Het overgangsmetaal ruthenium werd voor het eerst aangetroffen in Russisch platina-erts. Ook in de toepassing vind je het vaak samen met platina. Een kleine hoeveelheid ruthenium maakt dat edelmetaal aanzienlijk harder en duurzamer. Bij titanium zorgt een toevoeging van 0,1% ruthenium voor een verbetering van de corrosieweerstand met een factor honderd.
Symbool
Ru
Protonen/elektronen
Groep
Isotopen
96Ru, 98Ru, 99Ru, 100Ru, 101Ru, 102Ru, 104Ru
Periode
5
Elektronenconfiguratie
[Kr] 5s2 4d6
Blok
d
Elektronencofiguratie Bohr
2,8,18,15,1
Bij kamertemperatuur
vast
Elektronegativiteit
1,4 (Pauling)
Dichtheid
12400 kg m-3
Atoomstraal
133 . 10-12 m
Smeltpunt
2334 oC (2607 K)
Relatieve atoommassa
101.07
Kookpunt
4150 oC (4423 K)
Soortelijke warmte
238 J kg-1K-1
Warmtegeleidingscoëfficiënt
Selecteer
Toepassingen
Naam & ontdekking
Voorkomen
Bereiding
Beeld en audio
Toepassingen
Toepassingen
Bougie
Contactpunten in hoogwaardige, zeer betrouwbare bougies voor auto- en vliegtuigmotoren moeten zeer hard en corrosie bestendig zijn. Ze worden gemaakt uit een legering van platina met ruthenium.
Elektrisch contact / weerstandsdraad
Legeringen van platina of palladium met ruthenium combineren een goed geleidingsvermogen met uitstekende corrosiebestendigheid en hardheid. Ze zijn zeer geschikt voor de fabricage van elektrische contacten en van draden van precisieweerstanden in de fijn-elektronica.
Spin dop
Zogenaamde spindoppen in de textielindustrie, waarmee de draden van de synthetische vezels worden gesponnen, moeten zeer hard en corrosiebestendig zijn. Hiervoor wordt platina of palladium gebruikt met 2 – 5 % ruthenium.
Sieraden
Platina en palladium worden verwerkt tot kostbare sieraden, maar zijn in zuivere vorm zacht en kwetsbaar. Een klein beetje ruthenium maakt deze metalen harder, wat de levensduur van de sieraden aanzienlijk verhoogt.
Kankertherapie
Het gebruik van ruthenium(II)complexen als medicijn tegen kanker wordt uitgebreid onderzocht. Deze complexen zouden in chemotherapie wellicht het cis-platina kunnen vervangen. Een aantal isomeren (van een complex met 2-fenyazopyridine) vertoont een veelbelovende activiteit in tumoren.
Meer toepassingen
Als element en in legeringen
- Elektroden (Ru/Ir, op titaan; o.a. voor de elektrolyse van keukenzout)
- Katalysator voor hydreringsprocessen van aromaten, zuren en ketonen (op C-drager)
- Katalysator voor de oxidatie van ethanol naar ethanal en azijn
- Supergeleiding (Ru-Mo legering)
- Verbeteren van de eigenschappen van metalen (bijvoorbeeld titaan: toevoegen van een zeer kleine hoeveelheid – 0,1 % – geeft een 100 maal grotere corrosiebestendigheid)
- Vulpenpunt (Pt/Pd met Ru; deze legering is goedkoper dan osmium of iridium)
In verbindingen
Autokatalysator (Pt op keramische drager) | Ba2LaRuO6 |
Elektroden (op titaan; o.a. voor de elektrolyse van keukenzout) | RuO2 |
Katalysator voor het ontleden van H2S | RuO2 |
Kleuren van weefselpreparaten (rutheniumrood) | [Ru3O2(NH3)4]Cl6 |
Naam & ontdekking
Naam
De naam ruthenium is afgeleid van de middeleeuws-Latijnse naam voor Rusland: Ruthenia. Het werd voor het eerst ontdekt in Russisch platina-erts, door een Russische onderzoeker.
Ontdekking
Ruthenium is het laatst ontdekte metaal uit de platinagroep (platina, palladium, rhodium, osmium, iridium en ruthenium). Misschien ontdekte de Poolse chemicus Jedrzej Sniadecki het element al in 1808, maar zijn waarneming werd nooit bevestigd.
In 1828 maakte de Duitse chemicus Gottfried Wilhelm Osann (foto) samen met zijn Zweedse collega Jöns Jacob Berzelius melding van een oxidemengsel verkregen uit platina-erts uit de Oeral. Osann veronderstelde dat er drie nieuwe elementen in aanwezig waren. Hij stelde de namen pluranium, pulinium en ruthenium voor, maar wist geen van de elementen te isoleren.
De Russische chemicus Karl Klaus herhaalde Osanns werk aan platina-erts in 1844. Hij toonde één nieuw element aan en handhaafde daarvoor de naam ruthenium.
Voorkomen
Voorkomen
Ruthenium is een uiterst zeldzaam element. Het heeft een minuscuul aandeel in de aardkorst van 1.10-7 %; het is het 79e element in rangorde van voorkomen.
Opmerkelijk is dat het (net zoals goud) in metallische toestand (mineralogen noemen dat ‘gedegen’) te vinden is, in platinahoudende ertsen. Het is dan gelegeerd met platina. Het belangrijkste rutheniumhoudende mineraal is lauriet (RuS2). Ook in een aantal nikkel- en koperertsen worden sporen ruthenium aangetroffen.
Winning
De belangrijkste wingebieden liggen in Zuid-Afrika, Rusland (Oeral), Canada (Sudbury), Indonesië (Kalimantan) en de Verenigde Staten van Amerika (Oregon).
Bereiding
Bereiding
Vroeger
Het eerste ruthenium werd verkregen door residu’s van platina-ertsen te behandelen met gesmolten kaliumhydroxide (KOH) en kaliumnitraat (KNO3). Bij toevoegen van salpeterzuur aan deze smelt, sloeg een mengsel van osmium- en rutheniumverbindingen neer. Daaruit was het osmium (na oxidatie) te verwijdern, als vluchtig osmiumtetraoxide (OsO4). Het overblijvende mengsel werd met ammoniumchloride omgezet in (NH4)3RuCl6. Daaruit werd zuiver ruthenium verkregen door verhitten (tot ca. 800 °C) of door reductie met waterstof.
Tegenwoordig
Ruthenium wordt onder andere gewonnen uit het residu dat achterblijft aan de elektrode bij de elektrolytische bereiding van nikkel. Het is een zeer bewerkelijk proces. Bij een eerste behandeling met koningswater (een geconcentreerd mengsel van zoutzuur en salpeterzuur) lossen platina, palladium en goud op. Vervolgens verwijdert men zilver door verwarmen met loodcarbonaat en oplossen in salpeterzuur. Het restant, dat de platinametalen ruthenium, osmium, rhodium en iridium bevat, wordt gesmolten met natriumwaterstofsulfaat (NaHSO4) en opgelost in water. Het onoplosbare deel dat daarbij overblijft wordt gesmolten met natriumperoxide (Na2O2). Na toevoegen van water verhit men de verkregen oplossing wordt er chloor door geleid. Het resultaat is een mengsel van osmium- en rutheniumtetraoxide (OsO4; RuO4). Het rutheniumtetraoxide wordt door zoutzuur geleid, waarna ammoniumchloride wordt toegevoegd. Hierbij ontstaat (NH4)3RuCl6 dat gereduceerd kan wordt met waterstof.
Voor het vrijmaken van ruthenium uit mengsels wordt meer en meer gebruik gemaakt van scheidingsmethoden als ionenwisseling en vloeistof-vloeistof-extractie.
Ook bij de opwerking van splijtstofstaven van kernreactoren is ruthenium te isoleren.