Ik wil studeren aan het mbo, hbo of wo, wat moet ik weten?
studieorientatie Alle studiekeuze items

Studie

Ik wil studeren aan het mbo, hbo of wo, wat moet ik weten?

Je zit in jouw eindexamenjaar en het is nu toch echt tijd om na te denken over die vervolgstudie. Maar wat moet je allemaal weten? Welke deadlines zijn belangrijk? En wat moet je allemaal regelen voordat je begint aan jouw nieuwe studie? Wij zetten het hieronder stap voor stap voor jou op een rijtje.

Hoe kies je een studie die bij je past?

Een studie kiezen is een belangrijke beslissing, dus denk er goed over na.

Om je studiekeuze makkelijker te maken, kun je deze stappen volgen:

  1. Een goede eerste stap is het doen van een studiekeuzetest. In ons artikel over studiekeuze vind je daarnaast al onze tips over het maken van een studiekeuze die bij jou past.
     
  2. Bezoek ook meeloop- en open dagen of ga proefstuderen om een beter beeld te krijgen van studies die je interessant lijken en te bepalen welke onderwijsinstellingen je aanspreken. Wanneer je een mbo-school, hogeschool of universiteit in het echt bezoekt, helpt dat om te bepalen welke onderwijsinstelling het beste bij je past. Je kunt met andere studenten praten over hoe zij hun studie daar ervaren en kijken of je je er thuis voelt.
     
  3. Praat daarnaast over je studiekeuze met je ouders, vrienden of docenten. Zij kennen jou het beste en kunnen je helpen om een studie te kiezen die bij je past. Vind je het kiezen van een studie toch nog erg lastig? Overweeg dan om ook te praten met studieadviseurs en loopbaancoaches voor aanvullend professioneel advies.

Maak je vooral niet te veel zorgen over foute keuzes, je kunt later altijd nog van gedachten veranderen.

Hoe meld je je aan voor een studie?

Wanneer je weet wat je wilt gaan studeren, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je aan moet denken.

Numerus fixus

Zo hebben sommige studies een numerus fixus, oftewel een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dat betekent dat wanneer zich meer studenten aanmelden dan er plekken zijn, je mogelijk niet tot de studie wordt toegelaten.

Mbo

Wanneer een mbo-studie een beperkt aantal plaatsen heeft en er te veel aanmeldingen zijn, gelden er aparte regels. Zo kan de school nieuwe studenten toelaten op volgorde van aanmelding. In dat geval geldt, hoe eerder je je voor de studie hebt aangemeld, hoe meer kans je maakt. Andere scholen houden een loting. Je kunt bij jouw school navragen of de studie van jouw keuze een numerus fixus heeft en hoe zij omgaan met te veel aanmeldingen.

Hbo en wo

Als zich voor een studie te veel studenten aanmelden, kunnen zij op basis van selectie of loting worden toegelaten. Een selectie vindt bijvoorbeeld plaats op basis van een gesprek, motivatiebrief of test. Soms worden daarna resterende plekken via loting verdeeld. In andere gevallen heeft iedereen die zich op tijd heeft aangemeld een gelijke kans om ingeloot te worden.

Belangrijke data voor je aanmelding

Zeker in het geval van een numerus fixus is het belangrijk om je op tijd aan te melden voor de studie van jouw keuze en na te gaan welke regels er voor jouw studie gelden. Door dit van tevoren te controleren, voorkom je dat je niet wordt toegelaten omdat je je te laat hebt aangemeld of niet aan de toelatingseisen van de studie voldoet.

Om je te helpen hebben we alle relevante data op een rijtje gezet zodat je geen enkele deadline mist.

DatumDeadline
15 januariAanmelden voor een fixusopleiding aan het hbo of wo
1 aprilAanmelden voor een mbo-opleiding
15 aprilUitslag numerus fixus
1 meiAanmelding voor een hbo- of wo-opleiding

Inschrijven voor een studie

Het inschrijven voor een mbo-studie verschilt van de inschrijving voor een hbo- of wo-studie.

Mbo

Je schrijft je voor een mbo-studie in via de website van de school. Vaak moet je een account aanmaken om het inschrijfproces te volgen.

Hbo en wo

Je schrijft je voor hbo- en wo-studies in via Studielink. Hiervoor heb je jouw DigiD nodig, dus zorg dat je je inloggegevens bij de hand hebt. Controleer ook of je alle benodigde documenten, zoals je diploma en identiteitsbewijs, klaar hebt liggen.

 

Wat moet je regelen voordat je studie start?

Je bent er bijna! Maar er zijn nog een paar dingen die je geregeld wilt hebben voordat je met jouw nieuwe studie start. Niks is natuurlijk verplicht, maar wij hebben de meest nuttige zaken (in willekeurige volgorde) op een rijtje gezet.

WatHoe
Studiefinanciering aanvragenJe hebt vanaf je 18e recht op studiefinanciering.

Volg de instructies van DUO om erachter te komen waar je precies recht op hebt. Je studiefinanciering vraag je aan via Mijn DUO. Probeer dit minstens 8 weken voordat je studie start te doen. Zo voorkom je dat je studiefinanciering misloopt.
Studentenreisproduct en persoonlijke OV-chipkaart aanvragenIedere student die een voltijdstudie volgt, heeft recht op een studentenreisproduct. Je hoeft hier dus nog geen 18 jaar voor te zijn.

Volg de instructies van DUO zodat je weet wat je nodig hebt voor je aanvraag. Je studentenreisproduct vraag je aan via Mijn DUO. Voor het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart ga je naar www.ov-chipkaart.nl. Vraag je studiefinanciering en studentenreisproduct op tijd aan om problemen te voorkomen.

Stop je met je studie? Zet je dan je studiefinanciering en studentenreisproduct stop zodat je geen boete krijgt.
Extra ondersteuning aanvragenHeb je extra ondersteuning nodig omdat je bijvoorbeeld dyslexie, ADHD of een andere functiebeperking of chronische ziekte hebt?

Wanneer je een mbo-studie gaat doen, vind je op www.mbotoegankelijk.nl waar jij recht op hebt en hoe je dat kan regelen. Voor hbo- en wo-opleidingen kun je het beste contact opnemen met de onderwijsinstelling waar jij gaat studeren. Zoek op de website van de onderwijsinstelling naar de contactgegevens van studieadviseurs. Zij helpen jou verder. Natuurlijk kun je ook bij een mbo-studie altijd contact opnemen met de onderwijsinstelling waar je gaat studeren.

Ben je zwanger of combineer je je studie met de zorg voor een kind? Ook dan kan een studieadviseur je helpen met je studieprogramma.
Een kamer zoekenWil je graag op kamers dan zoek je waarschijnlijk een kamer in de stad waar jij gaat studeren. Je kunt ook kiezen voor een kamer die iets verder weg ligt. Het aanbod aan de rand van of buiten de stad is meestal iets groter en de prijzen van een kamer zijn vaak lager.

In grote steden worden veel studentenwoningen verhuurd door DUWO. Op de website van DUWO vind je ook veel informatie over het huren van een kamer. Via hun website ROOM.nl reageer je op studentenkamers. Je maakt een account voor een éénmalige betaling van 35 euro. Daarna kun je 8 jaar lang reageren op kamers die vrijkomen.

Ook zijn er veel studentenkamers die particulier verhuurd worden. Komt er een kamer vrij dan moet je hier via-via achter komen. Social media, studentenverenigingen en studieverenigingen zijn voor dit soort huizen je beste vriend.

Overweeg daarnaast een inschrijving bij woningcorporaties en huurplatforms zoals Kamernet en Pararius om je kansen op een kamer te vergroten.
Reistijd plannenZorg dat je weet hoe je naar je onderwijsinstelling komt, wat de beste reismogelijkheden zijn en hoe lang de reis duurt. Zeker wanneer je niet direct een kamer kunt vinden, is het belangrijk om rekening te houden met (extra) reistijd.
Schoolboeken en leermiddelen aanschaffenCheck bij jouw onderwijsinstelling of het nodig is om schoolboeken en andere leermiddelen voor je studie aan te schaffen. Over het algemeen neemt jouw studie contact met je op over wat je nodig hebt. Het is dan ook niet altijd nodig om schoolboeken en leermiddelen al van tevoren te bestellen. Veel studies vertellen bij de introductiedag wat je precies nodig hebt.

Zorg ook dat je een goede laptop of computer hebt die geschikt is voor je studie. Veel opleidingen hebben specifieke software- en hardware-eisen. Een laptop kun je makkelijk meenemen, maar heeft over het algemeen vaker moeite met het draaien van zware programma’s t.o.v. een computer. Controleer daarnaast of je toegang hebt tot een betrouwbare internetverbinding.
Aanmelden voor de introductieweekStudentensteden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Leiden en Nijmegen organiseren altijd een introductieweek in augustus. Als aankomende hbo- en wo-student, en in sommige steden ook als mbo-student, kun je je aanmelden om de stad en het studentenleven te leren kennen.

Aanmeldingen openen gelijk met de inschrijving van de opleiding en vaak krijg je automatisch een mail met een uitnodiging. Heb je die niet gekregen, Google dan “introductieweek [NAAM STAD]”. De introductieweek is namelijk een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken en meer te leren over je nieuwe omgeving.
Budget vaststellenMaak een budget zodat je weet wat je maandelijkse kosten en inkomsten zijn. Dit helpt je om financieel overzicht te houden en niet in de problemen te komen. Er zijn veel apps en tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je uitgaven en inkomsten.
Verzekeringen regelenVergeet, wanneer je 18 wordt, je zorgverzekering niet aan te vragen en controleer of je tandarts- en aanvullende verzekeringen hebt die aansluiten bij je nieuwe situatie. Als student heb je vaak ook recht op zorgtoeslag.

Daarnaast is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten als je op kamers gaat wonen. Check ook of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Dit kan je veel geld besparen bij ongelukken.
Huisarts zoekenSchrijf je in bij een huisarts in de stad waar je gaat studeren. Dit kan handig zijn wanneer je medische zorg nodig hebt.

Zorg dat je ruim op tijd begint met je voorbereidingen zodat je zonder stress kunt beginnen aan je nieuwe avontuur.

Veel succes met je studie!

Hulp nodig bij jouw studiekeuze?

Bekijk onze ervaringen en tips:

studieorientatie icoon Deze studiekeuze maakte ik bewust Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Deze studiekeuze maakte ik bewust
Jenis doet Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Wat ga jij doen na de middelbare school?
Studie
Wat ga jij doen na de middelbare school?
Hulp nodig bij jouw studiekeuze? Lees onze tips!
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Jij en chemie? Dat geloof ik niet Indicatie dat de post een filmpje is
Hbo | Chemie
Studie
Jij en chemie? Dat geloof ik niet
Elisa is nu vierdejaarsstudent Chemie in Amsterdam.
Bekijk het filmpje
studieorientatie icoon Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Hbo | Chemie
Studie
Diploma (bijna) gehaald en nu!?
Lees waarom Femke koos voor het hbo na het vwo.
Bekijk het artikel
studieorientatie icoon Doe wat je leuk vindt!
Hbo | Zorg & Gezondheid
Studie
Doe wat je leuk vindt!
Emma vertelt over haar studiekeuzes in de zorgsector.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Positief bijdragen aan het leven van mensen
Hbo | Chemie
Studie
Positief bijdragen aan het leven van mensen
Anna, David en Joeri kijken terug op hun studietijd.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
Hbo | Chemie
Studie
Hoe is dat eigenlijk, chemie studeren?
De wereld van chemie is groter dan je denkt.
Bekijk het interview
studieorientatie icoon Foute keuzes bestaan niet
Hbo | Chemie
Studie
Foute keuzes bestaan niet
Judesha vertelt over haar studiekeuze proces.
Bekijk het artikel