo | Chemie
Bedrijf | Beroep
Positief bijdragen aan het leven van mensen
Anna, David en Joeri kijken terug op hun studietijd.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
Hbo | Chemie
Studie
Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
De wereld van chemie is groter dan je denkt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Foute keuzes bestaan niet
Hbo | Chemie
Studie
Foute keuzes bestaan niet
Judesha vertelt over haar studiekeuze proces.
Bekijk het artikel