
Deze oefentoets bestaat uit 3 vragen over het onderwerp redox – electrochemische cel.
De uitwerking vind je na het openen van alle hints. Let op, als er geen ‘Controleer antwoord’ knop staat, moet je zelf je antwoord controleren met behulp van de hints en uitwerking.
Vraag 1
De Edison-batterij is een nikkel-ijzer-batterij. Deze oplaadbare batterijen hebben een lange laadtijd en worden daarom nauwelijks meer gebruikt. Enige jaren geleden is door de structuur van de elektroden te wijzigen de laadtijd van de batterij duizenden keren korter geworden.
Een nikkel-ijzer-batterij bestaat uit een plaat ijzer en een plaat nikkelperoxide (Ni2O3). De platen staan in een oplossing van kaliumhydroxide (het elektrolyt).
Tijdens stroomlevering reageren de platen met stoffen uit het elektrolyt, hierbij wordt aan de ijzeren plaat Fe(OH)2 gevormd en aan de nikkelperoxide plaat Ni(OH)2. Oorspronkelijk zijn deze stoffen niet in de batterij aanwezig.
Vraag 2
In 2007 hebben onderzoekers van Sony een prototype ontwikkeld van een elektrochemische cel (batterij) die zijn energie haalt uit een reactie van glucose met zuurstof. Hieronder is deze suikerbatterij schematisch weergegeven.
De batterij bevat twee koolstofelektroden (A en B) die elk zijn bedekt met een laagje van een verschillend enzym. De elektroderuimtes worden gescheiden door een membraan. Aan elektrode A wordt glucose omgezet tot gluconolacton (C6H10O6) volgens de halfreactie:
C6H12O6 → C6H10O6 + 2 H+ + 2 e–
Bij elektrode B wordt zuurstof omgezet tot water. Bij deze omzetting reageren ook H+ ionen.
Het prototype van de suikerbatterij heeft de vorm van een kubus met een ribbe van 4 cm. De elektroderuimte van elektrode A wordt gevuld met 20 mL 0,40 M glucose-oplossing. De suikerbatterij kan worden gebruikt om een MP3-speler te voorzien van elektrische stroom. Het gemiddelde stroomverbruik van de MP3-speler is 61,6 mA
(1 A = 1 C s–1).
Gegeven is de elektrochemische cel hieronder. De cel is gebaseerd op de redoxkoppels Cr3+/ Cr en Cl2 / Cl–. De cel bevat een membraan in het midden.